В София се търсят жилища най-вече в южните квартали, цените - 2000 евро на кв.м

Пазарът се движи от купувачи, търсещи имоти за собствено ползване
7 дек 2023 08:14, Елка Василева
129
В София се търсят жилища най-вече в южните квартали, цените - 2000 евро на кв.м
Снимка: архив, БГНЕС

Търсенето на жилища в южните квартали на София продължава да доминира, разказаха брокери на имоти. Както търсенето, така и цените там са над средните за пазара. В южните квартали на столицата средната цена на апартаментите е от 1800 евро до 2000 евро за кв. м. В останалата част на София средните цени са между 1500 евро и 1600 евро на кв.м, пише „Труд“.

Има стабилно търсене на жилища както в южните райони на столицата, така и в кварталите с по-ниски цени. С разрастването на метрото времето за придвижване до центъра на града вече зависи от това дали наблизо има спирка на метрото, а не от това колко отдалечен е кварталът. Освен по-ниските цени, крайните квартали са по-привлекателни за много хора и с наличието на повече места за паркиране.

Пазарът се определя от купувача, търсещ имот за собствено ползване, казват брокери. Това определя и високите изисквания на купувачите. При покупка на имот с цел инвестиция хората се интересуват предимно от цената и за каква сума биха могли да дадат имота под наем.

При покупка на жилище за семейството си хората се интересуват дали сградите са енергийно ефективни. При новото строителство купувачите обръщат внимание на вида и марката на влаганите материали, на техническите им показатели. Купувачите са все по-информирани и не искат компромиси с качеството. Цените на материалите и повишаването на разходите за труд в строителството държат високи цените на новите жилища. Трудът е много сериозно перо в строителството на имоти.

Много хора купуват жилища “на зелено”, защото цените са по-ниски. Освен това при покупка “на зелено” хората имат по-голям избор. В началния етап на строителството всички жилища в сградата са свободни и купувачите може да избират апартамент според етажа, изложението, разпределението на стаите. С напредването на строителството голяма част от жилищата в новата сграда са продадени и за купувачите остават по-малко апартаменти, от които могат да избират. Освен това при покупка “на зелено” човек може да поиска конкретни неща от строителя - например да обедини два апартамента, за да има едно по-голямо жилище.

Но при покупка “на зелено” трябва да се чака завършването на жилището. Много хора нямат време за чакане, особено ако купуват дом за семейството си. Затова предпочитат завършен апартамент. Допълнително предимство е, че така могат да го видят в готов вид и да преценят дали им харесва.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


129
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
мечтата ми е да си взема апартамент в кокетен блок залепен отвсякъде с други в престижен южен район, да бързам вечер да се прибера за да паркирам някъде и да дам поне 300к еврака!
49
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Аз като купувах навремето ми поискаха 80 хил евро , аз върнах цена от 55 хил евро и се спазарихме на 56 хил евро .Исках да кажа , че имота струва толкова колкото някой даде за него
48
1
 
3
 
! Отговори
до 47 преди 5 месеца
До Смяхче то отдавна е така ! ясно е че не държава мн отдавна !
47
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Анонимен 48. Колкото и да остарява и се амортизира няма фалит.
46
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Не истина просто . Как навсякъде пише , че имота е инвестиция . В дебелите книги пише , че нещо което носи пари е актив , за нещо което се дават пари е пасив .Как никой не ви каза , че имотите имат остаряване и амортизация ?
45
0
 
24
 
! Отговори
Смях преди 5 месеца
Вчера гледам апартамент там се продава за 440К евро и уж бил 250 кв.м е като го сметнах се оказа 110 кв.м чиста площ, което си е 4К за квадрат. Прощавайте, но това са цени доближаващи се до нормални европейски градове!! А колко нагло се обяснява, че цените били по 2К!!!! Това не е държава!!!
44
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Занимавал съм се малко със строителство , без да навлизам в детайли ще ви кажа , че и на 1000 евро пак се набутвате .Всеки да разбира както иска
43
1
 
18
 
! Отговори
до 38 преди 5 месеца
това е защото БЪЛГАРИНА както писах НЕ МИСЛИ ИЗОБЩО ! лъжат го и в цената на имота и в квадратурата и във всичко а той дреме и плаща като кияк щото е *** ! иначе в БГ трябва да си отваряш очите защото мн се лъже не само с имотите !
42
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Инвистиция казвате, една 6-7 степен по Рихтир и инвестицията може вече да я няма!
41
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Киро Брейка не ви ли каза как стоят нещата, защо надувате спукания балон! VMWare са първи на вазелина, ще последват и други високо платени IT-та.
40
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
От провинцията в София дойдоха и такива, които продадоха нивите и купиха апартаменти, но повечето които дойдоха са такива, които живеят под наем и нищо не са продали и нищо не са купили. Преди около 5-6 години беше последната цедка на тези от провинцията, които дойдоха по-масово, вече няма потенциал за това. Все още идват, но са малобройни, масовката на прииждащите привърши. Съседът дава апартамента под наем от зората на демокрацията и имам преки наблюдения, какви идваха и какви идват.
39
0
 
15
 
! Отговори
Банкер преди 5 месеца
Ай купувайте бе , че свършват
38
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Тоест 100 квадрта = 200 000 евро (400 000лева ) .Предполагаме , че само лихвата е 2,5 % . хич да не са 10 бона само лихва на година ! Само за лихва говорим !
37
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Не св връзвайте , това е рекламна статия ! В целия свят цените падат , само в България се вдигат - гениално !
36
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Мдаа, южните квартали много приличат на родните места на новодомците там, кални ливади, никви тротоари, течащи фекалии по улиците, улиците са само за каруци, няма къде да се паркира и тн. Който е бил в манастирски ливади и витоша знае за какво говоря. То е смехотворно, вървиш между некви блокчета, а между тях като в дивия запад, калчища и камъняк нема къде да стъпиииш. Бай гъзар с Мерцедеса прескача там като хърделист да не падне в некоя яма.
35
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Само за 2000 евро на квадрат,плащаш за 90 кв/м получаваш 60 кв/м.Ако имте дете ще го пращате да спи в асансьора.
34
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Само един въпрос има към журналистката написала статията . Колко сделки има изповядани на 2000 евро ?
33
1
 
6
 
! Отговори
до 35 преди 5 месеца
а нема българина е *** алчен и нагъл ! не разбира как се прави бизнес на промоция както е в белия свят - иска да ти съдере кожата
32
0
 
6
 
! Отговори
до прованса преди 5 месеца
точно такива се изписахА в СФ ! че и във властта отдиха - особвено прои простия и крадлив БОЙКО ...примерите с простия нагъл селянин " финансист " Горанов и Деса Общата са типичен пример за това което говориш ...
31
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Една статия за това колко строители фалираха , заради високите цени няма ли да има ? Никой не купува , строителите си имат разходи , банките си искат парите и така се завърта порочния кръг . Малко по умни да бяха и да пуснат Коледна промоция на 50 % и щяха да се спасят .