В София се търсят жилища най-вече в южните квартали, цените - 2000 евро на кв.м

Пазарът се движи от купувачи, търсещи имоти за собствено ползване
7 дек 2023 08:14, Елка Василева
129
В София се търсят жилища най-вече в южните квартали, цените - 2000 евро на кв.м
Снимка: архив, БГНЕС

Търсенето на жилища в южните квартали на София продължава да доминира, разказаха брокери на имоти. Както търсенето, така и цените там са над средните за пазара. В южните квартали на столицата средната цена на апартаментите е от 1800 евро до 2000 евро за кв. м. В останалата част на София средните цени са между 1500 евро и 1600 евро на кв.м, пише „Труд“.

Има стабилно търсене на жилища както в южните райони на столицата, така и в кварталите с по-ниски цени. С разрастването на метрото времето за придвижване до центъра на града вече зависи от това дали наблизо има спирка на метрото, а не от това колко отдалечен е кварталът. Освен по-ниските цени, крайните квартали са по-привлекателни за много хора и с наличието на повече места за паркиране.

Пазарът се определя от купувача, търсещ имот за собствено ползване, казват брокери. Това определя и високите изисквания на купувачите. При покупка на имот с цел инвестиция хората се интересуват предимно от цената и за каква сума биха могли да дадат имота под наем.

При покупка на жилище за семейството си хората се интересуват дали сградите са енергийно ефективни. При новото строителство купувачите обръщат внимание на вида и марката на влаганите материали, на техническите им показатели. Купувачите са все по-информирани и не искат компромиси с качеството. Цените на материалите и повишаването на разходите за труд в строителството държат високи цените на новите жилища. Трудът е много сериозно перо в строителството на имоти.

Много хора купуват жилища “на зелено”, защото цените са по-ниски. Освен това при покупка “на зелено” хората имат по-голям избор. В началния етап на строителството всички жилища в сградата са свободни и купувачите може да избират апартамент според етажа, изложението, разпределението на стаите. С напредването на строителството голяма част от жилищата в новата сграда са продадени и за купувачите остават по-малко апартаменти, от които могат да избират. Освен това при покупка “на зелено” човек може да поиска конкретни неща от строителя - например да обедини два апартамента, за да има едно по-голямо жилище.

Но при покупка “на зелено” трябва да се чака завършването на жилището. Много хора нямат време за чакане, особено ако купуват дом за семейството си. Затова предпочитат завършен апартамент. Допълнително предимство е, че така могат да го видят в готов вид и да преценят дали им харесва.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


129
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
2
 
9
 
! Отговори
Гегата преди 5 месеца
Новото строителсво вече е с 35-40 годишен период на експлатация не е като едновремешното с 70-100 години. Та тъкмо изплатиш 30 годишния кредит и си за сабаряне или тотален ремонт със стойност над 50% от имота...
89
12
 
4
 
! Отговори
Продавач преди 5 месеца
Познавам един "балък" дето преди три години взе ипотечен кредит срещу собственият си имот , за покупка на ново жилище. Преди месец продаде новото жилище на двойна стойност над ипотеката!!!ЕГАТИ БАЛЪКА!
88
0
 
9
 
! Отговори
Сифилиско преди 5 месеца
Сега като опукат всички ни с новите данъци, вкл и данъците на земеделските земи и ще ни умре половината бизнесмен и бизнесдама. Заплатите не са достатъчно високи, че да покрият сериозно повиешение на наемите, а при евентуално развитие на нещата като в САЩ, ще почнат и тук разни протести, на които протестиращите ще рушат понеже "града не е техен, понеже не притежават нищо". Няма адекватно приложено решение на проблема на този етап.
87
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Продавач - Ипотеката е била хуабво нещо, когато имотите са били 4-5 годишни заплати, а не по 25 ... Ако апартаментие в София бяха по 80-90 000 лева, всеки щеше да има жилище, ама "продавачи", като тебе, а и много по-големи от тебе, дето държите понякога по 60-70 имота и просто играте на ипотеки и финансови манипулации, съсипвят живота на по 150-200 души ...
86
11
 
3
 
! Отговори
Продавач преди 5 месеца
Статистиката за 40 Мин. Показва, че коментарите на потенциалните купувачи, сравнени с тези на евентуалните продавачи са 10 : 1 в полза на купувачите. Това означава, търсенето на имоти (все още) преобладава над предлагането. Това пък е критерий за запазване на ценовите нива , или тяхното покачване. Кой разбрал, разбрал!
85
3
 
16
 
! Отговори
Селянин с колело преди 5 месеца
Аз преди няколко години успях да си купя 500-600 дка хубава обработваема земя от такива дето бързаха да станат столичани. Платих им кеш, за да имали за първоначална вноска за Софето. В момента без да се зоря получавам хубава сума годишна рента. Цената на тази земя сега е повече от двойна. Жевея под наем. Договорям дългосрочен и не мисля за данъци, ремонти, кредити, лихви и пр. Като ми писне или всичко остарее си вдигам чукалата и да му мисли собственика. Кой разбар - разбрал.
84
16
 
