В София се търсят жилища най-вече в южните квартали, цените - 2000 евро на кв.м

Пазарът се движи от купувачи, търсещи имоти за собствено ползване
7 дек 2023 08:14, Елка Василева
129
В София се търсят жилища най-вече в южните квартали, цените - 2000 евро на кв.м
Снимка: архив, БГНЕС

Търсенето на жилища в южните квартали на София продължава да доминира, разказаха брокери на имоти. Както търсенето, така и цените там са над средните за пазара. В южните квартали на столицата средната цена на апартаментите е от 1800 евро до 2000 евро за кв. м. В останалата част на София средните цени са между 1500 евро и 1600 евро на кв.м, пише „Труд“.

Има стабилно търсене на жилища както в южните райони на столицата, така и в кварталите с по-ниски цени. С разрастването на метрото времето за придвижване до центъра на града вече зависи от това дали наблизо има спирка на метрото, а не от това колко отдалечен е кварталът. Освен по-ниските цени, крайните квартали са по-привлекателни за много хора и с наличието на повече места за паркиране.

Пазарът се определя от купувача, търсещ имот за собствено ползване, казват брокери. Това определя и високите изисквания на купувачите. При покупка на имот с цел инвестиция хората се интересуват предимно от цената и за каква сума биха могли да дадат имота под наем.

При покупка на жилище за семейството си хората се интересуват дали сградите са енергийно ефективни. При новото строителство купувачите обръщат внимание на вида и марката на влаганите материали, на техническите им показатели. Купувачите са все по-информирани и не искат компромиси с качеството. Цените на материалите и повишаването на разходите за труд в строителството държат високи цените на новите жилища. Трудът е много сериозно перо в строителството на имоти.

Много хора купуват жилища “на зелено”, защото цените са по-ниски. Освен това при покупка “на зелено” хората имат по-голям избор. В началния етап на строителството всички жилища в сградата са свободни и купувачите може да избират апартамент според етажа, изложението, разпределението на стаите. С напредването на строителството голяма част от жилищата в новата сграда са продадени и за купувачите остават по-малко апартаменти, от които могат да избират. Освен това при покупка “на зелено” човек може да поиска конкретни неща от строителя - например да обедини два апартамента, за да има едно по-голямо жилище.

Но при покупка “на зелено” трябва да се чака завършването на жилището. Много хора нямат време за чакане, особено ако купуват дом за семейството си. Затова предпочитат завършен апартамент. Допълнително предимство е, че така могат да го видят в готов вид и да преценят дали им харесва.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


129
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Набуталите се с имоти във вилните зони около баш кварталите в полите на Витоша се прецакаа. За същите пари, които дадоха само за парцелите можеха да купят в пъти по-голям парцел и да построят къща в Кътина, Доброслави, Балша, Локорско и.тн. В Казичене,което е по-наблизо от някои софийски квартали до центъра също е по-евтино, отколкото в подвитошките безканализационни и неасфалтирани чукари,но псевдомутрето иска да е в тренда и да се прави на баровец с парите от нивите на дедо му.
69
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Върти сучи, все към ново строителство го избиват, а да не дава Господ някое по-силно земетресение защото 99% от прехваленото ново строителство ще хрупка, хрупка..
68
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До ТраянДа, прав си..и мойте приятели копуват апартаменти на такива цени. Някой си купиха по 2 броя. Единия даже изчисли ч със заплата 1500 лева, за некакви си 150 години спокойно ще си изплати апартамента.. ..То затова се купува масово.
67
1
 
13
 
! Отговори
Траян преди 5 месеца
Който иска да дава 200 000 евро за 60 квадрата апартаментче. Аз за същите квадрати давам не по малко от 500 000 евро, но държа да е панелка в Люлин 10 че е по спокойно. Не се стискайте.
66
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Гледам половин София се разкарва с по 100-200 хил евро в джоба ! Пазарете се бе хора , кой ви е натрапил че обявената цена е окончателна ? Винаги свалят по 2000-3000 евро , но вие бъдете по нахални , свалйте половината от цената ...ако искат , имоти бол .
65
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Преди месец върнах цена за Балчик двустаен искаха му 60 000 евро , аз им казах 20 000 евро .Какво ми чуха ушите да не ви разказвам , но преди два дни ми се обади брокера и ми каза , че са готови да преговарят .Благодарих му любезно и му казах , че вече нямам интерес , но може да се чуем след нова година , ако са близо до предложената от мен цена . Брокера вече беше изключително любезен и му стана ясно , че не разговаря с някой *** . Не бързайте хора , всичко ще се нареди във ваша полза .
64
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Всеки ден статии за имоти. Смятайте за каква стагнация при брокерите става дума :)
63
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Една препоръка от човек с повечко опит .Отивате на оглед с брокер .Брокера ви казва цена 120 хил евро , казвате му 60 и си тръгвате без обяснения .След много празни приказки , после ще ви счупи телефона , особено ако му кажете , че имате парите и сте без кредит . Пробвайте и ще видите ефекта
62
1
 
