Версии за взрива - много, яснота няма

Трансформаторът не се е взривил, твърди EVN
17 окт 2012 16:30,
388
Версии за взрива -  много, яснота няма
Трансформаторът е цял. Снимка: EVN

Версиите за причините, довели до взрива в Бургас се множат, а ясното все още няма. От електроразпределителното дружество EVN направиха няколко огледа на мястото. Два екипа от специалисти – един български и един пристигнал специално от Австрия – излязоха със становища, които се препокриват.

Според експертите трансформаторът, за който се смяташе, че е избухнал, бил „запазил механичната си цялост”. По него нямало следи от взрив, изтичане на масло или други неизправност.

Още по темата
Затова от EVN се опитаха да лансират версията, че навярно причина за експлозията е изтичане на газ. Тази теза обаче не остана дълго актуална. Само час след пускането й в медийното пространство от компанията „Овергаз” изпратиха официално съобщение, в което се посочва, че във взривения блок никога не е имало газификация.

„Жилищната сграда на улица „Хан Крум 11” в Бургас, в която избухна трафопост рано сутринта на 16 октомври 2012 година, не е газифицирана. Причината за инцидента не би могла да бъде изтичане на природен газ, защото газова мрежа на тази територия не е била изграждана никога, а най-близкият газопровод в този район се намира на половин километър от засегната сграда“, пишат от „Овергаз“.

Екипи на EVN вече са извършили инспекция на всичките 39 жилищни сгради в Бургас, в които има изградени трафопостове. На живущите там са връчени протоколи, указващи техническото им състояние. Подобна проверка се организира и за всичките 385 трафопоста, които дружеството притежава в жилищни сгради на своята територия.

Работата на разследващите продължава и в този момента, като засега няма официална информация, която да доказва някоя от предполагаемите тези.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


388
Още по темата: БургасвзривEVN
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
292
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"факта си е факт"Да, а факта е, че в помещението на трафопоста взрив не е имал, а в съседното жилищно на горния етаж.Това си е очеизвадно от всички снимки и от самата трафомашина"ЕВН има вина"Няма как да имат вина за съседно жилище, което нито е тяхно нито е експлоатирано от тях.Пък ти си вменявай на някой си вина, на основание несъществуващи факти и селски измислици, ние няма да ти пречим.Отидии и виж на място или потърси в гугъл и ютюб :))
291
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Angelhell ***, кажи каква вина имат EVN ако някои поради некомпетентност или немърливост е загазовал помещението на траф-а?
290
0
 
1
 
! Отговори
Angelhell преди 11 години
До Анонимния "Колега" с който си спорим...Задавам сериозен въпрос към теб.Как стои въпроса с канализацията на блока?Минава ли в близост до помещението в което е бил трафа (или през него)?При всяко едно положение експлозията е била предизвикана от газ. И пак казвам, че ЕВН си имат вина при всяко едно положение. Но все пак е интересно да се провери и тази хипотеза.Та, има ли канализация в близост или минаваща през помещението (колкото и невероятно да е като причина)?
289
0
 
1
 
! Отговори
Angelhell преди 11 години
"Колега" нали знаете, че един траф може да бъде претоварен не само от потребителите си?То и на мен са ми скъпи уроците!Както се казва, *** учи, *** учи, но накрая само ще ***.Та, дори и да е просмукване на газ от газопровода, то пак имаме проблем с трафа, че да стане голямо бум.ЕВН има вина. Помещението е тяхно, оборудването също, в крайна сметка може да си чешем езиците до догодина, факта си е факт!Явно в завода сте гледали някъде другаде колега. Да бяхте гледали като сваляха кожуха.
288
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Това, че взривения блок не е газифициран"Това, не е точно така, около блока има доста газифицирани сгради.Даже до самия блок от тротоара стърчи тръба за газ която уж е затапена. На тротоара отсреща има съоръжения за газ които газоснабдяват старата поща в града. Какви газови съоръжения има под земята те първа ще се изяснява.
287
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Взрива е причинен от изтичане на газ. Имаше такъв случай в Мексико преди време, бяха се взривили километри улици в града и имаше над 100 жертви. Газта се е просмукала от спукан подземен газопровод в канализационната мрежа за отпадни води и се е натрупала там, след което се е взривила от някаква искра. Това, че взривения блок не е газифициран, не значи, че от някъде не може да се концентрира газ и от някаква искра в ел. таблото да се взриви. Разследващите, са пълни ***.
286
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"като източите маслото от трансформатора ако не е 380 литра, нали знаете какво означава това?"По спецификация този трансформатор има много по малко от посоченото количество масло, колко е сам отгатни :).Тази трафомашина НЯМА съдоразширител, друга е технологията, лично я видях в завода производител, но не бих се занимавал да ти я обяснявам, и без това не би разбрал, а и са ми скъпи уроците и не можеш да си ги позволиш.Претоварен траф в 3 посред нощ хахаха
285
0
 
