Само един балкански град в топ 10 на най-добрите европейски градове

Столицата ни заема 95-то място
18 апр 2024 15:32, Инна Ангелова
87
Само един балкански град в топ 10 на най-добрите европейски градове
Снимка: Mabel Amber, who will one day от Pixabay

Столицата София се нарежда на 95-та позиция в класацията на "Резънънс кансълтънси" (Resonance Consultancy), консултантска компания в областта на туризма. Единственият град от Балканите, който влиза в челната десятка е турският мегаполис Истанбул, който заема 9-то място в класацията.

На първо място е поставен Лондон, второто е запазено за Париж, а третата позиция държи Берлин. Столиците на Италия и Испания са поставени на четвърто и пето място в списъка, следват Прага, Барселона, Амстердам, Истанбул и Милано.  

Други градове от Балканите, които попадат в класацията, са Атина (50-то място), Букурещ (74-то) и Анкара (75-то).
След нашата столица в класирано са Монпелие, Малага и Бремен.

В резюмето си за София, "Резънънс" казва: "Често пренебрегвана и рядко възхвалявана, столицата на България е готова да се наложи като достъпен, богат на таланти мегаполис, който жадува да седне на европейската маса със самочувствие, произтичащо от това, че хилядолетия наред е била кръстопът на търговията. Споменават се също седемхилядната история на града и забележителностите му, "обхващащи всички епохи". Това е и най-достъпната европейска столица в класацията, изтъкват още от компанията.

"Резънънс" анализира повече от 180 европейски града, за да състави списък на водещите сто от тях, подредени на базата на критерии като благосъстояние, привлекателност и качество на живот. За целта фирмата използва комбинация от основни статистически данни и качествени оценки и препоръки от местни жители и посетители в цифрови канали като Tripadvisor, Google, Facebook и Instagram.

В световната класация на “Резънънс” за 2024 година Лондон отново е на челна позиция, следван от Париж и Ню Йорк. Петицата допълват Токио и Сингапур.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още по темата: Софиякласациятоп 10
Още от София
Георгиев след оставката на зам-кмет: Има ли София кмет
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
София е грешно построена, нема толкова сбъркан град, но все пак тя е била село, преди да е провъзгласят за столица по политически причини :)))
14
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Истанбул трябва да е на 1 място!
13
11
 
12
 
! Отговори
Забавна класация преди 3 седмици
Бил съм и в Бремен, бил съм и в Малага. Бремен е един от бедните немски градове, скромен център и река. Перфектна инфраструктура. Малага е страхотен град, зелен, на море, с катедрали и история. Безупречна инфраструктура. Та, не знам кой е сложил софията пред тези градове, но мога да си го обясня само, ако е по снимки на жълтите и без да стъпва на летището и наоколо да види за каква дупка става въпрос. Каква история има? 5 църкви, които са джамии от османско със съборени минарета и един Невски?
12
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ще ви накажат за тази карта.
11
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Грозни е една от най-красивите и чисти европейски столици, много западни столици могат да му завидят.
10
2
 
16
 
! Отговори
Димитър Божидаров преди 3 седмици
Харесва ми праисторическата карта, която илюстрира статията. Вместо македонска република, на нея има Югославия. Германиите също са две. Чехословакия е обединена. Бозата беше четири стотинки, имаше и режим на тока. Златни времена.
9
1
 
8
 
! Отговори
Хаха преди 3 седмици
От къде я изкопахте тази карта?
8
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
София е по-добра от Монпелие и Бремен? Абсурд!
7
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
не знаех че Истанбул е на балканите, но белите народи едва ли правят разлика между българин и турчин
6
22
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Москва е най-чистата и най-уредената европейска столица, западните столици изглеждат като мpьсно гето в сравнение с Москва. Улиците са невероятно чисти, асфалтът е уникален, гумите издават такъв специфичен звук, както когато сцеплението е перфектно. Всяка уличка се чисти машинно, дори и в неделя сутрин, нито една дупка в междублоково пространство! Кофите за бyклук имат напечатан график кога се чистят, обикновено на два дни. Всеки вход си има градинка с цветя в отлично състояние,детски площадки и игрище. В парка да не говорим.
5
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Кое им е доброто на Лондонистан и Гогадишу пардон Пажиж?
4
3
 
19
 
! Отговори
Хмм преди 3 седмици
Тази класация на база брой тъмнокожи на глава от населението ли е съставена? Или по брой на извършени тежки престъпления?
3
3
 
3
 
! Отговори
Ох, слава богу преди 3 седмици
, че е София, а не някой истински културен и спокоен град :D Да ви е честито поскъпването на имотите в София. Сега от тая новина поне 10% отгоре, иначе София се излага.
2
5
 
4
 
! Отговори
Урсула преди 3 седмици
задния двор на ЕС, гето и пушечно месо
1
6
 
20
 
! Отговори
Краси Петрофф преди 3 седмици
Както казах, след 2005 под владичеството на Бойко Борисов София и България вървят само и единствено безвъзвратно НАЗАД! Благодарение на Бойко Борисов! Изпадаме от всички класации! Благодарение на неговата крадливост, лъжи, обществени поръчки и други шарлатании!