Терзиев предложи 15% ръст на основната заплата в градския транспорт

Протестиращите искат 30% повишение
18 яну 2024 11:53, Елка Василева
74
Терзиев предложи 15% ръст на основната заплата в градския транспорт
Снимка: архив, БГНЕС

Кметът на София Васил Терзиев предложи 15% увеличение на заплатите на служителите в градския транспорт, протестиращите обаче искат поне 30% увеличение. Педставители на синдикатите в градския транспорт в София се срещнаха с Васил Терзиев в Столична община, след като протестираха за половин час тази сутрин в столичния квартал "Дружба 2".

Още по темата
"Имахме продуктивна среща с представителите на КНСБ и КТ "Подкрепа", запознахме ги с това какво ние предлагаме. Първо предлагаме 15% увеличение на основна работна заплата, започващо от 1 март. Ще търсим възможност и за повторно увеличение на заплатите през годината, което да е свързано с развиване на бонусна система, която да важи за всички служители в отделните дружества. Целта ни е да намерим трайно решение, за да можем да стимулираме младите водачи да се присъединят към транспортните дружества. Ще работим за мониторинга и намаляване на извънредния труд, който се полага в момента. Смятам, че има напредък", каза кметът на София, цитиран от БНТ.

Васил Терзиев подчерта, че ще работи за подобряването на условията на труд на транспортните работници.

От своя страна Тодор Капитанов. вицепрезидент на КНСБ, каза: "В момента постигнахме единомислие за условията на труд и намаляване на извънредния труд. Не намерихме допирни точки в искането за увиличаването на заплатите. Нашите искания са повече от 15%. Ще обсъдим със синдикалните структури дали това предложение ги устройва. Ще продължаваме да настояваме държавата в лицето на управляващите в МС да вземат решение за допълнително субсидиране на Столична община за увеличение на заплатите в градския транспорт, включително и за увеличение на субсидиите и в други градове, където зрее изключително напрежение", каза Тодор Капитанов.

"Протестите за днес приключиха, готвим се за други през следващата седмица. Подготвени сме в рамките на 2 часа да организираме спиране на движението на една четвърт от София", съобщи още Капитанов.

Транспортните служители настояват за увеличение на заплатите с 30%. От синдиката напомнят, че обещаните 37 млн. лева за повишаване на възнагражденията в сектора не са били осигурени.

"Не постигнахме съгласие, но сме съгласни на двустепенно увеличение - на два пъти по 15% поради обстоятелствата, в които се намират общината и държавата. Готови сме да се върнем на масата за преговори, но ако диалогът не постигне договореност, сме готови да се върнем на улицата и да блокираме цяла София", подчерта Иван Кирилов, председател на федерация на транспортните работници към КТ "Подкрепа".

Шофьорите в градския транспорт искат повишение на заплатите с 30%. Те започват със заплати между 1200 лв. и 1800 лв., като в момента се търсят над 400 души. По-големите възнаграждения се дължат на трусов стаж и извънредни часове.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
скоро шофьорите ще вземат заплата колкото президента
33
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 33, човека всеки месец дарява заплатата си на семейството на болни деца, което беше й негово предизборно обещание, ама това не ви се връзва с хейтърството...
32
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
до 33 Той се отказа от заплата.
31
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 29, тебе какъв Асен Василев те гони бе копейко, като това е общинска фирма, и заплатите й се определят от общинския съвет??? Абе това копейките наистина копаете дъното по некомпетентност и простотия, ама поне защо не се скриете, а се излагате постоянно???
30
7
 
3
 
! Отговори
ГОСТ преди 3 месеца
искахте Демокрация ... ей я !
29
13
 
7
 
! Отговори
ВЕЛОСИПЕдиста преди 3 месеца
Това е нискоквалифициран труд ... ако не им отърва ...да стават общопрактикуващи лекари !
28
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Ей- Не го нападат! Тези искания са от година и повече! Или някой е забравил!?? Асен Василев ???
27
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Трябва да са високи и стимулиращи възнагражденията. Няма какво да се лъжем. Пари има, въпросът е от община или от държава или от къде ще дойдат. София е препълнена с лични автомобили по няколко на семейство. Разширяване на зелена зона и вдигане на цената на синя и зелена зона и по-висок данък за МПС.
26
0
 
4
 
! Отговори
ВЕтЪра на ПОДмяната преди 3 месеца
В Капитализма всичко е частно(но не честно) ,кога ще го приложите ! Стига с тези стачки и просии от държавата . Който може да се оправя сам , нали искахте свобода ? Е, тя има цена . Скачахте по площади пеехте с Кирчо Маричков " Аз не съм комунист ", Диана Експрес - Утре започва от днес, Милена Славова Немам нерви ,Развод ми дай , Сборна Формация - Времето е наше и Скорпионите -Вятъра на промяната и всякакви дивотии ,какво искате още да ви издържат ли ??? Свърши се тая .Тези които протестират да ги уволнят.Който не му се работи вратата е отворена . Никой не е държан насила.
25
6
 
5
 
! Отговори
Дедо преди 3 месеца
Брей много щедър милиардера. Хората искат минимум 30%, той хубавеца давал 15%. Какъв е мъдър и великодушен, строг но справедлив . Ако го накараш един ден да шофира автобуса по график в София, вечерта така ще му треперят крачетата от стреса ,че може да се наложи и да го вкарат в психиатрията.
24
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Когато Фандъчката вдигна с 60 соттинки билета, точно зщаото ситуацията беше пред колапс, голям рев беше. Ама сега тоя го защитавате. Не мжое да има по 8-9% годишна инфлация и цените да са същите по 10 години.
23
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
"Понеже AI измести до голяма степен IT," - 30000 своодни мста в индустиря, в която има едва 30-40 000 специалисти, и ги измести до голяма степен? Ок, пиянке мистична ...
22
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
София мианва или на пазарна и колко пара събере ще арчи или си връща държавното от 1989 г. и махат реститутки и приватизации и се одържавява със жителство
21
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
А какво става с контранастъплението? Върнаха ли вече Крим?
20
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
"Ще търсим възможност и за повторно увеличение на заплатите през годината, което да е свързано с развиване на бонусна система, която да важи за всички служители в отделните дружества." - A не, не, не ... това е корпоративният варинат на "ше видим".
19
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Гледам в Москва някакви роботи за доставка щъкат по тротоарите. Един даже бе закъсал в една пряспа, та минувачи му помогнаха да се измъкне и да продължи доставката.
18
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Метрото гълта 2-3 милярда и е на загуба заради скъпия ток на ВЕИ..Или го спират или намалят и ще карат коли.
17
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
15 % за градския транспорт а за селския кога ? :)
16
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
в София с 1200 лв не можеш да си платиш наема и да издържаш жена и семейство.
15
7
 
5
 
! Отговори
Пачеков преди 3 месеца
Време е да се вдигнат картите и билетите за градския транспорт. Щом шоферите искат повече парсо, пътниците ше трябва да се бръкнат по дълбоко в джоба, иначе да пътуват с такси ,или колело.