Версии за взрива - много, яснота няма

Трансформаторът не се е взривил, твърди EVN
17 окт 2012 16:30,
388
Версии за взрива -  много, яснота няма
Трансформаторът е цял. Снимка: EVN

Версиите за причините, довели до взрива в Бургас се множат, а ясното все още няма. От електроразпределителното дружество EVN направиха няколко огледа на мястото. Два екипа от специалисти – един български и един пристигнал специално от Австрия – излязоха със становища, които се препокриват.

Според експертите трансформаторът, за който се смяташе, че е избухнал, бил „запазил механичната си цялост”. По него нямало следи от взрив, изтичане на масло или други неизправност.

Още по темата
Затова от EVN се опитаха да лансират версията, че навярно причина за експлозията е изтичане на газ. Тази теза обаче не остана дълго актуална. Само час след пускането й в медийното пространство от компанията „Овергаз” изпратиха официално съобщение, в което се посочва, че във взривения блок никога не е имало газификация.

„Жилищната сграда на улица „Хан Крум 11” в Бургас, в която избухна трафопост рано сутринта на 16 октомври 2012 година, не е газифицирана. Причината за инцидента не би могла да бъде изтичане на природен газ, защото газова мрежа на тази територия не е била изграждана никога, а най-близкият газопровод в този район се намира на половин километър от засегната сграда“, пишат от „Овергаз“.

Екипи на EVN вече са извършили инспекция на всичките 39 жилищни сгради в Бургас, в които има изградени трафопостове. На живущите там са връчени протоколи, указващи техническото им състояние. Подобна проверка се организира и за всичките 385 трафопоста, които дружеството притежава в жилищни сгради на своята територия.

Работата на разследващите продължава и в този момента, като засега няма официална информация, която да доказва някоя от предполагаемите тези.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


388
Още по темата: БургасвзривEVN
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
252
3
 
2
 
! Отговори
до к.304 преди 11 години
Виж какво, хайде да престанеш да ръсиш абсолютни простотии; отивай да ближеш *** на онези от EVN! Освен ако ти самият не си от това скапано, но нагло ЕРД. Значи източник на горене няма, пламък няма, силно горене няма , ама добре,че тези ог ЖК са излезли навън и така са спасили кожата! Т.е. по вшите ЕВН-ски разбирания всичко в този трафопост и в силовия траф е било ОК, ама половината ЖК е хвъркнало във въздуха! Престани да говориш глупости ,бре мърляч! Бягай там да блееш с овцете или да крещиш с гларусите! Омръзна ни от такива като теб! Ега ти амебата!
251
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Наличие на магнитни лъчения можеш да провериш сам с компас за левче от магазина за левче. Някой от пишещите глупости проверил ли е ? :)))
250
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 304ами ти как смяташ дали е полезно да живееш до такова съоръжение?
249
2
 
3
 
! Отговори
още от 303 преди 11 години
От електроразпределителните компании ги знаят тези факти, че трафопостове в близост до живущи хора не трябва да има, защото са вредни. Фирмите са поели ангажимент (преди да купят дружествата) да инвестират в обновяване на мрежата. Всички високоволтови електропроводи трябва да се изграждат подземно, в специални гофри за да екранират вредните ел.полета. Да виждате нещо такова? Погледнете навън - пълно е с жерета с високо напрежение. Пък колко мачтови трансформатори има-не е истина
248
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
303 написал си три изречения с 500 глупости в тях. Само не ми казвай, че и ти си някой инженер
247
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Трансформаторите са вредни, защото трансформират високо напрежение 20 000 волта в ниско (380). Останалата електромагнитна енергия се излъчва. Честотата на вълните е от порядъка на 12 херца, а клетките на сърдечния мускул действат на честота 8 херца. Всеки човек, който живее в близост до такова съоръжение, е в риск. Това го пише във всички учебници - до високо напрежение не трябва да се седи дълго, камо ли да се спи. постепенно в ДНК се натрупват мутации, които не могат да се репарират - рак.
246
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Че си *** *** си, това се вижда от километри, ама си трай да не се излагаш бе пишман инженере.
245
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А понеже говориш за ***, то пак се загледай в снимките на апартамента на човека.А тази чернила нещо се е изпарила в самия трафопост от където е започнала експлозията а ? Даже на снимката се вижда червената боя на парче от шинната система. На теб чак синьо ти се привидя.Дръжки сте видели!Да видели сме, там на място и на живо във всички помещения, а ти какво си видял? Освен снимките от нета които нямат никаква стойност.
244
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Какво очаквахте драги "колега" че едно парче желязо ще избухне?Да, когато има съборена бетонна плоча и метнат бус на метри е нормално да избухне парчето желязо.едва ли не от ЕВН са очаквали трафа да е на части?Да очакваха го самите те го казаха по медиите сутринта на взрива , но след разчистването не се потвърди и точно ясно и категорично се вижда цялостта на машината.
243
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Знаеш ли кой, къде, в присъствието на кой и как са направени тестовете ? или просто дрнкаш да се правиш на инженер :))Пак ще ти кажа:А това което твърдиш колега пишман инженер, базира ли се на някакви научни факти, доказателства експертизи и т.н. или просто предполагаш и догаждаш като типичния селски конспиратор чудещ се каква глупост да измисли като типичния роден многознайко за да се самоподмокри ?
242
2
 
