396 флашки са компрометирани при вота в София

Липсват 17 флашки, което е странно
29 мар 2024 22:00, Александър Попов
50

Съдът отложи делото по жалбата срещу изборните резултата на кметския вот в София.

"Не беше разгледано заключението на вещите лица, то беше предоставено на страните в 16 часа вчера, представителите на Васил Терзиев и Общинската избирателна комисия възразиха, че срокът е недостатъчен. Затова делото беше отложено за 26 април. Лансира се теза, която започна от мнение на секретаря на ОИК, че експертизата доказва, че Васил Терзиев получава с около 600 гласа повече и резултатът не се променя. Беше спестен съществен факт - една от задачите на вещите лица беше в присъствието на адвокатите да се отворят флашките и да се провери тяхното съдържание дали е манипулирано. Още при първата се натъкнахме на няколко факта - липсват 17 флашки, което е озадачаващо, 15 от тях са от район "Слатина". 396 от флашките са манипулирани. В 304 секции са били само бяла или само черна, а съобразно действащия закон трябва за всяка секция да има по две. За 13 секции пък е имало по 3 флашки", обясни адвокат Милка Христова пред Bulgaria ON AIR.

Заключението все още не е обсъждано в зала, не е и прието.

Тя разясни, че голям брой флашки са със сменена дата - някои са с 55 815 г., други 2038 г., вместо 7 ноември 2023 г.

"396 флашки са с променени дати, останалите не са. Въпросът е как те са се оказали с години, които не съответстват на реалните. Затова ние считаме, че тези флашки са компрометирани. Има флаш памети с нулеви резултати, а в хартиените протоколи има резултати или обратното. Обосновано мога да направя предположение, че тези файлове не са били нулеви в началото. Не бих могла да квалифицирам това като изборна манипулация. Модифицирането означава, че флашката е променяна във времето, кога е било това - преди или след изборния ден, този проблем го има", каза още Милка Христова.

Тя уточни, че не е против машинния вот, но има редица недостатъци.

Вижте целия разговор във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
18
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
2) Бюлетините от машини ...те са хартиени бюлетини, написани на машината и принтирани от нея. Броят се по същия начин като другите. Сега същите хора, които направиха машините просто принтери искат да използват флашки и протоколи, за да касират вота въпреки, че те не се използват при броенето! Доста нагло!!!Освен това става въпрос за 200 гласа в 300 секции. Т.е. в някоя секция са броили грешно, или машина е изяла разписката. А колко грешни и невалидни ХИЛЯДИ бюлетини има при ръчното гласуване?
27
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тази адвокатка разбира от флашки и данни колкото аз мога да водя дело в съда.Пълни простотии говори.1) Флашките нямат дата. Дата имат файловете на USB-то. Всеки който ползва флашка и копира файл от нея на компютъра си - вижда че Уиндоуса веднага му сменя датата на файла. А колкото за дати в бъдещето - ИТ специалисти вече казаха, че това е заради софтуер при криптирането.2) Бюлетините от машини, както ги приеха по закон по нощите - не вземат предвид нито флашки, нито протокола при броенето...
26
5
 
19
 
! Отговори
Вервайте ми преди 1 месец
Най-гадното е, че се хвърлиха едни милиони от нашите данъци за едни мадуровки, които удобно нагласят народния вот на избори. Кой и с какво право натресе тази лъжлива практика и плати от нашите пари на някой наш човек комисионни, "поддръжка", склад? Грехота е да се хвърлят пари на вятъра в бедна България! От самото начало беше ясно като бял ден, че това мероприятие е магария на сенчестите ни нови братя(господари) за да манипулират, контролират и нагаждат изборите ни, а нашите лапнаха като шарани
25
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аз искам да чуя ония които мисирките редовно вадят, разните "бивши" с "демократичните ценности" като Костов Плевнелиев мадам Йес Кунева Неински и подобни. Обаче ги хваща липсата особено в медиите когато им изхващат подставените с флашки и подкупи. Накрая излиза някой с чуждо име като Хампарцумян хили се и вика " гледаха как едни хора летят с едни самолети и са се объркали" Те тва го каза за ония спонсорите им от нексо. Само че счетоводител ако обърка една нула и отива в затвора. А е нарочно!
24
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Елементарни неща разни бабляци разгласяват като сензация и разбираш ли фалшификация. Абсолютни лъжи за неграмотни и малограмотни
23
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хахаха, виден експерт бабляк по информационна сигурност. Особено на флашки със сменена дата 😂😂😂😂
22
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Трябва да има касиране!
21
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
" 2038 г" - Видиш ли това или 1970-а, значи някой е орецакал нещо при сериализацията на данни. Очаквма го за някаква апликацийка, ни не и за това. Или некадърноат от странна на изпълнителите (но тогава зашое смао на някои флашки) или пропуск при фалшификацията.
20
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Затова от ПП-ДБ протестираха да има машинно гласуване, за да могат да манипулират машините. Премахнете машинният вот.
19
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Хаха ха Е, ще има пък балъци, които ще драскат хартийките. В мазето на държавен рхив отлежават тонове чували, които никой никога няма да отвори.
18
5
 
10
 
! Отговори
Хаха ха преди 1 месец
На новите избори няма бальци да гласуват с машините
17
3
 
13
 
! Отговори
Алекс преди 1 месец
Местните избори бяха последната възможност на Про100то да приложи любимия си трик ала-бала.На предстоящите избори за парламент няма да получи такава възможност и ще усети мощен избирателен шут към политическото сметище.
16
1
 
8
 
! Отговори
Значи може и повече преди 1 месец
Има мегдан за растеж на новите избори! В Берлин повториха частично изборите и смениха от социалисти на християн-демократи! В София обаче толерантноста е безгранична - лоботомирани или обратно!
15
4
 
14
 
! Отговори
Мдаа преди 1 месец
Бибитко трябваше да обикаля кварталите и да раздава кебабчета за да купи няколко хиляди гласа, а харвардските ментета тругват с летящ старт- имат няколко хиляди гласа във флашката още преди изборите да са започнали. Докога ще търпите да се гаврят с вас, овце?!
14
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 5 - Не е съвсем така, не си прав. На болшинството избиратели им увря акълът - не ходят да гласуват. На малък процент все още не.
13
0
 
6
 
! Отговори
ДС и комунистите преди 1 месец
Все още са тук! И явно нямат намерение скоро да се махнат.
12
3
 
13
 
! Отговори
Киро Канадеца преди 1 месец
Нормално да има малко ала бала с машинките
11
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Машинния вот трябва да бъде забранен
10
0
 
3
 
! Отговори
Изнервен преди 1 месец
До 4. Ти май си променлив шушляк, а? Даже фактите отричаш, а, тарикат нагъл?
9
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тогава да се забрани гласуването с машини