1
 
! Отговори
Angelhell преди 11 години
Да, наистина преди около десетина години започнаха да се правят "сухи" трансформатори, но този не е от тях, които са безспорно сигурни и надеждни.Отново ни бутате в лицето взрив в съседното помещение!От какво? Рано е още за киселото зеле!Накрая ще го отнесат техниците заради това, че с цел пестене на стотинки не са монтирали нещо новичко а този туч с каквито са пълни складовете на енергото и няма да са виновни шефовете а те. Ще ги изкарат виновни в монтаж или нещо друго и енд ъф стори.
284
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И понеже драги колега искаше фатки... като източите маслото от трансформатора ако не е 380 литра, нали знаете какво означава това?А това, че не познавате трафа е ясно от това, че твърдите липсата на разширител. На практика при този модел той се намира практически в самият кожух на трафа. Трафа е от "херметичните" които са с предпазен вентил и много добре знаете (или би трябвало) че обикновено изпускат маслото под формата на газ точно от този вентил.Всичко се дължи на претоварен трансформатор!
283
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Разследващите да бяха си написали имената, както го направи доц. Валентин Колев един от многото участници в експертизите, за да стоят зад думите си докарай като истински мъже, а не да се крият зад разни пишман журналистчета.
282
1
 
2
 
! Отговори
до к.341 преди 11 години
Ама какво ще му се смеете на журналиста: човекът е отишъл при разследавщите, попитал ги е какво смятат и те са си казали мнението. Ама вие си продължавайте да мелите и да се рънкате помежду си кой от кой е с по-дълъг език.
281
0
 
2
 
! Отговори
До Гошо: к.225, 228 преди 11 години
Браво бе, Гошко, ти пръв предположи каква мже да бъде основната причина за взрива в помещенето на ТП в ЖК! Ти да не си завършил Технология на горивата в бургаския хиимко-технологичен университет? Тези "ИнджИнерчета", завършили във Варна и БСУ електротехника земята разровиха и се изпокараха , какви ли не думи си казаха по повод взрива, а ти си каза мнението и си млъкна! Ама то каква полза да се включваш в спора "немият казва на глухия"!Браво, имаш 5 кг сафрид от мен и бира на корем!
280
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"новите машини, при които такива рискове няма"Какви рискове, от взрив в съседното на трафопоста помещение ли ?!?! :))))))))))
279
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не бих се доверил на мнение написано в треторазрядна РОДНА медия от специалист който даже не е написал името си за да му се смеем после :):"Газова експлозия е вдигнала във въздуха трафопоста в блока на бургаската улица "Хан Крум". Експертите от ДОТИ, които цял ден изследваха срутените помещения, вече са открили и доказателства. Те са извършили замервания и са установили повишена концентрация на газ."Даа газ, но от Овъргаз :))
278
2
 
3
 
! Отговори
You can read? преди 11 години
Прочетено от Монитор.бг: Единственото логично обяснение, което експертите дават на този етап, е, че загазоването се е получило вследствие на изпарено трансформаторно масло, което служи за охлаждане. При подобен теч в помещението се образува силна концентрация на газ, а самата машина вдига изключително висока температура поради факта, че не може да се охлажда, когато няма масло. Нажежаването на въздуха пък може да възпламени газта и да предизвика мощна експлозия в най-горната част на помещението, където концентрацията е най-голяма. Криминалисти смятат, че ключът към разплитането на случая е в трансформатора. По нареждане на разследващите тежащото близо един тон съоръжение бе вдигнато с паяк и пренесено в полицейската лаборатория за анализи и експертизи. Преди това обаче разследващите допуснаха експертите на EVN за оглед във взривения трафопост.
277
1
 
1
 
! Отговори
Angelhell преди 11 години
Трансформаторно масло VoltWay N7XСпецифични опасности: При загряване продуктът може да образува запалими пари. При горенето може да се отделя дразнещ дим. В случай на непълно изгаряне може да се образува въглероден окис (СО) Огънят в затворени помещения следва да бъде гасен само от подготвен персонал.....А модела на трафа аз много добре го знам. Затова вчера казах, че се купуват най-евтините *** вместо да се работи с новите машини, при които такива рискове няма.
276
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Дай модела на трафа"Вижда се от снимката, но ти искаш да ти попълним липсващите знания и лекции :))Хайде продължи с гугъл и ютюб нали там пише всичко от което имаш нужда :)))Аман от паляци :)
275
0
 
1
 
! Отговори
Angelhell преди 11 години
Всъщност забавното е, че ти си този който не дава никакви аргументи.Ти само казваш на всички писали срещу мнението ти, че това не е така, ти си пича дето е гледал как дигат трафа и това е.Като искаш да се говори с факти, говори с такива.
274
0
 
1
 
! Отговори
Angelhell преди 11 години
Пак ти казвам...Щом ти си прав а аз греша и ти си много навътре в разследването и си големият спец по енергетика...Дай модела на трафа ще намерим спецификациите и ще ми затвориш устата.Само че не можеш да ми дадеш модела защото не го знаеш!Нямаш достъп до информация, но си чешеш пръстите по форумите.И точно тези точни науки който цитираш работят с документация, схеми и допустими грешки. Дай модела да намерим документацията и да заговорят цитираните от теб точни науки.
273
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
моля, да дадеш някакви аргументи, факти, доказателства, експертизи защитаващи *** ти мнения, но ти така и не го правиш. Разбира се и няма как да го направиш след като не говорим за доказани твърдения базирани на точни науки като физика, химия, електротехника съпромат и т.н. , а най обикновенни селяндурски измишльотини.