2
 
! Отговори
Angelhell преди 11 години
Дръжки сте видели!Видели сте това, което сте искали да видите. А случайно на някой пишман мозък да му хрумна да пресъздаде същите условия, които е имало когато е станала аварията? Не, разбира се, че няма нужда. Нали го разглобиха и прегледаха на око, че всичко е ток и жица.Но истински тестове пред хора, които си разбират от работата не са правени.А понеже говориш за ***, то пак се загледай в снимките на апартамента на човека.То не само, че е черно ами направо синее!Спирам до тук!
241
2
 
1
 
! Отговори
Angelhell преди 11 години
До Анонимен 293Ама наистина не е лесно да си ***!Какво очаквахте драги "колега" че едно парче желязо ще избухне? Защо продължавате с глупостите си? Защо е необходимо да се объркват допълнително хората, като се говори, че едва ли не от ЕВН са очаквали трафа да е на части? Хайде стига глупости вече!Ако искате тестове то направете ги както трябва! Да бъде поканена пресата, да се пусне трафа, да се натовари и чак тогава да се говори каквото и да е! Ама ние го разглобихме и видяхме.
240
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А това което твърдиш колега пишман инженер, базира ли се на някакви научни факти, доказателства експертизи и т.н. или просто предполагаш и догаждаш като типичния селски конспиратор чудещ се каква глупост да измисли като типичния роден многознайко за да се самоподмокри ?
239
3
 
1
 
! Отговори
Angelhell преди 11 години
До Анонимен 289 Колегата по автоматика от техническия (тук се обърка малко, но ти е простено да си глупав) разликата е, че всички от бранша знаят кой е той докато малко ме съмнява да са чували за теб.В крайна сметка точно такива незнайни анимационни герой ги канят за "консултанти" точно заради пълната липса на всякакви познания, но с добри умения да объркат хорицата, които и хабер си нямат за какво иде реч, че в крайна сметка е виновно киселото зеле на Пламен, което е предизвикало белята.
238
2
 
2
 
! Отговори
Некадърници преди 11 години
Вие, електроинженерите от Бургас, или сте пълни некадърници, или много успешно се правите на такива. Оставете ги тези от ЕВН, на тях сега това им е работата: да лъжат, да мажат, да не се изкарват виновни и накрая да кажат: въпреки че в нас не е вината, ние ще плтим загубите. Абе, ***, вие не можахте ли за 3 дни да вденете,че причината за този взрив не е външна и че нещо ама много яко е пламнало и горяло преди да настъпи взрив? Престанете да се пуйчите в показаните снимки, тъкмо те е най-вероятно да са манипулирани и че градската администрация и ЕВН са се впрегнали заедно този случай да заглъхне, та градските власти да не се чудят къде да намерят помещения за ТП и да ги отдадат на аншлусите, а тези от ЕРД кръв пикаят да не се разбере истината, защото първо много ще се изложат , да не говорим,че в очите на другите електротехнически дружества в Австрия те ще бъдат пълни некадърници! Затова и разследващите, и шефовете на бургаския филиал на ЕВН мълчат като баби, а вие се взирате вече 3 дни в снимките, разсъждавате като на баба ми прабаба й и започвате от това, което не очевидно, а очевадно не е истина: трафът е здрав, маслото в в него не е дало теч и пожар не е имало! Ами който и да било ***, стига да не е пълен, дадеш ли му тези изходни данни, няма да се хване да мисли какво е станало нататък! Ама вие, възпитаниците на Бургас и Варна станахте бетер ***: мислите и хвърляте фишек след фишек.
237
1
 
1
 
! Отговори
Angelhell преди 11 години
До Анонимен 286Кога го вдигнаха, че вече и експертиза има. Всъщност то експертизата беше готова май още преди да го вдигнат.Я кажи драги като те викнаха да пишеш угодно ЕВН по разни форуми и гледа вдигането на трафа с крана напишка ли се от кеф?И драги Анонимен охлюве 287 да, виждал съм помещения на разхерметизирани трафове. А истината е, че се виждат прекалено често, което е индикатор за това, че се купуват възможно най-евтините ***. Като онази серия евтини предпазители на Hyndai.
236
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
do 287, не е виждал, но така му е казал колегата специалист по автоматика от техническия :)).аман от паляци
235
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Технически експертизи включително и на трафомашината ИМА, направена в лицензирана лаборатория.Това,че ти не знаеш, че има не означава, че няма, но пък показва нивото ти :))).
234
2
 
1
 
! Отговори
Angelhell преди 11 години
До Анонимен 279Драги Анонимен инженерино, поканен да кибичи на мястото докато вдигат трафа.Аз още вчера ви попитах нещо, но вие упорито мълчите като партизанин на разпит, но за сметка на това не ви пречи да пишете глупости зад няколко имена защитавайки тези, които ви дават заплатката.Повтарям въпроса си за пореден път:От къде разбрахте, че херметичността на машината не е нарушена? Смятам, че това може да бъде казано след направени технически експертизи, каквито все още няма!!!
233
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да, а при вдигането на трафопоста във въздуха същия си е цял, няма сажди, няма горене, няма разкъсано, стои си с оригиналната боя, а на втория етаж точно и ясно се вижда как се е движила взривната вълна и изходящия път на изгорелите газове.Чудя се дали да кажа на пишман смешните иинженери, че сградата е газифицирана и експлозията е типична газова или да ги оставя да четат глупостите по медиите :).