От 1 декември без стари коли в центъра на София

Ограничението се отнася за колите с регистрация до 1 юли 1992 г
24 ное 2023 12:24, Нели Христова
80
От 1 декември без стари коли в центъра на София
Снимка: БГНЕС

От 1 декември се спират старите автомобили в центъра на София. Ограничението се отнася за колите, чиято дата на първа регистрация е до 1 юли 1992 г. с бензинови двигатели и до 2002 г. за дизеловите.

Забраната ще обхване така наречения малък ринг между булевардите "Васил Левски", "Патриарх Евтимий", "Ген. Скобелев, "Сливница" и ул. Опълченска". Кои автомобили ще могат да влизат в този периметър ще се определя от екостикерите при годишния технически преглед на колите. Забраната не се отнася за живеещите в малкия ринг, както и хората с увреждания.

Всъщност решението за тази забрана е взето от столичните общински съветници през декември миналата година, а сега влиза в сила и ще важи за най-студените месеци декември, януари, февруари, за да не се замърсява въздухът в центъра на София. Според статистиката в първа екогрупа попадат 19% от колите в столицата, докато електроавтомобилите са едва 0,5%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
2
 
24
 
! Отговори
Българин преди 5 месеца
За кой пореден път - най-големите замърсители откъм фини прахови частици. във всеки голям град са отоплението на твърдо гориво, строежите и дупките по улиците. Чак след това идват автомобилите. Трудно ли е да се въведат допълнителни изисквания към строителите, ограничения на отоплението на твърдо гориво и да се фокусират върху оправянето на пътната настилка в по-замърсените райони? Отговор не чакам.
24
11
 
8
 
! Отговори
Мен преди 5 месеца
Вдигнете данъците прогресивно за 2-ра кола, а ако е с евростандарт по 6 с всеки по-нисък номер да скача двойно. Центата на паркиране в центъра е безобразно ниска! А всеки знае как се минават технически прегледи. Само тези 3 неща ще гарантират спад на трафика с 50%. А ако се органицира и училище н транспорт с автобуси нещата съвсем ще се оправят.
23
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Размисли и Страсти: Смисълът е да не се изсипват всички от крайните квартали и провинцията с таралясниците си в центъра! Има чудесно уредено метро с което се стига много по-бързо и евтино в центъра отколкото с кола. Не разбирам тоя селски манталитет да си спреш голфо у центъра, след половин час обиколки за паркиране и да разпръчиш после по Витошка. В нормалните столици има ограничения за коли в центъра, а при нас и въздухът е супер мръсен...
22
5
 
18
 
! Отговори
да знаете преди 5 месеца
Три-четири поредни дни на безветрие и як студ, ще обезсмисли забраната........
21
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
50% от колите в центъра са просто транзит, така една такса 10 евра ще напълни хазната и удвоете таксите за паркинг, утроете глобите и ще се оправи. ^^ Кмете 1мил коли по 10 евра са си 10 мил евра на ден, помисли :) ^^
20
5
 
20
 
! Отговори
Размисли и Страсти преди 5 месеца
"Забраната не се отнася за живеещите в малкия ринг, както и хората с увреждания."----И КАКЪВ Е ТОГАВА СМИСЪЛЪТ ОТ ЗАБРАНАТА?!
19
5
 
31
 
! Отговори
Грую преди 5 месеца
А за живеещите в центъра може с таралясниците - т.е. басейна е разделен на пикаещи и непикаещи в него :)
18
1
 
12
 
! Отговори
Стара колЪ преди 5 месеца
Опаааа.......ами сИга?!
17
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Скоро и апартаментите ще ви отнемат с ето такива незаконни актове, но вие си стойте кротко и си спете
16
4
 
2
 
! Отговори
Пепи преди 5 месеца
Уникална проостотия. А колко по-справедливо и ефикасно за чистотата на въздуха щеше да се ограничи престоя до 1 час, и по-този начин да осуетят разходките в центъра с кола без да ощетяват най-бедните.
15
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Кмете пиши ми на личо, ако искаш да знаеш как да решиш проблема с пренаселеността :)) ^^
14
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
10 евра такса вход у центъра, даже за живущите там и ще се оправи всичко. ДС ще ви оправи, даже няколко пъти :) Кмете знам че четеш ^^
13
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
за каруците няма проблем, нищо че уж ги забраниха. Тези които плащат данъци и такси - сееч.
12
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ако се забранят всичките гробници БМВ Е46, Е60 и Е90 и 1.9ТДИ-тата, в центъра рязко ще се подобри въздуха. Така че всички складови бачкатори с горепосочените морги - ще ходят пеш до центъра.
11
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Разпадащи се смърдящи дараци нямат място в градовете,а стават само за скрап. Редно е и незаконните автоморги да бъдат изринати а смешните им собственици,да се задължат да рекултивират замърсеният и отровен от самите тях периметър. Например между Горубляне и младост 4 в нивата, около един Тир паркинг има такава морга, стопанисвана от сашито сина на Митко милиционера,но явно плащат на някой първокатегориен ***, щом и до момента разглобяват коли,разливат течности и търгуват без ФУ.
10
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
То преди 1992 вече е ретро исторически автомобил и хората си ги купуват за кеф, а не защото нямат пари. Замърсяващите дизели са главно след 2002-3 с над 3000 кубика и 6 цилиндъра. Мечтата на селяците - БМВ Е60 530д...
9
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
А класиците със старите Поршета и SL-и от 80-те години какво ще правят ? Това са скъпи и ценни коли, истински класики.
8
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
И как ще спат въздушните течения, да не отнесат замърсяването от зоните около центъра в "чистата зона"? Това е все едно да кажеш, че в центъра на басейна е забранено пикаенето, но по краищата може да пикаеш колкото си искаш.. Пълен абсурд.
7
0
 
27
 
! Отговори
Гошо преди 5 месеца
Не колите, а старите печки са замърсители в гетата на София къзето се горят всякакви ***. Тази мярка е за събиране на пари. При преглед не се оценява замърсяването, а се гледа годината на автомобила което е чиста проба анархия.
6
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Какъв смог има всяка сутрин над Цариградско шосе...ОПърдяни дизели...