В Брацигово сърдити на исторически гаф в учебник за 4 клас

Според авторите на книгата градът не е участвал активно в Априлското въстание
Обновена: 12 апр 2011 20:52 | 12 апр 2011 20:51,
92
В Брацигово сърдити на исторически гаф в учебник за 4 клас
Снимка: Булфото

Исторически гаф са допуснали авторите на учебника за четвъртокласници по предмета „Човекът и обществото”.

В темата, посветена на Освобождението на България, те са изброили градовете Батак, Панагюрище, Копривщица и Клисура като населени места, които най-активно участват в Априлското въстание през 1876 година, а за Брацигово е написано, че въстанието е потушено след пристигане на турската войска.

"Крайно възмутени сме от тези твърдения, при положение, че градът ни е участвал с над 1300 въстаници и конница от 80 коня”, заяви пред Dnes.bg шефката на местния парламент Денка Николова.

По думите й именно Брацигово е център на тържествата по повод Априлското въстание, а учебникът за 4 клас пренебрегва тези факти. По тази причина Общинският съвет е изпратил протестна декларация до образователния министър Серегей Игнатов и директора на Историческия музей Божидар Димитров.

"Настояваме историческият гаф да бъде поправен от авторите на учебника”, пише в протестната декларация.

"Запознати сме с проблема, ние също сме взели мерки и сме уведомили министерството”, казаха от Регионалния инспекторат по образование в Пазарджик.

Гафът е открит от внучката на бившия кмет на Брацигово Илия Калинов, която попитала дядо си защо Брацигово празнува Априлското въстание всяка година, а в учебника не се споменава като център на боевете.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още по темата: Брацигово
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
2
 
21
 
! Отговори
kremkaramel преди 13 години
Днес Брацигово утре Батак ще "забравят" да включат и така след 10 г. въстанието ще бъде представено като пиянска свада.
45
2
 
30
 
! Отговори
n.e.s.t.i.n.a.r преди 13 години
Заведете детето си някой път до Брацигово, посетете музеите в Копривщица, из цяла България прелива от толкова много История!... В което и кътче да отидете. Разкажете му ВИЕ за Левски, за Ботев, за хановете и царете ни преди Робството... Покажете му старите манастири и църкви, дори стари руини по местата, които днес уж живеят само помаци. Това ще остане много по-силно в съзнанието им, пък ако ще после и турски романи да им разказват в учебниците! Вие сте тези, които решават коя ще е България!!!
44
23
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
градът ни е участвал с над 1300 въстаници и конница от 80 коня...-------------- Това за 80-те коня ми хареса :)))))Хххххааа-хааа!!!:))) А къде са се били тия въстаници?
43
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
27, бих те признал за прав да изказваш подобно мнение, ако успешно обясниш например на хамериканците, че битките им по време на т.нар. гражданска война 1861-1865 г. са били съвсем гола вода и са реализирани с тотална некадърност, следователно са жалка история и не подлежат на каквото и да е описване, камо ли пък да служат за 'величавата демократичност на нацията' им..... Все едно да хвалим гражданската война в Русия 1917-1920, която наричаха Велика Октомврийска Социалистическа Революция....
42
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Мда, плановете за автогеноцид срещу българите, наченати от БСП и ДПС, днес имат успешната си реализация при отрочето им ГЕРБ
41
5
 
27
 
! Отговори
Аз преди 13 години
Авторите не са допуснали случайна грешка. ПЛАТЕНО им е за това, и то много.
40
2
 
28
 
! Отговори
нико преди 13 години
Представяте ли си едно дете да те попита, защо празнуваме, а в учебника не пише такова нещо. Мене ме е срам от тези които са го написали.
39
16
 
5
 
! Отговори
Помак преди 13 години
Да живее Велик Помакистан от Смолян до Македония!
38
8
 
2
 
! Отговори
1111 преди 13 години
do n.26 awe ne6tastnik beden nastran dolen pluh gaden pederast nedonosen otrepka dolna *** takuv az mnogo otdavna sum se vaziral ot tazi dolna policeiska durjava.. a kogato 6 idvam 6 mina prez maikati da i dam 5 leva da si kupi hlqb, no v zamqna 6 prusna dupenceto!! kakto dedite mi sa pravili na va6te!! otrepka dolna
37
0
 
4
 
! Отговори
До № 2 преди 13 години
Нещастнико, аз можех да влезна в което и да е било учебно заведение по параграф 19, буква Б. Спокоен съм - влязох в две специалности, без да ползвам привилегии. Винаги съм бил против привилегиите. Знам, че ти е трудно да разбереш това, но не мога да ти съчувствам. Това не значи, че трябва да търпя изцепките на недкадърници!
36
5
 
6
 
! Отговори
Скалата преди 13 години
на още много под. "грешки" ще сме свидетели---иначе ще ви призова да не сте толкова ЧЕРНОГЛЕДИ ,въстаниетони било калпаво и т.н. ---ами той и ГАГАРИН е прекарал само 80мин. в космоса и е бил егати несретника но днес цял свят празнува....така че замеслетесе върху ПОЗИТИВНОТО и по-спокойно че ще вдигнете кръвното
35
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
opredeleno..
34
3
 
18
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 13 години
32 помака ти на какъв език каза мамо, юроде? Я кажи нещо на помашки като не си българин. Има ли такъв език , има ли такава народност ***? Ти не си ли българин, или ще ми изпляскаш глупостите че сте турци или араби, да умрем от смях?
33
5
 
14
 
! Отговори
Do 24 преди 13 години
Аве резак долен, мълчи там , че си адски смешен, пиши на български, защото живееш в България и не говори против България, защото си нищожество, ***, долен, прос, *** да те наречем :) И такъв ще си останеш. Живеете по-добре щото сте долна нация, кабели и жици само в главите ви! Ама и вие ще умрете, мама ви и долна *** на всички и колко пъти да ви повторим..?В БЪЛГАРИЯ СЕ ГОВОРИ И ПИШЕ НА БЪЛГАРСКИ!Да *** дано .. :)
32
2
 
14
 
! Отговори
na 21 преди 13 години
а бе *** ти си 100 българин просто дядо ти и баба ти са били по слаби хора и затова са си сменили вярата
31
5
 
6
 
! Отговори
Боже, колко идиоти! преди 13 години
Анонимнико 15-ти!"... шепа турци едва оцелели криейки се от четите на разбеснелите се българи и преструвайки се на ***." Изпражнение си ти! По-точно - ***, ***! Такива като теб трябва да бъдат изритвани от Майка България! Защо няма закони за обида към нацията?!?
30
23
 
12
 
! Отговори
Моргата преди 13 години
Приятел, не родоотстъпник, а българин, който има понятие от собствената си история съм аз. Надъхването ти трябва да бъде сложено в градивна критика, а не в глуповати фрази. България е обикновена държава с обикновена история. Априлското въстание е доста слабо и колкото и странно да звучи - добре че башибозуците са го удавили в кръв, та да има някакъв отзвук. Тук от малки ни набиват в главите, че е едва ли не някаква сериозна организация, а то е било смешно.
29
3
 
2
 
! Отговори
93 преди 13 години
даскали и учебници много.. митове също.. ученици малко.. къфф предмет е тоя човека и обществото.. какво се преподава там.. история, философия .. етики метики.. разни псохологии .. и ред други де за какво са тогава?
28
6
 
1
 
! Отговори
Калин преди 13 години
пффф .. и какво ?
27
6
 
15
 
! Отговори
До моргата преди 13 години
Моргата, там ти е мястото! Бих помогнал да те охладят! Аман от червеи - родоотстъпници!!!