140 бона са щетите по гръмналия блок в Бургас

Според кмета парите трябва да плати EVN
18 окт 2012 15:30,
50
140 бона са щетите по гръмналия блок в Бургас
Снимка: МВР

Унищоженото от взрива в Бургас имущество е оценено на 140 хил. лв., съобщи кметът на града Димитър Николов. Според него щетите трябва да бъдат поети от електроразпределителното дружество EVN, тъй като тяхно съоръжение е било монтирано в мазето на засегнатата сграда.

Посочената сума обаче е само за покъщнината на хората - мебели, техника, дрехи. Тя не включва щетите по конструкцията на сградата. До края на тази седмица ще бъде изготвен технически проект за възстановяването на разрушените жилища.

От взривната вълна напълно бяха унищожени апартаментите на първия етаж в блока, сериозно са пострадали и тези на втория етаж. Поражения са нанесени и на жилищата, намиращи се на последните два етажа. Разрушени бяха също така няколко търговски обекта на приземния етаж.

Още по темата
Сега хората, чиито апартаменти са неизползваеми, са настанени на хотел, плащан от EVN. В случай, че някои от пострадалите поиска да използва общинско жилище, общината се ангажира да му предостави такова. Кметът Николов допълни още, че електроразпределителното дружество е поело ангажимент да осигури строителна фирма, която да извърши реконструкцията на взривения блок.

Общината започва днес свое разследване, което ще бъде извършено от двама независими експерти. До момента в бургаската община не са получени протоколите от двете проверки на EVN.

По случая е образувано досъдебно производство за причиняване на значителни имуществени вреди вследствие на взрив. В случай на доказана вина наказанието може да бъде от 1 до 8 години затвор. Производството е срещу неизвестен извършител.

Ако бъде доказано, че причина за експлозията е трафопостът на EVN, като обвиняеми могат да бъдат привлечени техниците, извършили ремонта на съоръжението часове преди взрива.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
11
 
! Отговори
Пешо преди 11 години
"Бона"?! Пак хванахте "журналистчето" от китно родно селце да ви пише статиите...
4
0
 
3
 
! Отговори
do 3 преди 11 години
Посочената сума обаче е само за покъщнината на хората - мебели, техника, дрехи
3
2
 
33
 
! Отговори
мизерия преди 11 години
Браво бе, 140 хиляди..шегувате ли се??? Тия хорица останаха на улицата , а вие им давате 140 хиляди.. Доколкото си спомням на три семейства жилищата са необитаеми, демек няма и 47 000 на семейство. Цял живот бачкаш като роб, накрая наглия монополист ти "гръмва" къщата щото само *** печалба без инвестиции и накрая...ядец..Сега ще оцените и щетите в градата на толкова горе долу и ония бълха ги ухапала...Ако изобщо платят щото изобщо не ми се вярва.Ще излезе че хората сами са си взривили жилищата
2
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Пострадалите собственици да заведат дело и за неимуществени щети и причинени неудобства - стрес, разнасяне по хотели и т.н.
1
1
 
23
 
! Отговори
да де? преди 11 години
"Според кмета ...",а според ЕВН ---друг път!