Само един балкански град в топ 10 на най-добрите европейски градове

Столицата ни заема 95-то място
18 апр 2024 15:32, Инна Ангелова
87
Само един балкански град в топ 10 на най-добрите европейски градове
Снимка: Mabel Amber, who will one day от Pixabay

Столицата София се нарежда на 95-та позиция в класацията на "Резънънс кансълтънси" (Resonance Consultancy), консултантска компания в областта на туризма. Единственият град от Балканите, който влиза в челната десятка е турският мегаполис Истанбул, който заема 9-то място в класацията.

На първо място е поставен Лондон, второто е запазено за Париж, а третата позиция държи Берлин. Столиците на Италия и Испания са поставени на четвърто и пето място в списъка, следват Прага, Барселона, Амстердам, Истанбул и Милано.  

Други градове от Балканите, които попадат в класацията, са Атина (50-то място), Букурещ (74-то) и Анкара (75-то).
След нашата столица в класирано са Монпелие, Малага и Бремен.

В резюмето си за София, "Резънънс" казва: "Често пренебрегвана и рядко възхвалявана, столицата на България е готова да се наложи като достъпен, богат на таланти мегаполис, който жадува да седне на европейската маса със самочувствие, произтичащо от това, че хилядолетия наред е била кръстопът на търговията. Споменават се също седемхилядната история на града и забележителностите му, "обхващащи всички епохи". Това е и най-достъпната европейска столица в класацията, изтъкват още от компанията.

"Резънънс" анализира повече от 180 европейски града, за да състави списък на водещите сто от тях, подредени на базата на критерии като благосъстояние, привлекателност и качество на живот. За целта фирмата използва комбинация от основни статистически данни и качествени оценки и препоръки от местни жители и посетители в цифрови канали като Tripadvisor, Google, Facebook и Instagram.

В световната класация на “Резънънс” за 2024 година Лондон отново е на челна позиция, следван от Париж и Ню Йорк. Петицата допълват Токио и Сингапур.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още по темата: Софиякласациятоп 10
Още от София
Георгиев след оставката на зам-кмет: Има ли София кмет
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Може ли някой да обясни какво точно е красиво в Лондон! Популярни са единствено общ изглед на Бъкингамския дворец (който е по-малък от кметството в Хамбург) , за когото миналия месец публикуваха проектосумата за основен ремонт - 6 милиарда паунда за доста години работа, защото вътре бил пълен с плъхове и мишки, било мухъл, стари инсталации и т,. н. друг0 - един мост с кули и ????Някакеви красото да има??? Зашо, като се отвори в интернет, няма нищо красиво и интересно????
54
2
 
10
 
! Отговори
Не знаех преди 3 седмици
че Анкара е на Балканите
53
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Пловдив красота, Пловдив е красив град и поддържан, но за живеене, Бургас е за предпочитане!
52
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Истанбул е интересен с това , че е полуориенталски град и стар ортодоксален град и е по-различен от останалите европейски градове, това му е интересното.
51
3
 
6
 
! Отговори
НеРазбрал преди 3 седмици
Какви са критериите за тази класация? До колкото си спомням, там често има случаи на насилие, от страна на емигранти от бившите британски колонии, с мачете. Отделно, е нещо обичайно, посред бял ден, да извършат кражба на улицата, аз лично съм го виждал това.
50
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Амстердам, Москва, Петроград, Киев(докато беше в Русия и не беше осссран от олигарси и Майданни украинци), Прага, Будапеща, Париж и Берлин(донякъде) са красиви, а Лондон и Мадрид, не ги познавам и не знам, Франция като цяло е красива държава. Венеция и особено Париж, да си почистят градовете и въведат ред, че Париж се е превърнал в кочиина, да махнат и наркоманията в Париж и Холандия, Италия, Испания и изобщо от Европейския континент!
49
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Не беше толкова отдавна, когато се спомина британската кралица. По този повод и хората като мен, които не са били в Лондон, видяха по всички медии как изслеват стотици хиляди бездомници и просяци, за да не ги били видели гостите на града, дошли за погребението. Така че - не ми хвалете Лондон. Само като се види каква мизерия е сградата, която я пишат за правителство (на Даунингстриит), каква мизерия е и парламентът им отвъре, каква мизерия беше катедралата, където беше опелото на кралицата, ....
48
1
 
13
 
! Отговори
Пловдив красота преди 3 седмици
Пловдив е перлата в короната с български градове. Радвайте се за този град, уважавайте го и го посещавайте поне един път в годината.
47
4
 
5
 
! Отговори
Малкия от Никопол преди 3 седмици
Не се пише Истанбул, а Константинопол.
46
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Пловдив е най-хубавият български град. Инак Истанбул си е стара римска столица, няма как да не е хубав. Тук спор нема.
45
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
В Радиус 1000м. от центъра е София има заведения , , градски градини без тоалетни . Павилиони за билети , тото пунктове , зали за хазарт е пълно , къде го има в ЕС столици такова градско устройство.
44
4
 
7
 
! Отговори
СОФЕТО преди 3 седмици
Е ЕДНА ЧЕРНА ДУПКА
43
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Че в Лондон и Париж има голяма престъпност и насилие е така, но и при нас не е много безопасно. Роми, мутри, саморазправи. За едно парко място могат да те пребият в София.
42
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Господарите пак са си правили класация, в която са се саморекламирали
41
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Оказва се че Истанбул е в Европа , а София в анадоала ...
40
8
 
13
 
! Отговори
Стойне от Чукурово преди 3 седмици
София - рядко грозен град с разкошни околности
39
5
 
16
 
! Отговори
Джо преди 3 седмици
Класация, в която Лондон и Париж са на челни места по-най-добър град е абсолютно дискредитирана. По престъпност и несигурност наистна заслужават челните места
38
2
 
8
 
! Отговори
Гроби Таласъмо преди 3 седмици
Грозен,презастроен,шумен,скучен,опасна "хигиена" скъп,рядко се срещат приятни хора,крадци,транспорт за критика,пълен с някакви кой знае откъде дошли,арогантни и агресивни "хора"....
37
0
 
3
 
! Отговори
Лили Барута преди 3 седмици
А кой град в БГ е най,най зле ?
36
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Гледах в тубата какво виждат чужденци, ами идват и първо виждат арабите на центъра, дори една се изцепи малкия Багдад. Следва малко нездравословно хранене с баничка и скара и това е 0 от 0, това е София.