Медици масово напускат болницата в Девин

Линейка пътува час и половина до Смолян, жалват се местните
Обновена: 12 юли 2011 11:31 | 12 юли 2011 11:24,
77
Медици масово напускат болницата в Девин
Снимка: Dnes.bg

Медицински сестри, санитари и един рентгенолог вече са напуснали болницата в Девин.

Това се случва, след като персоналът на лечебното заведение втора седмица е в принудителен отпуск, а самата болница не работи заради дългове от милион и половина лева.

"Напускаме, защото не са ни изплатени заплати от месеци, не получаваме доходи и няма как да издържаме семействата си", аргументира се една от медицинските сестри, решила да напусне след 12 години работа в МБАЛ "Девин".

Неработещата болница е сериозен проблем за местните жители. 

Радослав Бешаров е свикнал да води често свой роднина за лечение в местната болница. Работи като барман и няма пари, за да го кара до Смолян.

"Линейката пътува час и половина до Смолян, откакто е затворена болницата, в линейките са починали четирима души на път за другия град”, разказа пред Dnes.bg жителят на Девин.

Още по темата

"Онзи ден по спешност пристигна младо момче, брало череши и паднало от дървото, за една рентгенова снимка трябваше да го транспортираме до Смолян", призна дежурен лекар от "Бърза помощ". 

"Болницата може отново да започне да обслужва пациенти, но й е необходима финансова инжекция от 750 хиляди лева", коментира пред Dnes.bg директорът на лечебното заведение д-р Костадин Калайджиев.

В момента в Девин работи само спешният център, където три екипа покриват района на общините Девин, Борино и Доспат с 30 хиляди жители.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още по темата: Девин
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
10
 
2
 
! Отговори
Трезвомислещ преди 12 години
Разликата между една болница в София и една в Девин, е че през болницата в Девин минават 2-3000 души годишно, а в София през нея минават 200000 души годишно, включитено и всички по сериозни случаи от Девин. Та кой според вас трябва да субсидира загубите на тази в Девин?! И предвид, че паричния ресурс е ограничен, от кого да ги вземе? От болницата, дето минават 200000 души? Или от данъкоплатците, като вдигнат здравните осигуровки? Или от лекарите, като им намалят заплатите?
56
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Преди 35 години започнах работа в малка общинска болница. Можете ли да повярвате, в тази болница се правеха операции, които сега задължително се извършват само в големи центрове. Всички сегашни светила в медицината започнаха работата си в подобни болници и натрупаха опит и умения. Доста неща се промениха, но основното е концентрацията на медицината само в София. За страна като България това носи само проблеми. София не е България, не може само за там да се мисли.
55
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Болниците са за народа те не са НАПРАВЕНИ ЗА ПЕЧАЛБА.ЗА КАКВО ПЛАЩАМЕ ЗДРАВНА ВНОСКА АКО НЕ ЗА ДА ИМА БОЛНИЦИ И ЗА РАЗХОДИТЕ ИМ.БОРИСОВ СЪСИПА БЪЛГАРИЯ.БОРИСОВ Е СРАМ И ЗА РОДИТЕЛИТЕ СИ И ЗА ЦЕЛИЯ БЪЛГАРСКИ НАРОД.ЖАЛКО, ЧЕ СЕ ПОДЛЪГАХМЕ ДА СЕ ДОВЕРИМ НА ПОДОБЕН ЛЪЖЕЦ ВСЕ КЪЛНЯЩ СЕ В ДЕЦАТА СИ А ГО ВИДЯХМЕ МНОГО ДОБРЕ КОЛКО СТРУВА.
54
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тотален геноцид!Гарантирано от ГЕРБ!
53
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
След като не може да се осигури адекватен и бърз транспорт до друго лечебно заведение, е редно да има болница, и то болница, оборудвана с необходимите специалисти и техника. Ако ги няма, по-добре да не се казва болница, за да не се лъжат хората. Друг е въпросът, че по така поставените критерии в България има не повече от 10 болници, останалите са един голям ужас.
52
0
 
