Версии за взрива - много, яснота няма

Трансформаторът не се е взривил, твърди EVN
17 окт 2012 16:30,
388
Версии за взрива -  много, яснота няма
Трансформаторът е цял. Снимка: EVN

Версиите за причините, довели до взрива в Бургас се множат, а ясното все още няма. От електроразпределителното дружество EVN направиха няколко огледа на мястото. Два екипа от специалисти – един български и един пристигнал специално от Австрия – излязоха със становища, които се препокриват.

Според експертите трансформаторът, за който се смяташе, че е избухнал, бил „запазил механичната си цялост”. По него нямало следи от взрив, изтичане на масло или други неизправност.

Още по темата
Затова от EVN се опитаха да лансират версията, че навярно причина за експлозията е изтичане на газ. Тази теза обаче не остана дълго актуална. Само час след пускането й в медийното пространство от компанията „Овергаз” изпратиха официално съобщение, в което се посочва, че във взривения блок никога не е имало газификация.

„Жилищната сграда на улица „Хан Крум 11” в Бургас, в която избухна трафопост рано сутринта на 16 октомври 2012 година, не е газифицирана. Причината за инцидента не би могла да бъде изтичане на природен газ, защото газова мрежа на тази територия не е била изграждана никога, а най-близкият газопровод в този район се намира на половин километър от засегната сграда“, пишат от „Овергаз“.

Екипи на EVN вече са извършили инспекция на всичките 39 жилищни сгради в Бургас, в които има изградени трафопостове. На живущите там са връчени протоколи, указващи техническото им състояние. Подобна проверка се организира и за всичките 385 трафопоста, които дружеството притежава в жилищни сгради на своята територия.

Работата на разследващите продължава и в този момента, като засега няма официална информация, която да доказва някоя от предполагаемите тези.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


388
Още по темата: БургасвзривEVN
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
232
2
 
5
 
! Отговори
:))) преди 11 години
Дошли са малки зелени човечета и са вдигнали трафопоста във въздуха...Какво ли няма да измислят от EVN за да не платят на хората.
231
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Абе то тука като четеш едни инженери едни химици едно чудо :), да се чудим защо българия е такара дупка :). Правят бомби без газ, отделят водород от трансформаторно масло и какви ли не уникални технически глупости можеш да прочетеш :).От такива инженери ме е страх да отида на лекар !
230
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До до 163 Айде още един написа нова химия..... Ако от трансформаторно масло само с нагряване отделиш водород - заповядай за нобелова награда!
229
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Смешни са ми разни форумни измислени инженери. Нямат реални факти и аргументи, не са били там, просто гадаят и предполагат твърдейки, че това е истината, а когато им заврат реалните факти в лицето. Започват, ама ти си изкара заплатата, ама ти си учил на половин ден, ама ти си на хонорар. Радвам се, че хора с 10 години по голям уж инженерен стаж от мен, показват тотална некомпетентност поради което аз, а не те са поканени за анализ на реалната ситуация там на мястото на инцидента.
228
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"притеснително е, че нито един от "специалистите" на тези фирми не е споделил тази информация"Няма как да споделят информация която не е подкрепена от фактите колкото и да им се иска на разни форумни инженери.Фактите са, че машината е цяла, херметичността и не е нарушена, от там, не е имало изтичане на масло, нито образуване на пари и газове (нещо и без това не възможно). Такива са реалните факти, а не разни измишльотини.ФАКТ е, че трафомашини редовно изгарят, но не събарят плочи.
227
4
 
8
 
! Отговори
еа преди 11 години
При повреда тези големи трансформатори могат да отделят газ водород в големи количества, когато този газ се смеси с кислорода в помещението дори и при най-малката искра се образува огромен взрив. Странно, смущаващо и притеснително е, че нито един от "специалистите" на тези фирми не е споделил тази информация.. това говори или за престъпна некомпетентност или за прикриване на факти.
226
2
 
7
 
! Отговори
до 163 преди 11 години
Трансформаторното масло е пожароопасно. При нагряването му се отделя водород, който е взривоопасен, освен това водородът има свойството да е е по-лек от въздуха и да се натрупва в горната част на помещенията, което означава, че наличието на решетки за охлаждане, само по себе си, не е достатъчно, а е необходимо да има и вентилация.
225
1
 
1
 
! Отговори
до 188 преди 11 години
До изолатора от стълба При висока температура се разлага до водород и метан.
224
3
 
4
 
! Отговори
Абсурд! преди 11 години
Трансформаторът е здрав, а уж той е причината за взрива. Все едно бомбаджията от Сарафово да беше останал жив и здрав,а пътниците в автобуса да загинеха до един.
223
0
 
4
 
! Отговори
Акълмайстор преди 11 години
Писах,че работата е Дяволска или ***!Нема голема разлика!
222
2
 
