Автоматична защита спря 6 блок на АЕЦ Козлодуй

Няма промяна в радиационния фон в района на централата
Обновена: 28 май 2012 08:23 | 27 май 2012 17:57,
132
Автоматична защита спря 6 блок на АЕЦ Козлодуй
АЕЦ Козлодуй. Снимка: Bulphoto

В 19.52 часа на 26 май 1000-мегаватовият Шести блок на АЕЦ "Козлодуй" бе изключен от електроенергийната система на страната. Това след автоматично сработване на една от защитите на турбогенератора (конвенционалната, неядрена част на блока), съобщиха от пресцентъра на централата.

Изключването на турбогенератора не е довело до задействане на аварийната защита на реактора. Няма промяна в състоянието на радиационната обстановка в района на атомната централа, подчертаха оттам.

За спирането на блока е уведомена Агенцията за ядрено регулиране, добавят от АЕЦ "Козлодуй".

Установени са причините, довели до спирането на блока. Благодарение на бързата и професионална реакция на екипа на АЕЦ "Козлодуй" технологичният проблем е отстранен, отбелязват от централата.

В момента се извършват предпускови операции и се очаква утре, 28 май, 6-ти блок да бъде включен в паралел с електроенергийната система на страната.

Мощността на 5-ти енергоблок на АЕЦ "Козлодуй", който бе включен в експлоатация на 24 май след годишен планов ремонт, се повишава в съответствие с графика на Електроенергийния системен оператор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


132
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
3
 
23
 
! Отговори
10 до 12 преди 11 години
Я дай линк, че ми стана интересно.:) Не вярвам да имат ИНСТАЛИРАНИ 22 Гигавата фотоволтаици, но дори и да ги имат, дори и да приемем, че в Германия 365 дни е слънчево, пак ще произвеждат 1/5 от енергията на 22 Гигавата ядрени централи. Да ти обясня ли защо или сам ще се сетиш?:)Винаги съм твърдял, че екоактивист трябва да е вид психиатрично заболяване вследствие мозъчна малформация.:)
10
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
10, прочети днешните новини за Германия преди да говориш глупости!!! Веше произвеждат 22 гигавата електроенерги само от фотоволтаици!!!!
9
20
 
4
 
! Отговори
оптимист преди 11 години
Айде дано я оправят бързичко тая автоматична защита, че другия път да не се включва и да пречи на избухването на АЕЦ-а...
8
8
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"В Германия само от слънчева енергия произвеждат ток колкото в 22 АЕЦ-а! "Германия няма такава площ бе, ***!:)))) Колкото и панели да нашляка, слънцето ти дава едни 700 ната на квадратен метър и то ако няма облаци и по обяд.:) Друг е въпроса, че КПД на фотоволтаиците е около 10%, къществуват и такива с около 22%, но са твърде скъпи и не се ползват в практиката все още. Зелените е време да узреете или просто си вървете в пещерите! :)))))))))
7
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Хайде сега, паника на масите, предизвикана от невежество :) Забавлявате ме...
6
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Когато изключиш генератора от енергосистемата задългително сработна аварийната защита на реактора! При работа на 100% има едни 3 000 Гигавата топлинна енергия която ТРЯБВА да бъде спряна и то веднага. :) Няма начин да спреш генератора, а да оставиш блока на мощност и да започнеш бавно да я намаляваш. Бе я напишете нещо за Ким Кардашиян по-добре, че по ви отива.
5
6
 
9
 
! Отговори
нема се пуашите... преди 11 години
Е-е-е-е, това българинът вечно недоволен! Ами сега е "сработила" защитата на АЕЦ-а, ами другия път пък всичко ще е наред и няма да "сработи" тая пуста защита...
4
25
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В Германия само от слънчева енергия произвеждат ток колкото в 22 АЕЦ-а! Сигурна и безопасна алтернатива има, но храта краткосрочно трябва да се бръкнат малко повече в джоба!Дългосрочно обаче няма да има по евтина енергия от ВЕИ!
3
29
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
АЕЦ си е бомба със закъснител! Уж били много сигурни, а постоянно стават аварии, като на 20 години веднъж по една гръмва и изпуска радиация!Колкото повече АЕЦ-и има по света, тоилкова по често ще стават катастрофи!
2
9
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Никога не казват цялата истина, бъдете сигурни!
1
7
 
32
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
Дали казват цялата истина???