Общият устройствен план на Варна мина на експертен съвет

Плановете за мащабно застрояване на Морската градина остават
Обновена: 22 авг 2012 11:00 | 22 авг 2012 11:00, Миглена Иванова
63
Общият устройствен план на Варна мина на експертен съвет
Морската градина във Варна. Снимка: Славена Панайотова, "Варна диша"

Националният експертен съвет по устройство на територията и регионална политика е приел снощи общия устройствен план на Варна, съобщиха от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).

Експертите са отправили няколко препоръки към проектантския екип и общинската администрация във Варна, които трябва да бъдат отразени в 7-дневен срок. След това строителният министър Лиляна Павлова ще издаде заповед за одобряване на общия устройствен план на града, а кметът на града трябва да възложи изработване на подробен устройствен план за Морската градина и да наложи обещаната строителна забрана.

В началото на август министър Павлова съобщи, че най-вероятно ще бъдат нанесени някои корекции на градоустройствения план. По думите й местната власт е посочила за зелени зони части от града, които отдавна са застроени, каквито са местностите Горчивата чешма и Долна Трака.

На заседанието на експертния съвет единствено ръководството на природен парк „Златни пясъци“ е изразило особено мнение за приемането на градоустройствения план заради предвиденото изграждане на тунел на територията на парка, съобщи за Investor.bg Петко Цветков от Българска фондация „Биоразнообразие“.

Идеята за строителството на тунел в района беше представена през 2009 г. като алтернатива на изграждането на заобиколен път от Варна на север към курорта „Златни пясъци“ и румънската граница.

Коалицията „За да остане природа в България“ обаче алармира, че изграждането на подземното съоръжение е в нарушение на плана за управление на парка и заповедта за обявяването му за природен парк, с която се забраняват строителните дейности на тези територии.

От екоорганизацията припомнят, че в момента граждански организации водят съдебни дела срещу екооценката на общия устройствен план на Варна. Коалицията подчертава, че приемането му от експертния съвет пряко нарушава разпоредбите на Орхуската конвенция за достъп до правосъдие по въпросите за околната среда.

Петко Цветков допълни, че националният експертен съвет не е направил корекция на общия устройствен план в частта му, която засяга проекта „Алея първа“, който предвижда мащабно застрояване на крайбрежната ивица по протежение на Морската градина.

От коалицията посочиха още, че в общия устройствен план на Варна се предвижда урбанизиране на гори, станали обект на заменки. Това е в противоречие с параграф 3 от преходните и заключителни разпоредби на Закона за горите, който забранява промяна на предназначението и застрояването на заменените гори, коментират еколозите.

Още новини за имоти четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
0
 
! Отговори
ВАЛФ преди 11 години
аз съм от Варна,но в Бургас има 100 пъти по-красиви жени и по-печени,във Варна летят много в небесата,повече им се ходи на кафе от колкото да им се е*е.Местя офиса от Варна в Бургас,
46
0
 
0
 
! Отговори
от варна преди 11 години
Време е да спрем за се занимаваме с приказки по форумите, а да предприемем някакви действия за възпрепятстването на едно безумие, само като си представя че ще бъдат унищожени дървета от рядък вид на по един век ме обхваща гняв. Трябва да излезем масово на протест! а не да гледаме едни и същи физиономии да протестират.
45
0
 
0
 
! Отговори
пак Наблюдател преди 11 години
НА САЙТА НЯМА НУЖДА ДА МЕ БЛОКИРА И ДА МИ ТРИЕ ПОСТА.ЩОМ СЪМ КАЗАЛ,ЧЕ ЩЕ ГО ИМА,ЗНАЧИ ВСИЧКИ ТРЯБВА ДА ГО ПРОЧЕТАТ.МАЙ НЕЩО НЕ ИЗНАСЯ НА НЕЗАВИСИМАТА МЕДИЯ ОБЕКТИВНОСТТА.
44
0
 
1
 
! Отговори
Наблюдател преди 11 години
За пореден път УТРЕ.*** отразява конфликтът по начин,по който ще им дръннат стотинки в джобчето.Преди обяд имаше една снимка на морската градина,но учтиво им беше предоставена друга,стара снимка от екоактивистите на Варна диша.Трябва да отбележа,че и двете снимки нямат нищо общо с плановете за облагородяване на Алея първа.Независимите журналисти от УТРЕ.*** си направят труда да покажат на какво прилича в момента това място и какъв е проекта на общината,така както е редно да бъде,според статията
43
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Хайде Варна- пак сте вие на ход!
42
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
То винаги ще се намери един *** да се изцепи, Бургас! Аз варненци които да не обичат бургазлии не познавам, не го гледай тоя с неправилния брой хромозоми.
41
1
 