5
 
! Отговори
Смехуран преди 11 години
Леле, много ЕВН, много нещо! Стоите като опълченците на Шипка и отбранявате смело фирмата си ама фйда йок! Вече ви свършиха камъните и дърветата. До к.244: Пич, ти кой ВУЗ си завършил - да не е този с кравите и комбайните в Русе? Наистина не си заслужава човек да дискутира с теб! И кой ти преподаваше силови трафове ?! Да не е Д.Атанасова или докторът-шеф на БЛС Цв.Райчинов?! Или пък си завършил БСУ, където лекциите по даден предмет се четяха за 2 седмици и който учил-учил, който не е учил - добър(4). Нали така? Пък по едно време въведоха и нововъведения: до обяд в стаята (тя не беше и зала) се изнасяха лекции, а следобяд я трансформираха в лаборатория Иначе сте много догодени на думи! Защо не сте учили в БСУ Право ,та да станете като леля Деница Петкова/Христова, а сте се хванали с техника и то електротехника? Аз не зная от балъци да е станал свестен инженер
221
2
 
3
 
! Отговори
Angelhell преди 11 години
До Анонимен 270Скрии се, изкара си заплатката ще ти платят на края на месеца. Бонус от Австрия няма да получиш, така че дръж си мнението за себе си.Понеже ти си бил на място и си кибичел докато вдигат трафа усилено бъркайки си в носа, си наясно какво е станало но няма да ни кажеш защото сме балъци.Но аз ти казах вече... с кеф ще гледам как ще плащат ЕВН. :)
220
2
 
2
 
! Отговори
Angelhell преди 11 години
До Анонимен 268И аз бях склонен да мисля за гредоред, но в ляво на снимката има зачатъци на арматура.В интерес на истината на снимки някъде другаде мернах и повече желязо.За това вече със сигурност не мога да кажа. Не съм видял не мога да коментирам.Но ако е гредоред е абсурдно. Все пак това не е вила на два етажа а жилищен блок, което е меко казано безумно.Но в България всичко е възможно. Щом вече ще ти казват дали да санираш или не, то нищо не ме учудва.
219
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Може да говоря глупости, може да не съм бил на мястото, знам какво казвам и знам, че е така!"Една дузина следователи, включително и хора доценти от технически университети и експерти от австрия два дни са там и правят снимки огледи експертизи и се чудят какво се е случило, а наш форумен ***, без да е ходил видял измерил анализирал, знае какво казва и знае, че е така :)))Пич евала на типичното ти българско чалга самочувствие, но освен да се излагаш като кифла друго не виждам да правиш.
218
3
 
4
 
! Отговори
Прочетете и това преди 11 години
Взето от Труд.бг: коментар под статията за пожара и взрива в Бургас: бабич 09:46 Сряда 17 октомври 2012Автоматиката изключи. Гледам встрани трафопоста пуши. Изключих ВН и с един пожарогасител ликвидирах огъня.Табло НН беше опожарено. Огънят отиваше към трансфоирматора. Ако нямаше намеса, щеше да стане това. което стана в Бс.Елементарен оглед установи лошо поддържане.Какво сложно има тук??????????????????????????А за снимката на трафа: пичове, когато насреща е ЕВН с нейната могъща поне за рамките на Бг икономическа мощ, а я проверява бедното като църковна мишка МВР, каквато снимка искате може да публикуват, дори на нов Siemens ов траф с блестяща боя, разположен в помещение с теракотни плочи и отдолу да пише: няма никакъв пожар и взрив в ЖК-то на Бургас. Престанете да вярвате на сведения от 2-3-ия ден
217
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
При експлозия това, което се получава е натрупване на газове, които се освобождават (или насочено) по най-малкото съпротивление.---------- И сега чакам отговор - какъв е бил тоя взрив или тоя бетон, че въпреки избитите врати, плочата да е като издухана - плътно до стената е като изрязана? Май не е плоча, а гредоред.
216
1
 
2
 
! Отговори
Angelhell преди 11 години
До Елементарно! 264Не са намерени никакви следи от взривни устройства и материали на мястото!Последно до анонимния...Днес пак по платената телевизия БТВ имаше репортаж как се стопанисват съоръженията.Незаключени, без контрол, без наблюдение, коментар по случая?Или това е трафопост на друго ЕРП?
215
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Angelhell Е къде въобще видя арматура?
214
2
 
3
 
! Отговори
Angelhell преди 11 години
До Анонимен 258За турските сериали и чалгата да не би да съдите от личен опит драги?Може да говоря глупости, може да не съм бил на мястото, знам какво казвам и знам, че е така!За мен ще бъде удоволствие всеки един лев, който ще излезе от джоба на ЕВН за да се заплати поредната небрежност.Вие продължавайте да си изкарвате заплатата по форумите, че накрая на месеца те и вас ще ви сурвакат. А ако този път имаме и държава и задължат изкарването на трафовете ще дам банкет. С това изчерпах темата
213
3
 
2
 
! Отговори
Елементарно! преди 11 години
Преобърнат автобус??? Значи експлозията не е била в трафопоста,а вън от него. Някой е взривил бомба,която е потрошила трафопоста и етажите на блока.Затова и трансформаторът е непокътнат.