Версии за взрива - много, яснота няма

Трансформаторът не се е взривил, твърди EVN
17 окт 2012 16:30,
388
Версии за взрива -  много, яснота няма
Трансформаторът е цял. Снимка: EVN

Версиите за причините, довели до взрива в Бургас се множат, а ясното все още няма. От електроразпределителното дружество EVN направиха няколко огледа на мястото. Два екипа от специалисти – един български и един пристигнал специално от Австрия – излязоха със становища, които се препокриват.

Според експертите трансформаторът, за който се смяташе, че е избухнал, бил „запазил механичната си цялост”. По него нямало следи от взрив, изтичане на масло или други неизправност.

Още по темата
Затова от EVN се опитаха да лансират версията, че навярно причина за експлозията е изтичане на газ. Тази теза обаче не остана дълго актуална. Само час след пускането й в медийното пространство от компанията „Овергаз” изпратиха официално съобщение, в което се посочва, че във взривения блок никога не е имало газификация.

„Жилищната сграда на улица „Хан Крум 11” в Бургас, в която избухна трафопост рано сутринта на 16 октомври 2012 година, не е газифицирана. Причината за инцидента не би могла да бъде изтичане на природен газ, защото газова мрежа на тази територия не е била изграждана никога, а най-близкият газопровод в този район се намира на половин километър от засегната сграда“, пишат от „Овергаз“.

Екипи на EVN вече са извършили инспекция на всичките 39 жилищни сгради в Бургас, в които има изградени трафопостове. На живущите там са връчени протоколи, указващи техническото им състояние. Подобна проверка се организира и за всичките 385 трафопоста, които дружеството притежава в жилищни сгради на своята територия.

Работата на разследващите продължава и в този момента, като засега няма официална информация, която да доказва някоя от предполагаемите тези.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


388
Още по темата: БургасвзривEVN
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
312
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
О драги пишман инженере Angelhell следствието не е приключило и ти далеч не знаеш какво се е случило на практика.Нито си чел официални доклади нито становища нито ще четеш. Информираш се от буламачите по медиите, което е жалко и смешно дори за пишман инженер.
311
3
 
1
 
! Отговори
Angelhell преди 11 години
Сега драги Анонимен "инжинерино" можеш да си изядеш дипломата.Препоръчвам ти да я подправиш с малко балсамико и зехтинец, че да не ти е много суха.А Фархи може да е преподавал нещо малко по-различно от това, което ти си учил, но явно аз съм ходил на лекции и упражнения за сметка на теб.Да, може да си завършил, може да имаш диплома, но явно си един от онези 18 човека седяли зад колоната.В крайна сметка те затова са те и извикали!
310
3
 
1
 
! Отговори
Angelhell преди 11 години
Анонимния специалист...Нещо да кажеш "колега"?Нали аз нищо не разбирах, бях си купил дипломата, фантазирал съм си някакви неща и съм говорил глупости...Май е станало точно както казах!Междунамотково късо, което е довело до кипване на маслото, отделяне на пари и накрая
309
1
 
1
 
! Отговори
Млъкни бре, идиот! преди 11 години
Не виждаш ли,че вие, персоналът на бургаското ЕВН ставате не смешни, а вече жалки! Това,че сте продажници и наглеци, го знаем отдавна! Амо то самото ви ЕРД си е такова - австрийско, "аншлуси"!
308
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Педерастко EVN Pederastko, кмета на Бургас (Митю Фафлата), Лили Тлъстата и няколко форумни мишока - не са лицата които определят причините за който и да е взри в България. Крайно време е да се научите че има хора на които това е работата и за това им се плаща. И те ще я свършат. Колкото до изгонването на хората от хотела защото ЕВН е спряло да плаща - явно защото вече е доказано че причината не е при тях, но понеже много тикви се изказваха неподготвени - сега МВР се чуди как да не ги излага
307
1
 