3
 
! Отговори
До: Трезвомислещ преди 12 години
А дали София има нужда от толкова много болници???? Нали знаеш, че повечето пари отиват там, както и към частни клиники, които източват здравната каса с тези пътеки.А има спешни случаи, които не могат да чакат час и половина да стигнат до Смолян, Пловдив или София. Болницата си има отделения, операционна и всичко, което може да обслужи хората от този регион, стига да има някой който да я управлява тази болница като хората.
51
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
37 - Аааа! Любителя на лагерите от ГЕРБ се появи:) Колко е хубаво да се затворят всички,които мислят различно,а! Това не го ли правеше Тато, духовният учител на Боко! Всички не можете да затворите драги! Някой трябва да работи и да изхранва търтеите герберски!
50
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Нека почнат да затварят болници в София и тогава ще ви видим как ревете и вие. Поне от малко се опитайте да разсъждавате, а не да сте като някакви овце, които освен политика, Бойко Борисов, тройната коалиция, комунисти и т.н., не знаят да говорят.Айде със здраве и дано се намери решение на проблема
49
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Всеки, който коментира, че не трябва да има болница, да се надява някой техен близък да не попадне в подобна ситуация да пътува час и половина до най-близката болница, за да му спасят живота. А и сравнението с други страни е неуместно. Нито сме САЩ, нито някоя друга страна. Ние сме България, спрете да правите каквито и да било сравнения. Нито заплатите са ни същите, нито нивото на здравеопазване, нито пътищата, нищо. Омразна ми от платени партийни агитатори. Жалки сте.
48
1
 
1
 
! Отговори
Трезвомислещ преди 12 години
Най-големите *** са с ник "Анонимен"
47
4
 
2
 
! Отговори
Трезвомислещ преди 12 години
Кичат се с гордото име "Болница", ама всеки по-сериозен случай се препраща към областния център или направо към София. Ами тогава за какво са ни? За Девин е по-добре да има добър спешен център и добра болница в Смолян, отколкото 2 едва кретащи болници. Съжелявам за хората от Девин, но това е истината, и някой трябва да им я каже. Когато държавата е бедна, парите на данъкоплатците трябва да се използват максимално ефективно, подобно разточителтсво е немислимо
46
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Всеки, който дава пример с други страни и използва думата "комунист", е ***.
45
8
 
5
 
! Отговори
Трезвомислещ преди 12 години
А бе хора! Мислете със всичкия си !!! Болница в Девин НЕ МОЖЕ да има, защото просто бедна България не може да си го позволи !!! (тя и богата Норвегия не може, ама това е друга тема - моя позната е лекар в спешен център в градче с 12000 жители, и най-близката болница е на 40 км.) В такива паланки трябва да има спешни центрове, а не болнициПравите ли разлика между БОЛНИЦА (ама истинска, с всичката необходима нова апаратура и специалисти) и СПЕШЕН ЦЕНТЪР, където да има рентген и всичко останало)
44
7
 
1
 
! Отговори
Томас преди 12 години
36явно по времето на управлението на тройнокрадливата коалиция не се направи нищо, за да не стават лекарите бакали. Христос прави много повече от откриване на Болници. И никаде не съм твърдял дали ти вярваш повече или по-малко от мен.
43
2
 
15
 
! Отговори
qq преди 12 години
По-добре 5 км по-малко метро в София, но да има болници за ХОРАТА, не само за софянци. Г-н Борисов, не управлявайте само в интерес на един град.
42
9
 
5
 
! Отговори
до 41 преди 12 години
в САЩ и Канада има безлюдни райони, където най близката болница е на 700 километратам също плащат осигуровки, но няма на всеки километър болница, дори там в малките градчета няма болници, има спешен пункт
41
3
 
9
 
! Отговори
До 40 преди 12 години
пожелавам ти да си счупиш главата и да пътуваш два часа и половина през Превала зимата
40
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ай стига ревахте беникъде по света няма в село болницаболниците са в големите градове, по селата има здравен пункт
39
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
31 - От всичко написано си личи, че изобщо не си живял в този край и изобщо в Родопите! А за плаченето, то като че ли при теб е спорт!
38
0
 
11
 
! Отговори
до Димитров преди 12 години
Какво значение има дали дали хората там са богати и какви къщи имат? Според теб тези хора не плащат данъци и осигуровки ли?