3
 
! Отговори
Бургас преди 11 години
И аз това се чудя, докато всички защитават Варна и морската, пак се почнаха "ваща градинка с 2 къщурки на кръст ! Има делфинариум , зоологиеска градина, тенис кортове, музеи, детски градини, метео станция на БАН, басейни с олимпийски размери, къщи на по 100 години, които сега са ресторанти и да за съжеление има блокове и резиденции на мутри"На баба му фурките на тоя комплексиран ***... То бива да си ***, ама чак пък толкова...
40
1
 
4
 
! Отговори
Варненка преди 11 години
Тука чета някакви пълни абсурди, явно от някакви комплексари. Имам поне десет страшно добри приятели бургазлии и изобщо не ми е ясно какви глупости плещите тука и защо искате да ни скарате! Ужас!!!!
39
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Стига вече бургазлии, небургазлии, малко и голямо търново! Не виждате ли че ни крадат на ишлеме бе! Точно както последните 20 години окрадоха всички заводи и оставиха родителите ни на улицата, а народа медитираше защото не се отнася за завода точно в неговия град. Толкоз ни окрадоха че само поляните ии дърветата останаха и сега и до тях опряха. Месеци вече се борим за едните ливади бе! Ако не беше толкоз трагично, щеше да е комедия по Шекспир братче! А ние сме седнали да си мерим самочувствието!
38
1
 
6
 
! Отговори
Бургас преди 11 години
Не мога да разбера защо винаги ще се намери някой комплексар, като тоя по-долу, който веднага почва да бълва злоба? Ти кой знае колко си и варненец, сигурно си някой аксаковски ***, ама хайде. Не ти прави чест да обиждаш, още повече, когато и бургазлии, от които явно имаш голям компелкс, незнайно защо, пишат коментари в защита на морската ви градина.
37
0
 
5
 
! Отговори
тош преди 11 години
Точно така! Плътно стоим зад варна!
36
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Изумително е единствено как вместо гражданите на всички градове да си пазят заедно гражданските права срещу мутри, политици и всякаква ***, се цепят на градове и паланки и си плюят сами в устите. Бас хващам, че ако някой от лапачите ви чете коментарите как се храните един друг, люпи семки и се смее с цяло гърло, докато си пресмята на ум чий парк и чии имот още да боцне. Събудете се бе! Не сме Италия отпреди 200 години! Една държава сме и сами един на друг си бъркаме в очите!
35
2
 
2
 
! Отговори
Селяндури от класа преди 11 години
Хаха, ами вземи забрани на НЕварненци (рабзирай НЕселяни) да не влизат да коментират като си толкова отворен бе. Май не си излизал ти скоро от вмирисания си *** и ти е промит мозъка. Има едно голямо село в България и там вече никой не иска да стъпва, че много мирише и не става за лятна почивка.
34
3
 
5
 
! Отговори
варненец преди 11 години
Моля НЕварненци да не пишат по тая тема ! Бургадидас е селце в сравнение с нас, тъй че тях тепърва ги чака да се сблъскват с проблемите на големия град ! А шопите да си опавят първо Витоша, Борисовата ***.... ааа градина де , тогава да дават акъл !
33
15
 
1
 
! Отговори
Пълен смях преди 11 години
Ами с *** и *** народ като варненци, какво друго да очакваш, мутренската столица на България... Едно време не знаех защо всички казваха, че по-тъпо и нагло същество от варненеца няма, ама сега се убеждавам, че са били прави хората за пореден път, особено като чета злобното коментарче на 38-варненец...
32
1
 
14
 
! Отговори
е преди 11 години
Мръсни ***, наяждане нямат. Ама така е, сега си имат държава, сега им е паднало...
31
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Анонимен А ТИ къде беше?
30
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
a be ko ima tolkoz losho neka ima barchta kruchmeta disko misko da se kefi mladoto, ko mrynkate samo tuka dyrveni filosofii takiva
29
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Хак да им е на варненци, след като избраха този пед*рун за кмет отново, той е накоман и алкохолик и това всички в Общината го знаят, всеки му се смее, Кирил Йорданов не е кмет, не е мъж и вече и човек не е, той е един зеленчук, който доизсъхва на френската ривиера и не го е еня за нищо. Той не знае вече на кой свят е
28
0
 
9
 
! Отговори
Варненка преди 11 години
Така, чета и си вика,...тези абсурди могат да стават само в България.Как такам след като е противозаконном след акто хорицата простестираха края на Юни на няколко пъти, въпреки това планът не е променен. Абе как може в тази държава да се правят неща против мнението на данъкоплатците и против закона...ей нека да построят още нещо в Морската градина, ако не го запаля с голите си ръце пък на....да ***, и мутрите, и *** и некадърните варненци , дето посещават такива заведения