2
 
! Отговори
Педерастко EVN преди 11 години
Четирите семейства от взривения във вторник жилищен блок в Бургас днес следобед са напуснали по най-унизителния начин хотел България с всичкия си багаж. Кашони, бохчи и куфари, вещи от първа необходимост неща, които са оцелели от унищожените им домове, под които избухна трафопоста, са били струпани около час във фоайето на хотела, а нещастниците плачели от унижение.Картината беше жалка, особено ми е мъчно за двете момиченца на Пламен Димитров, направо ми се късаше сърцето!, каза служителка от хотела пред Бесове.бг. Още вчера от енергоразпределителното дружество EVN виновно за взривения трансформатор на ул.Хан Крум15Б започнали да звънят на рецепцията с разпореждане да съобщят на настанените там, че няма кой да им плаща скъпите нощувки да намерят начин веднага да се изнесат!Във вторник следобед, часове след трагедията, бургаският кмет Димитър Николов съобщи, че на своя глава е настанил четирите семейства в апартаменти в хотела, който е в непосредствена близост до злощастния адрес. Той увери, че разходите за престоя им там, докато ги устроят с общински жилища, ще бъдат поети от EVN. По-късно същата вечер членът на УС на EVN- България Константин Величков потвърди пред телевизионните екрани на цяла България, че ще платят хотела, докато бъдат подготвени общински помещения за настаняване.От частното дружество са казали на рецепцията, че ще платят за нощуването им във вторник и сряда, но за четвъртък не поемали ангажименти. Затова ако остават щяло да е на тяхна отговорност. Кметът на Бургас е бил уведомен днес предиобед и затова се наложило спешно да се довършват четирите общински жилища в жк Зорница, които са били на голи неизмазани стени до вторник. Успяхме да ги оборудваме с всичко необходимо за нормален, но скромен живот и да ги настаним, казаха общинските служители на Николов, но не пожелаха да коментират. Самият той бил смаян от постъпката на EVN. Ставало дума за не повече от 1 500 лева разходи, ако бездомниците бяха прекарали още две нощи в хотела. Още повече, че оттам също имали нагласа да
306
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Естествено, че ЕВН ще са виновни. Все някой трябва да плати, а обществения натиск е голям, пък и идват избори.
305
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Анонимен 333Както и някой от другите коментари също, да не говорим, че няколко от "Анонимните" излизат зад един адресен пул от мрежата, но не мърмориме по този повод!Забавлявам се от няколко дни да чета простотии на килограм!При нас в Пловдив горя трафопост, в Бургас гръмна, очаквайте скоро в други градове.
304
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А това, че нареждате така селяндурски, хора с доказани знания и опит в сферата и то на база нещо прочетено в родна медия или нещо казано от някой ушев, който даже не си е написал името за да му се смеем, показва вашето, а не нашето ниво на умствен потенциал.
303
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не бих се доверил на ушев полицай от МВР който за първи път в живота си вижда трафопост Служителите на мвр имат знания по темата колкото и Angelhell тоест никакви. Това разбира се в пълна сила важи и за журналистите, които просто си гонят тиража, чрез сензации пък били те и измислени. Призованите от цял свят специлиасти си казаха мнението. То и не е нужно да си с повече от три мозъчни клетки за да видиш, че взрива е в съседното помещение и трафа си е цял непокътнат. Това са си реалните факти
302
5
 
8
 
! Отговори
@ #335 преди 11 години
Ама що се хабиш да им обясняваш на тези варненски кръгли ? Не виждаш ли, че хабер от понятие си нямат, та дори от МВР вече изтече инфрмация, експерти си дадоха още вчерае мненията, а тези продължават да спорят?! Тури им по една дебела и дълга псувня и ги остави да си говорят , както по-долу беше написано: "ням говори на глухия"! Та това не са инженери, а някакви си проЗди тутманици, възпитаници на варненския ПУЦ.
301
3
 