19
 
! Отговори
Перниканец преди 5 месеца
Повече се търсят тея от 5000 ЕUR/м2, но засега са рядкост. Като всички си направят такава минимална цена, ще настане истинския бум на покупките. Под 1 милион на гарсониера даже няма да се разглежда от клиентите, щото българина иска да направи стойностна инвестиция.
61
1
 
11
 
! Отговори
ДО 63 преди 5 месеца
До АнонименТЕЗИ с по 5 бона на евро на квдарат няма да си купят в СФ нали се сещаш . особено в скапаните софийски квартали които са доста междурругуто ! мислението ви е примитовно
60
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ако имате парите , няма проблем да броите и по 5000 евро на квадрат , каквото ви е кеф , това ще си купите .Ако е на кредит обаче , каквато и да е лихвата . знака отпред винаги е минус !
59
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Колко англичани излъгахме навремето, баси дрането беше, нито фирма имаш, нито офис, само правилните контакти. Ето, пример, на мен Европа ми оправи живота. После беше лесно, а парите валяха отвсякъде. Следваха на пързалката руснаците, те по хитри малко. А българите са лесни, сами се лъжат. Това по морето, златен бизнес.
58
0
 
15
 
! Отговори
до 59 преди 5 месеца
най-лощото е че има мн пр***Сти българи които се хващат на въдицата и телгят огормни кредити без да мислят да купят завЕтният имот в СФ !
57
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Съгласен съм за къщата , ако има и кладенец е направо перфектно
56
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
200 000 евро за 100 квадрата , само комисиона към брокера е 6000 евро . тоест вече стана 206 хил евро , таксите при нотариус също не са малки , но не знам в момента колко процента са , да кажем че са още толкова , станаха 212 хил евро , ако са скредит за 20 години още 100 хил евро за периода .Зави ми свят , и накрая като се огледаш две стаи и една куня и трапезария .Ненормална работа
55
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Инвестиция е къща с двор, за да си произвеждат чисти зеленчуци, това е инвестиция в здравето, а апартамента не е никаква инвестиция!Да близо е до училище, болница, по е уредено, ама живот, като на плъх в дупка, не е моето! А то реално апартаментите са едни бетонни дупки в които си ходиш да спиш, а природа никаква около теб, нито чист въздух!
54
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Да се забрани практиката да се продават общи части , стени, въздух, плошадки и прочие! Правил съм огледи на имоти в няколко европейски страни, никъде няма такава практика! Като пише 50 кв/м , мериш с рулетката и наистина са 50 кв! Тук казват 2000 евро но реалната жилищна площ която получаваш ти излиза на 3000, което вече си е европейска цена за чистите и културни градове на Европа, а не бг к0чината.
53
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Обичам имотите и земята... Пазят главни ата.. С тея ниски лихви си е грехота да нямаш поне една ипотека. Ако бях слушал аверите ся щях да съм зависим от наемодатели но уви пенсията осигурена от наеми и рента на ниви. Големи кеф лежиш на дивана и ти идват 5 бинки от нищо то. Балони не балони друго си е да можеш да кажеш на шефа си да го хваща когато си поискаш. Имотите и земята дават свобода,която е най важното нещо за българите от край време. Наздраве
52
0
 
2
 
! Отговори
до 52 преди 5 месеца
е ама нали казвам че у БГ пълно с глу***Япаци които изобщо не мислят и плащат каквото им поиска строителя /брокера ...голяма част са точно от провинцията и именно заради тях се наду балона на имотите в СФ ....
51
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Има набутване за данък и поддръжка, ако имота стои като паметник е разход!