Терзиев предложи 15% ръст на основната заплата в градския транспорт

Протестиращите искат 30% повишение
18 яну 2024 11:53, Елка Василева
74
Терзиев предложи 15% ръст на основната заплата в градския транспорт
Снимка: архив, БГНЕС

Кметът на София Васил Терзиев предложи 15% увеличение на заплатите на служителите в градския транспорт, протестиращите обаче искат поне 30% увеличение. Педставители на синдикатите в градския транспорт в София се срещнаха с Васил Терзиев в Столична община, след като протестираха за половин час тази сутрин в столичния квартал "Дружба 2".

Още по темата
"Имахме продуктивна среща с представителите на КНСБ и КТ "Подкрепа", запознахме ги с това какво ние предлагаме. Първо предлагаме 15% увеличение на основна работна заплата, започващо от 1 март. Ще търсим възможност и за повторно увеличение на заплатите през годината, което да е свързано с развиване на бонусна система, която да важи за всички служители в отделните дружества. Целта ни е да намерим трайно решение, за да можем да стимулираме младите водачи да се присъединят към транспортните дружества. Ще работим за мониторинга и намаляване на извънредния труд, който се полага в момента. Смятам, че има напредък", каза кметът на София, цитиран от БНТ.

Васил Терзиев подчерта, че ще работи за подобряването на условията на труд на транспортните работници.

От своя страна Тодор Капитанов. вицепрезидент на КНСБ, каза: "В момента постигнахме единомислие за условията на труд и намаляване на извънредния труд. Не намерихме допирни точки в искането за увиличаването на заплатите. Нашите искания са повече от 15%. Ще обсъдим със синдикалните структури дали това предложение ги устройва. Ще продължаваме да настояваме държавата в лицето на управляващите в МС да вземат решение за допълнително субсидиране на Столична община за увеличение на заплатите в градския транспорт, включително и за увеличение на субсидиите и в други градове, където зрее изключително напрежение", каза Тодор Капитанов.

"Протестите за днес приключиха, готвим се за други през следващата седмица. Подготвени сме в рамките на 2 часа да организираме спиране на движението на една четвърт от София", съобщи още Капитанов.

Транспортните служители настояват за увеличение на заплатите с 30%. От синдиката напомнят, че обещаните 37 млн. лева за повишаване на възнагражденията в сектора не са били осигурени.

"Не постигнахме съгласие, но сме съгласни на двустепенно увеличение - на два пъти по 15% поради обстоятелствата, в които се намират общината и държавата. Готови сме да се върнем на масата за преговори, но ако диалогът не постигне договореност, сме готови да се върнем на улицата и да блокираме цяла София", подчерта Иван Кирилов, председател на федерация на транспортните работници към КТ "Подкрепа".

Шофьорите в градския транспорт искат повишение на заплатите с 30%. Те започват със заплати между 1200 лв. и 1800 лв., като в момента се търсят над 400 души. По-големите възнаграждения се дължат на трусов стаж и извънредни часове.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
6
 
8
 
! Отговори
Даже 100% преди 3 месеца
Заслужават завалиите. Трудът им е квалифициран, возят гражданите като чувал с картофи и най-важното -"всички шофери са културни и възпитани хора :)
13
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Транспортът е важен. Самолетът на Блинкин се повреди и с какво той се прибра от Давос, кой да ви каже.
12
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Никой не иска да си работи професията като призвание. Затова и учителя Тео, който подготвя олимпииците по физика винаги е заявявал, че и с 2 лева на ден може да живее. Да се чуди човек как е отгледал 2 деца, работел е на половин щат, бил е мразен от колегите и въпреки това е подготвял такива кадри, които много от тях са световно признати. Няма вече такива хора, които да гледат да вършат работата си не докато им е "приятна", а докато не бъде свършена докрай...
11
5
 
2
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 месеца
Понеже AI измести до голяма степен IT, смятам, че всички такива ще се преквалифицират на шофьори в градския транспорт, понеже ще взимат по-големи заплати от тях :)))) Няма лошо, все пак и Вожда на микроцефалите е бил шофьор на такси :)))))))))
10
10
 
5
 
! Отговори
Каруцар преди 3 месеца
Моите уважения към шофьорите, но откъде накъде държавата да субсидира Софийския транспорт. И аз искам субсидия като каруцар. Вие ко си мислите, че не моа стачкувам ли?
9
3
 
25
 
! Отговори
мнение на пътник преди 3 месеца
Работата на водачите е тежка и отговорна. Трябва да се отнасяме с уважение към тях и може би те ще ни отговорят със същото. Не може началната заплата на водач да е по-малка от тази на продавачка в мола! От своя страна СКГТ трябва да актуализира критериите за подбор на персонала на всички нива - и за водачите и за инспекторите по превозните средства. Да провеждат обучения за поведението им и как да контактуват с пътниците, за да не се стига до конфликти и произшествия.
8
1
 
4
 
! Отговори
taschunka witko преди 3 месеца
И тоя няма пари
7
5
 
2
 
! Отговори
Шериф преди 3 месеца
Назначете в софийския транспорт роботи с ИИ да работят. Те заплата не искат, само поддръжка.
6
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Прави са колегите! Който смята, че стартовата заплата не трябва да е поне 2 бона да хваща геврека и да види как става! По цял ден шофираш между калмуци, не е като да седиш на бюрцето и да щракаш с мишлето! Ставаш посред нощ за първа смяна, прибираш се по нощите след втора и си постоянно под напрежение! Да не говорим за липсата на шофьори и увеличащата се такава!
5
14
 
5
 
! Отговори
Ей преди 3 месеца
Това е провокация от герб,кмета е още нов а те веднага го нападат.
4
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
колко плащат на резачите на паднали клони. мога да режа с моторната безплатно но само нощна смяна
3
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Способна е да кметичката. Браво.
2
6
 
13
 
! Отговори
бо клук преди 3 месеца
Терзиев е продажник!
1
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Думи немам