140 бона са щетите по гръмналия блок в Бургас

Според кмета парите трябва да плати EVN
18 окт 2012 15:30,
50
140 бона са щетите по гръмналия блок в Бургас
Снимка: МВР

Унищоженото от взрива в Бургас имущество е оценено на 140 хил. лв., съобщи кметът на града Димитър Николов. Според него щетите трябва да бъдат поети от електроразпределителното дружество EVN, тъй като тяхно съоръжение е било монтирано в мазето на засегнатата сграда.

Посочената сума обаче е само за покъщнината на хората - мебели, техника, дрехи. Тя не включва щетите по конструкцията на сградата. До края на тази седмица ще бъде изготвен технически проект за възстановяването на разрушените жилища.

От взривната вълна напълно бяха унищожени апартаментите на първия етаж в блока, сериозно са пострадали и тези на втория етаж. Поражения са нанесени и на жилищата, намиращи се на последните два етажа. Разрушени бяха също така няколко търговски обекта на приземния етаж.

Още по темата
Сега хората, чиито апартаменти са неизползваеми, са настанени на хотел, плащан от EVN. В случай, че някои от пострадалите поиска да използва общинско жилище, общината се ангажира да му предостави такова. Кметът Николов допълни още, че електроразпределителното дружество е поело ангажимент да осигури строителна фирма, която да извърши реконструкцията на взривения блок.

Общината започва днес свое разследване, което ще бъде извършено от двама независими експерти. До момента в бургаската община не са получени протоколите от двете проверки на EVN.

По случая е образувано досъдебно производство за причиняване на значителни имуществени вреди вследствие на взрив. В случай на доказана вина наказанието може да бъде от 1 до 8 години затвор. Производството е срещу неизвестен извършител.

Ако бъде доказано, че причина за експлозията е трафопостът на EVN, като обвиняеми могат да бъдат привлечени техниците, извършили ремонта на съоръжението часове преди взрива.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
1
 
! Отговори
Nenov преди 11 години
koi im sa zastrahovatelite, kolko ste im platyat zastrahovatelite?
44
0
 
0
 
! Отговори
Лаик преди 11 години
До до 27Ми щото е непокътнат трансформатора, а не трафопоста!Явно много ги разбираш!Само дето за теб явно двете думи са едно и също нещо.......
43
0
 
3
 
! Отговори
Кашчей Безсмертний преди 11 години
"140 бона..." - за бонове ще си говорите в кръчмата, когато обсъждате някоя мутра или политик или просто ББ, той е и двете, като за политик е малко спорен.Тук се пише на БЪЛГАРСКИ. Поне се опитвайте.
42
0
 
3
 
! Отговори
Samo minavam преди 11 години
Догодина,ще съм горд българин,пиша го,с малка буква.Толкова отговорни другари,говорят по телевизията и се озъртат,снишават се.Но думите им,са достоини за Нобелова награда.
41
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А как според теб изтича масло и то под формата на газ от херметически затворена ЦЯЛА трафомашина ?!?!Трансформатора се обследва анализира, правят му се технически изпитания които за сега показват, че нищо му няма, само му сменят единия керамичен изолатор (строшен от бетона паднал отгоре) и го слагат в друг трафопост. Освен това няма как да се ползва същото помещение и затова решението бе нов трафопост в близост до стария.
40
0
 
7
 
! Отговори
бати коко преди 11 години
другия месец ще ни ги набият във фактурите за ток, спокич в графата - несъбираеми вземания и пак са на далавера
39
1
 
3
 
! Отговори
до 27 преди 11 години
Това че трансформатора е цял не пречи от него да е изтекъл газ, който в последствие да се е взривил. Никой не казва дали е променено нивото и химическия състав на маслото в трансформатора след взрива.И защо след като твърдите че е непокътнат не възстановихте подавнето на електричество през него а търсихте други източници?
38
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ЕВН не ги интересува щетата, защото си имат застраховка за такива случаи. Колкото и да е ще бъде платена, НО ако се докаже вина. Истината е нещо много важно за Австрииците, затова са наели а своя сметка около 30 специалиста от къде ли не, по трафомашини, газоснабдяване, строителство на сгради и съоръжения, технически специалисти, професори и доценти преподаватели в универститети, КИИПаджии и т.н. и т.н.Все пак компанията има много такива трафопоста и е важно да се разбере какво се е случило.
37
0
 
2
 
! Отговори
?? преди 11 години
Токът се мери в ампери,а напрежението във волтове.
36
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Свидетел съм на късо съединение на трафопост преди 10 години. EVN ги нямаше даже, и мога да кажа, че освен големия гръм вследствие на протекла вода през тавана на трафото нямаше пожар и катастрофални разрушения каквито има сега в Бургас. Гръмна доста здраво и се събраха доста хора вечерта в 21.30. Нямаше ток около 20 часа докато се оправи всичко, но то си е в реда. Токът такова чудо не може да направи, освен ако ИЗВОДИТЕ НА 3-ТЕ ФАЗИ СЕ СВЪРЖАТ НА КЪСО! Най-опасното късо съединение, но кой ще го направи (може нещо метално да е паднало от тавана върху фазите)?Напрежението пада до нула, а токът става хиляди волтове, появява се ел. дъга и ...
35
1
 
3
 
! Отговори
до 35 преди 11 години
Всичко в Бг е сбъркано,......нали ТЕХНИЦИТЕ и ИНКАСАТОРИТЕ ,монтираха с/у заплащане НЕредовни електромери , пренасочваха проводници ---на черно !Работеха против фирмата в която работят .....Е ?
34
0
 
6
 
! Отговори
chicago преди 11 години
Както често в България се случва общината ще върне парите на ЕВН които те сега плащат,държавата ще даде фургони"временно"на нуждаещите се,следствието ще се проточи и ще се трансформира към неизвестен извършител.
33
0
 
3
 
! Отговори
до 32 преди 11 години
Аз се съмнявам и на тези ---140 бона ,......но ще видим ,дано не съм прав!
32
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Сигурно е пълна случайност факта,че техниците на ЕВН идват правят нещо и след тях става взрив.Едва ли има трезвомислещ човек,който да вярва,че те са невинни.
31
3
 
5
 
! Отговори
Чупи-купи преди 11 години
Това са абсолютни глупости!!! Този блок е с компрометирана конструкция. Трябва да се събори и построи наново. Разбира се, австрийските гнусари от EVN, да плащат!
30
0
 
1
 
! Отговори
as преди 11 години
Predi 15 min minah ot tam poda na 1 etaj go NQMA
29
2
 
12
 
! Отговори
234 преди 11 години
140 бона са малкоРеално трябва да дадат 14 милиона за да има справедливост
28
0
 
5
 
! Отговори
ui преди 11 години
Какви бона бе днес.бг? Компесаторни ли?
27
5
 
5
 
! Отговори
Ivan Grozni преди 11 години
Оф тука пак някви български ОФЦЕ... ОФЦИ - ЕВН е виновен, за това е мотането, цял ден в деня беше ясно ,ч е от трансформатора - поне 10 души обясниха КАК е възможно това... и от вечерта до денс е почна... ОФЦИ приемете че сас е взривил цимента на стълбището, полеете се със сос и идете нагости на някой вълк...
26
1
 
5
 
! Отговори
Акълмайстор преди 11 години
Трябва да викнат Израелците-те са експерти по всякакви взривове от много години насам!