Плажовете по Черноморието под контрола на GPS

Бар в Созопол за 78 кв. м се разпрострял на над 500 кв. м
Обновена: 9 авг 2011 22:58 | 9 авг 2011 22:58,
42
Плажовете по Черноморието под контрола на GPS
Росен Плевнелиев провери плаж Харманите. Снимка: Булфото

Над 650 000 лв. от глоби по концесионните договори за плажовете са били събрани през 2010 г., като общо 12 млн. лв. на година отиват в хазната от концесии и приходи от плажовете, съобщи министър Росен Плевнелиев по време на проверка по Черноморието.

Той поясни, че от тази година е въведена специална GPS система, която гарантира 100-процентова обективност при измерванията на площта и се изключва човешката грешка.

Системата отчита с точност до сантиметри дали дадено заведение е заело повече от определената му площ и дали по плажната ивица свободната от платени чадъри зона е по-малка от определената в закона (50 процента).

„Приключихме с това експертите да ходят по плажовете и с ролетки да мерят. Сега в реално време имаме подаване на данни от сателити. Оттам нашите геодезисти получават координатите на всеки един от обектите“, обясни Плевнелиев.

Работата с позиционирането на този уред отнема 3 секунди. С него се отбелязват всички точки по плажа. А получените координати се прехвърлят в специален софтуер, който пресмята площите.

При първия етап от проверките с новата технология са били изследвани 98 плажа на територията на страната, с които държавата има договори за концесии и наем.

Тогава са били констатирани 179 нарушения, 41 от тях са съществени.

Най-голям е бил процентът на нарушенията във водноспасителната дейност – необорудвани спасителни постове, липса на шамандури, които обозначават охраняемите зони, недостатъчни медицински пунктове и др.

На концесионерите са били издадени констативни протоколи и им е дадено време да отстранят нарушенията.

В началото на всеки сезон наемателите предоставят планове за експлоатация на съответния плаж. В тях те посочват какви обекти – барове, свободни зони, чадъри, платени зони, ще има по пясъчната ивица, както и къде точно ще бъдат позиционирани спасителите.

„Ние даваме пълната свобода на концесионерите според закона да ни кажат как ще използват тези плажове. След това правим първата проверка и виждаме къде има нарушения. Издаваме протоколи и даваме срок да се отстранят нередностите. След което започваме изненадващи повторни проверки“, обясни строителният министър.

Повторната инспекция по Южното ни Черноморие започна от созополския плаж Харманите.

След първата проверка е констатирано, че от намиращите се там 32 обекта, повечето от половината са със завишена площ.

Най-фрапиращото нарушение е за плажен бар с констатирана територия 543 кв.м, като по закон и по договор той трябва да е 78 кв.м, което е 7 пъти повече от заявеното. 

„Тъй като веднъж вече има констатирани нарушения на този плаж и това са вторите съществени нередности, концесионерът ще получи не само солена глоба, но и предупреждение, ако в началото на сезона догодина не е превел съответните обекти към размерите, заявени по документ, концесията му ще бъде прекратена.

За изминалата година от МРРБ са прекратили 10 договора за концесии.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
0
 
! Отговори
Alex преди 12 години
I can already tell that's gonna be super hlpeufl.
41
1
 
2
 
! Отговори
masti преди 12 години
росен педерастлиев с нередонтака колибка на брега.Комсомолец-крадец-гербероидна мършя.
40
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Кой им плаща спането в хотелите по морето на министрите и защо назначените от тях чиновници не им дават тази информация. Егати смеха
39
3
 
0
 
! Отговори
таньо преди 12 години
тия двамата министри що се правят, че работят на морето. Може би събират пари за предизборна кампания на ГЕРБ
38
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Добре, проверили Созопол, но защо не провериха плажната ивица на Слънчев Бряг (като са гледали басейните там??) и да видят с този GPS на най-голямата плажна ивица дали има 50% свободна зона? Да, ама не смеят - занимават се с 1 бар на малък плаж като Харманите.
37
0
 
6
 
! Отговори
Лилов преди 12 години
Да го отнесат и нарушителя и концесионера и общината, ако трябва да се сменят незабавно всички!
36
11
 
