"ЗаГАЗихте" ревнаха в 12 града срещу шистовия газ

Хиляди излязоха по улиците, най-масово бе в София и Варна
14 яну 2012 16:00,
761

София. Снимка: БТА

 

Хиляди българи излязоха днес по улиците на десетки български градове, за да протестират срещу добива на шистов газ в страната.

София

Над 1000 столичани се събраха в съботния ден пред храма "Св. Александър Невски" и скандираха с развяти в ръце плакати срещу сондажите в България. Мотото на протеста бе "Българин остани и земята си защити!".

Варна

И в морската ни столица над 1000 души излязоха на протест по улиците на града. Те носеха ликовете на Христо Ботев и Васил Левски, както и плакати с надписи: "ЗаГАЗихте!". На протеста се раздаваха лепенки с надпис: "Аз обичам България. Не на шистовия газ!".

Още по темата

Добрич

Шествието премина по част от централната пешеходна зона на града – от градинката пред църквата "Свети Георги" до площад "Свобода". Участниците бяха издигнати плакати: "Земята е на българите, а не на управляващите", "Спрете протакането с незабавен мораториум", "За чиста Добруджа, без шистов газ".

Шумен

350 души от различни възрасти тръгнаха на шествие от Градската градина, преминаха през пешеходната зона на бул. "Славянски" и сградата на Областна управа и завърши пред театъра в града. През целия си път протестиращите бяха придружавани от кукери, които със своя танц символично гониха злото.

Плевен

В протестната акция в града се включиха и представители на десетки екологични и неправителствени организации. Те раздаваха информационни материали на гражданите и събираха подписи в подкрепа на своята кауза против прилагането на метода на "хидравличния удар за добив на шистов газ".

Велико Търново

Стотици се събраха на протест срещу добива на шистов газ и в старопрестолната ни столица. В ръце мъже и жени носеха плакати, част от които гласяха: "Парламентаристи спрете фракинга на шисти", "Аз пия вода, а не пари, а ти?", "Не ГАЗете водата ни!", както и плакати с изобразена на тях горяща вода.

Бургас

Десетки хора скандираха срещу добива на шистов газ и в морския ни град. Протестът им се проведе на площад "Тройката". Организатор на проявата бе инициативен комитет "За чиста България".

Шествия и протести се проведоха още в Пловдив, Русе, Смолян, Благоевград, Казанлък.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


761
Още по темата: шистов газпротести
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
541
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Понеже в Бургас, около Лукойл Нефтохим, е много чисто...
540
0
 
3
 
! Отговори
do 649 преди 12 години
649Не е чак толкова розово колкото го описваш. Има доста материали (американски) за проблемите породени от добиването на шистов газ.
539
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
.... преди да започне сериозно да се обмисля добива на шистов газ в България са били правени проучвания за възможностите за извличане на газ от въглища. По думите му CBM Energy Limited са установили през 2007-2008г. наличие на 7 млрд. кубически метра газ, но по политически причини фирмата е била изгонена от България+++Гарантирано от БСП!
538
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
3. Твърденията пък, че Добруджа ще бъде разорана, ще стане лунен пейзаж, пустиня, ще се унищожи житницата на България, биха били безкрайно смешни, ако не се тиражираха от високо образовани хора. Как си представят те това разораване и унищожаване на житницата на България - не се обяснява. Ако имат предвид необходимите площи за разполагане на сондажните апаратури, дълбоко са се заблудили или са били заблудени от истинските противници на шистовия газ.Както е известно, бумът в добива на шистов газ стана възможен с развитието на технологията за хоризонтално сондиране на значителни разстояния - до 3000 м. Това, в съчетание с изискванията за опазване на околната среда, прави възможно на една промишлена площадка да има няколко сондажа - в зависимост от конкретните условия 6 или повече. Това означава, че при група от 6 сондажа ще се дренира площ от шистовия пласт от близо 10 кв. км - не на повърхността, а под земята.За тези 6 сондажа ще е необходима промишлена площадка на повърхността от максимум 10 дка, и то само по време на сондирането. По време на добива тази площадка се редуцира до максимум 1 декар.Планираната търсещо-проучвателна програма на Шеврон включва прокарването на 4 сондажа, които ще засегнат площ от максимум 40 дка - пренебрежимо малко, и то ако се приеме, че тази площ ще бъде безвъзвратно унищожена, което не е наблюдавано у нас от зората на проучванията за нефт и газ до сега.За последствията от сеизмичните проучвания няма какво да коментираме, защото такива са провеждани в България в обем 48 560 линейни км без увреждане на околната среда.Така че по време на добива на шистов газ, ако имаме късмет да бъде открито находище върху цялата територия на блок Нови пазар, ще бъдат ангажирани за по-дълъг период от време малко повече от 430 дка за добивните сондажи, или 0,01% от площта на блока. Както се казва, коментарът е излишен.
537
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
2. Друг аргумент на еколозите са големите обеми вода, които се използват в процесите на търсене, проучване и добив на шистов газ. Какво ще става с тези замърсени води?За запознатите с търсенето на нефт и газ, в т. ч. на метан от въглищни пластове и на шистов газ е добре известно, че сондирането се извършва в затворена система, т.е. няма свободно изтичане на замърсени води, химикали, нефт и нефтопродукти. За целта на промишлената площадка на сондажа са монтирани системи от резервоари и цистерни и е изграден утаител (шламохранилище - депо за минни отпадъци). Това е обичайна практика както в петролната, така и в миннодобивната индустрия, където често се използват значително по-големи обеми от вода. Това обаче не прави миннодобивната индустрия заплаха за околната среда, когато се осъществява при спазване на изискванията.След приключване на сондажните работи глинестите разтвори и замърсените води се отвеждат в съответните депа за отпадъци за изсушаване, погребване, техническа и биологична рекултивация. Тази дейност е нормативно регламентирана в България в съответствие с изискванията на ЕС. По този начин в страната са сондирани около 1000 сондажи с дълбочина над 1000 м
536
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
1. Най-тиражираната тревога се свързва с т. нар. напукване на шистите и проникване на вредни разтвори в съседните водоносни хоризонти, ако има такива. Всъщност напукването на глинестите шисти се постига не чрез взривове, а чрез хидравлично напукване (разрив) на пласта под високо налягане.За целта се използва вода със съдържание на фин пясък, обработена с повърхностно активни вещества (химикали) в незначително количество. Методът е напълно оценим, контролируем, реализира се в затворен цикъл и се прилага в България от близо 50 г., например в нефтени сондажи Р-5 Козлодуй, Р-1 Бъзовец, Р-1 Орсоя и др.Не са известни данни за замърсяване на водоносни хоризонти от прилагането на този метод, а да се говори за земетресения е направо нелепо.
535
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
645Едно е на плитко, както се прави досега, друго е на 4-7 км аккто е при шистовия газ, нали ?Химикалите не са измислени оня ден а са добре познати от поне 150 години. Същите химикали се използват и в третирането на почвата (торове) и то в по високи концентрации, но това някак си ви убягва, нали ?
534
0
 