10
 
! Отговори
От днешната преса преди 11 години
Мнения на софийски (не на бургаски чайки) ескперти1.Ако си направите труда да потърсите информация, ще разберете, че трансформаторните масла са силно хигроскопични и поглъщат влагата от въздуха. При нагряване отделят голямо количество водород, който образува взривоопасни смеси с въздуха. Оказва се, че избените помещения са твърде неподходящи места да се поставят трансформатори по две причини - първо защото са влажни и второ защото са затворени.2. EVN да не се правят на луди. Прегрятото масло отделя лесно запалими пари и газове за това свидетелства и забелязания преди експлозията черен дим. Запалимите пари и газове се натрупват в помещението при липса на вентилация. При определена концентрация повечето запалими газове образуват с въздуха взривоопасна смес. Искра от прекъсвач възпламенява сместа. Взрив на самия трансформатор естествено няма. Вярвам, че е ясно за всеки технически грамотен. Със сигурност това и на експертите от EVN им е ясно но...
300
2
 
2
 
! Отговори
ПроЗДите инджИнери преди 11 години
От днешната преса: "От МВР пък лаконично съобщиха, че причината е техническа неизправност в трафомашината на жилищната кооперация.Още тази седмица ще бъде внесено предложение за промени в закона, с което ЕРД-тата ще бъдат задължени да изнесат трафопостовете, вградени в жилищни сгради, каза депутатът от ГЕРБ Димитър Бойчев. Необходимо е да се направи и анализ на отстоянието на външните трафопостове от жилищните сгради. Естествено е в закона да се заложат санкции за за електроразпределителните Още тази седмица ще бъде внесено предложение за промени в закона, с което ЕРД-тата ще бъдат задължени да изнесат трафопостовете, вградени в жилищни сгради, каза депутатът от ГЕРБ Димитър Бойчев. Необходимо е да се направи и анализ на отстоянието на външните трафопостове от жилищните сгради. Естествено е в закона да се заложат санкции за за електроразпределителните делителните дружества, ако не изпълнят задължението за изнасяне на трафопостовете.
299
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Коментар 333 и коментар 330 са от едно и също IP!
298
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Драги ми цървуле, ЕВН имат вина поради елементарната причина, че са го позволили!"Кое, че са позволили бе *** гнусен ?Това съседното помещение да се загази и да се взриви от което да се нанесат щети на трафопоста ли ?Не честно ти си тотаааално *** и с всеки следващ пост го доказваш. То се вижда кой е смешен, всички от два дни ти го обясняваме, но ти си толкова смешен, че не вярваш.
297
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Angelhell Абе ***, ти да не искаш да кажеш че първо взрива първо е пробил пода на долния етаж и след това се е запалил горе... Честно ти си реклама за презервативи - хората да ги ползват че иначе се раждат *** като тебе....
296
1
 
2
 
! Отговори
Angelhell преди 11 години
А относно взрива...Както казах преди взрива е обемен. Няма да те карам да питаш гугъл а ще ти обясня бавно, че разбираш бавно. Обемен взрив означава, че не е бил концентриран а е действал навсякъде еднакво и затова са паднали тавана и стените.Точно заради това няма обгаряне в мазето а на горния етаж, където вече е имали и известно горене.Това няма смисъл да го доказвам, това ще го кажат от ДОТИ.А такъв взрив спокойно може да се получи от няколко литра пулверизирано масло!!!
295
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Angelhell Значи, охльо-бохльо, аз идвам и ти залагам бомба в колата и я взривявам когато минаваш до училище. По твоята логика - ти си виновен защото си го позволил.
294
3
 
2
 
! Отговори
Angelhell преди 11 години
До Анонимен 353 Драги ми цървуле, ЕВН имат вина поради елементарната причина, че са го позволили!Нали знаеш какво казва закона в такива случай... с действие или бездействие?Това е трафопост а не кварталната кръчма на чичо ти Спас където цацата и бирата се продават тънко.Та май някъде беше казано, че ЕВН, ЧЕЗ, ЕОН, стопанисват тези съоръжения, където е забранено да се държи каквото и да било.А и също така ключове имат само и единствено те!!!По-добре престанете, че ставате вече много смешни!
293
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
353 споко цяла дузина хора се изредиха да обясняват какво е ниско нивото на ум у пишман инженера, ама той си ръси ли ръси глупост след глупост :))Ту е голям спец, та по пишман журналистически снимки прави анализи ту зададе някой *** въпрос за това къде били каналите хаха аман от недоказани български *** с дипломи от пишман университет