4
 
! Отговори
BIG AL ::))))) преди 12 години
Eй, *** и СЛЕД джи пи еса- КАКВО ??? КЪДЕ са моменталните глоби - големи ?? Къде са ??Къде са санкциите ?? ..Догодина , по същото време, пак щяло да има ...проверки ...Защо ли и питам ..КЪДЕ са МИЛИОННИТЕ Глоби на ЛУК ?? Къде са новите цени на бензина ??? КАК са приятелчетата на Рапона , а дянков ?? :))))))
35
2
 
6
 
! Отговори
харманли преди 12 години
да дойде г-н Плевналиев да провери магистралната отсечка Харманли - Свиленград, пуснаха я по време на Станишев за 1 год. - спряха я по време на Бойко за 1,5 г. - сега са я пуснали за половин година и вече е нагъгрена като ветрило....
34
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
до 7Кво му е специалното на CAD/ZEM файловете ? Има ги от маса време. Да те светна ли кво описват тия файлове или ще си провериш сам ?За твоя информация, по времето на тройната ламя, заснемането на терен GPS не беше законно. Голям цирк беше, как геодезистите използваха GPS и натъманяваха резултатите, все едно са правени с конвенционалните методи.
33
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
11Кви много площи бе *** ! В даден момент ти обхождаш една площ, ще повторя ЕДНА !В момента в който забиеш последната точка, гледаш кво ти показва софтуера в реално време - площ Х кв.м. Тъй като плажа е равен, няма голяма денивелация или хълмчета/долчета, то сметката е вярна на 99% !
32
13
 
14
 
! Отговори
ГЕРБер преди 12 години
Браво на бъдещия президент на България!;)
31
17
 
7
 
! Отговори
Дядо Петър преди 12 години
Най-сетне снощи от телевизията разбрах в какво се състои "нововъведението" на г-н Плевнелиев - с GPS приемник служители обикалят плажовете и определят площите на различните обекти. Вместо да вадят ролетки.Така че всичко останало, включително и "реалното време", е пълна шарлатания.Каквото е и цялото управление на бандата от ченгета и лапачи, назоваваща се ГЕРБ.Предназначена за останалите лапнишарани, които все още им "верват".
30
2
 
4
 
! Отговори
georgi44 преди 12 години
до AcOrP. Напълно ми е ясно, че и те крадът. Ясно ми е също, че повечето пътища и т.н. ГЕРБ само им урежда документите, а ЕС плаща. Обаче е факт, че докато управляваха БСП и ДПС никой не отделяше пари за пътища. - ОК. може да е нямало програми. Имаше програми за земеделие, ама те им ги спряха защото много крадяха. Някой беше казал - " И в другите страни се краде, като пуснат пари 70% се усвояват 30% се крадът, обаче в БГ 30% се усвояват 70% се крадът" :). Надявам се сега да не е така !
29
8
 
3
 
! Отговори
Шемет преди 12 години
Интересно ми е този с какво прегрешение го държат да е послушен и да изпълнява извратените прищявки на Тиквата и Цуци?
28
3
 
20
 
! Отговори
Gen преди 12 години
Браво на ГЕРБ - черноморието е страшен ПР шанс - там е дивия запад от 20 години насам.
27
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Do VSI4KI MUTRI!Naj nakraiia se nameri niakoj kojto da napravi svobodna ivica i v Slancev Briag za tapiiat 4algarski selski turist!
26
5
 
31
 
! Отговори
БГ Съдия преди 12 години
Батенца, кой ми реве още, че му липсвал Станишев, ще го намеря и ще му забия главата в стената !
25
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
На снимката виждаме следващият президент на България! :)
24
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
bravo
23
3
 
4
 
! Отговори
Данчо преди 12 години
Отново си ги мерите мераците.Кервана блее,кучетата си джафкат,а *** смъкна по няколко кожи от нас.Да ти е.. държавата,политиците и заспалия дебилен тарод!Крадът като за световно!Търговец ли е,беси го на шестия месец надолу с главата!В Лондон показват как се реагира.Няма ялови,дирижирани протести!Народа вече го духа,според ф-*** "История на света".