2
 
! Отговори
Продавач преди 5 месеца
Преди мен, човека казва, че ипотеката е за балъци. Не, човече! Ипотеката е движеща сила на икономиката и тя е нещото, което стимулира хората да дават максимума от себе си. Силната икономика дава просперитета на нацията.
83
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Мръсните пари в БГ са милиарди и заради тях цените са такива и ще се качват още до абсурдни нива , затова в никакъв случай не се набутвайте с ипотека - тази игра не е за всеки балък , но за съжаление балъците правят точно това !
82
0
 
11
 
! Отговори
homeheed преди 5 месеца
На това сайтче някакви програмистчета публикуват (публикуваХА...?) някаква, уж безпристрастна, информация за цените на жилищата. Обикновено докъм средата на месеца се натуткват и пускат статията за предишния месец. До ден днешен обаче липцува стъкмистиката за ОКТОМВРИ! Защо ли...? Дали пък не е нелицеприятна...?
81
1
 
14
 
! Отговори
впеатление преди 5 месеца
по тематаМинавах покрай агенция НИ (в Бургас) и просто хвърлих един небрежен поглед на обявите. Две пишман брокерки пушеха пред вратата, но, ооо, чудо на чудесата, особено в Бургас, едната моментално ми се усмихна!!! и ме попита с какво може да ми помогне! Изводите ги оставям за всички вас, които имате представа за отношението към клиентите в България и особено в Бургас.
80
1
 
13
 
! Отговори
До "Продавач&qu преди 5 месеца
...и като се събуди какво стана?? Пак трябва да се молиш, дали ще се появи някой, за да закърпиш месеца, че напоследък голяма суша. Хахахаха. Докато продавачите не се усетите, че сте живи благодарение на КЛИЕНТА и ПАЗАРА, ще сте просто "продавачи" (в кавички). Много здраве от клиент с възможности, който си цени парите!
79
7
 
1
 
! Отговори
Продавач преди 5 месеца
Ти с парите! Дето си писал над мен. Направо ме кефиш с илюзиите си.
78
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Аз пък да ти кажа , че на много продавачи съм свалял цената и под половината дори , като им кажа че имам парите в брой и утре минаваме сделката .Дръж си бетона и тухлите и не мисли хората за глупави .Които има пари отдавна си има имот в които да живее и изобщо може да не участва на пазара .Човека с пари зор няма , зора е на онзи с ипотеката .Никой не си тръгва с подвита опашка , защото имоти има колкото искаш !
77
22
 
5
 
! Отговори
Продавач преди 5 месеца
Сега да кажа на всички неосъществени "купувачи"!: Мили хора. Забравете за пазарлъците на половин цена. Това е възможно единствено, когато на вратата на продавача *** ЧСИ. Не един пазарящ се "тарикат" съм отпращал с подвита опашка и течащ нос. След това: О чудо! Продажбата става за нула време и на по-висока цена от обявената. Продължавайте да не вярвате на това, което ви казвам. Цената расте и вие сте " капо". (За мен е радост да не харесвате коментара ми.)
76
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Нали имам познати които купиха преди пандемията с ипотека .Остават им още 17 години кредит и се чудят какво да правят .Не е богат онзи които има апартамент и кола , богат е този който няма кредит
75
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Тези които се набутаха да купуват през последните години с ипотеки , в момента рязко изтрезняха и ще продават на всяка цена само и само да се отърват от кредита . Не им желая лошо , но покупката под влияние на емоций и разни статий , не е най -доброто решение .Дано да имат някоя нива за продаване , макар че и ниви вече никой не купува
74
1
 
15
 
! Отговори
nikonik преди 5 месеца
Жалъка статийка, чудите се вече какво да пишете.
73
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Олиото беше станало 8 лева , ама сега е 2 лева .Срива на имотите е колосален , но още не си признават .Строителните материали съшо паднаха , но те не са фактрор . Цената на имота е толкова колкото някой е готов да плати за него ! Искали били по 2000 евро на квадрат , като ги натисне банката ще продават и на 600 евро !
72
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Спомням си ,че когато КТБ фалира много експерти казаха,че цените на имотите ще скочат.Всеки ще влага парите си в недвижимо имущество.Та тези пари вече не свършиха ли на тези,които се облагодетелстване от тях.Кредити и мръсни пари.Така днес се купува жилище
71
1
 
28
 
! Отговори
Пепе преди 5 месеца
И аз да кажа, ако продавания имот ви е легнал яко на сърце, купувайте без много пазарлък. Във всички останали случаи (инвестиция, компромис, за децата), се пазарете яко с цената. Както казват и други, директно и без страх предлагайте половината цена. И в тази статия е писана глупостта, как цените са високи заради стойността на материалите и труда. Стойността се определя от ПАЗАРА, пресечна точка между търсене-предлагане, а не мечтите на продавач. Това че някой е строил скъпо, си е БИЗНЕС РИСК!!!