10
 
! Отговори
до 635 преди 12 години
"Абе ***, хидрофракинга се използва от около 50 години в България"Приятел, дори химикалите, които се използват при сондирането за шистов газ, никога не сме имали. НЕ ЛЪЖИ. Различни са сондажите с различно предназначение. Едно е да нагнетяваш вода от съседният кладенец, понякога дори питейна /Д. Дъбник/, друго е "коктейл" от не знам колко си стотин химикала.
533
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
642За миналата година са направени поне 1000 хидрофракинга в България. Набий си го в кухата тиква!
532
1
 
1
 
! Отговори
от 635 преди 12 години
639Ае чети малко по внимателно ! Какво съм сравнил с 'богатите' държави ?
531
1
 
4
 
! Отговори
до 635 преди 12 години
Наистина *** ти е мястото.Няма нищо общо използваната технология (в солницата около Провадия)с това ,което е технологията за добив на шистов газ. Чети .образовай се и тогава пиши.
530
1
 
0
 
! Отговори
bg преди 12 години
V Bibliata pishe 4e Rusia e unishtojitelkata na USA.
529
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
638Кои деца ? Тия деца, дето дишат ежедневно мръсния въздух в София ли ?
528
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Защо тия като 635 постоянно се сравняват за всичко с богатите държави, а сега когато те са отхвърлили шистовия газ не се сравняваме пак с тях?!Все си мисля, че едните го правят от простотия, но има и друга, платена категория.
527
0
 
9
 
! Отговори
до 633 преди 12 години
След 50 години никой няма да си спомня за ББ и ГЕРБ. Хората дори няма да подозират, че са съществували. Но земята ще си бъде тук, на същото място. Как ще я оставим на децата си и внуците си?
526
0
 
0
 
! Отговори
bg преди 12 години
Iskam Iran da zatvori Hormuzkija Protok.
525
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
634Абе ***, хидрофракинга се използва от около 50 години в България, но не ревахте досега, че ще унищожим земята, нали ? В софия замърсяванията на въздуха стигат до 20 пъти над нормите но не протестирате срещу колите, нали ? Вашта мама *** !
524
0
 
4
 
! Отговори
до 633 преди 12 години
А бе *** ,не меси политическото си тъпоумие с проблема за шистовия газ.Мълчи си там в *** и чакай да ти донесат копанката.Остави хората ,които разбират от технологии да вземат отношение.
523
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
631Да бе, ще изтровят даже и половината слънчева система, щото от Позитано така казаха.
522
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Снощи в новините по Нова телевизия бяха докарали една професорка от БАН, която беше добре платена или заплашена. И въпреки това отговорите и бяха неясни. Ако се съсипе страната ни, рано или късно за всички тия птеродактили ще има възмездие.