140 бона са щетите по гръмналия блок в Бургас

Според кмета парите трябва да плати EVN
18 окт 2012 15:30,
50
140 бона са щетите по гръмналия блок в Бургас
Снимка: МВР

Унищоженото от взрива в Бургас имущество е оценено на 140 хил. лв., съобщи кметът на града Димитър Николов. Според него щетите трябва да бъдат поети от електроразпределителното дружество EVN, тъй като тяхно съоръжение е било монтирано в мазето на засегнатата сграда.

Посочената сума обаче е само за покъщнината на хората - мебели, техника, дрехи. Тя не включва щетите по конструкцията на сградата. До края на тази седмица ще бъде изготвен технически проект за възстановяването на разрушените жилища.

От взривната вълна напълно бяха унищожени апартаментите на първия етаж в блока, сериозно са пострадали и тези на втория етаж. Поражения са нанесени и на жилищата, намиращи се на последните два етажа. Разрушени бяха също така няколко търговски обекта на приземния етаж.

Още по темата
Сега хората, чиито апартаменти са неизползваеми, са настанени на хотел, плащан от EVN. В случай, че някои от пострадалите поиска да използва общинско жилище, общината се ангажира да му предостави такова. Кметът Николов допълни още, че електроразпределителното дружество е поело ангажимент да осигури строителна фирма, която да извърши реконструкцията на взривения блок.

Общината започва днес свое разследване, което ще бъде извършено от двама независими експерти. До момента в бургаската община не са получени протоколите от двете проверки на EVN.

По случая е образувано досъдебно производство за причиняване на значителни имуществени вреди вследствие на взрив. В случай на доказана вина наказанието може да бъде от 1 до 8 години затвор. Производството е срещу неизвестен извършител.

Ако бъде доказано, че причина за експлозията е трафопостът на EVN, като обвиняеми могат да бъдат привлечени техниците, извършили ремонта на съоръжението часове преди взрива.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
2
 
11
 
! Отговори
читател преди 11 години
Колко години трябва да минат, за да разберем все пак какво е гръмнало.Няма ли още заключение?Или чакат всички следи да бъдат унищожени, и тогава да кажат, няма виновен, както обикновено.Журналята защо не се разшават, ако беше някоя пикантерия за мутра, тонове хартия щяха да изпишат. Сега - тишина. След всеки взрив остават продукти, които еднозначно го идентифицират. Ако има желание, разбира се. И МВР нещо си трае, ЦЦ, ББ мълчат като риби.
24
12
 
9
 
! Отговори
българин преди 11 години
Защо все по ЕВН плюете, когато ясно се вижда че те нямат вина? Трансформаторът си е цял и очевидно не се е взривявал. Нека да се търси причината на друго място, не може така да се цапа името на една от най-големите компании у нас, само защото е голяма.
23
0
 
9
 
! Отговори
140000 преди 11 години
Според кмета са 140 хил. лв. Според dnes.bg са 140 бона.
22
2
 
9
 
! Отговори
до бургаския кмет преди 11 години
г-н кмете, създайте организация за ефективна правна помощ на тези хора! Вие в случая не сте страна, освен да им осигурите общински жилища за зимата - от фонда за бедствия и аварии.Всеки от тях поотделно трябва да си предяви иск в съда! Тези хора са още в шок и едва ли осъзнават, какво трябва да направят - и то бързо! А и като цяло сме си административно и правно неграмотни като нация.Помогнете им, г-н кмете! Онези от ЕВН имат кадърни и скъпоплатени юристи и адвокати, които от 9 кладенци вода
21
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
По никакъв начин ЕВН нямат вина!Няма и стотинка да плащат!Само ЕВН!
20
1
 
14
 
! Отговори
инкасо преди 11 години
според мен щетите са на много по-голяма стойност!
19
3
 
5
 
! Отговори
до 21 преди 11 години
да се стегнат и да си оправят апартаментите ли?!как?да идат да копат с правата лопата ли?
18
9
 
1
 
! Отговори
гербист-царист преди 11 години
И кой е правил тези сметки?Добре, смятали хората. Но е по-важно, че в случая говорим за един нещастен случай, виновен няма, защото трансформатори не са гърмели. Нека хората да се стегнат и да си оправят апартаментитте, всместо да смятат и да се оплакват.
17
8
 
5
 
! Отговори
гражданин преди 11 години
Защо всеоще има хора които мислят че EVN са виновни? Всички видяхме, че трансформаторът не е гръмнал, явно причината е друга не е в EVN.
16
1
 
9
 
! Отговори
do 11 преди 11 години
Официално нищо не са казали Овъргаз, но официално можеш да ги питаш как са газоснабдили старата поща която е на 10 метра от мястото на взрива.Съоръженията на овъргаз са си там достъпни за всеки поне да ги види.На фасадата на самата сграда от към ул. Аврам Яков има затапена тръба за газ, а под земята какво има ...Та не вярвайте на журналистически глупости.ЕВН изглеждат все по невинни за този взрив.
15
0
 
6
 
! Отговори
patriot преди 11 години
Малко е рано да се смятат каквито и да е било щети.Нека пътрво да се види каква е причината за нещастния случай, дали изобщо ЕВН имат вина, или причината е друга, поне така изглежда.
14
2
 
6
 
! Отговори
Мнение преди 11 години
Според мен обезщетението трябва да е над 10 млн.лв, за да има някакъв ефект и хората да са доволни, а и не мисля, че тази сума ще се отрази кой знае колко на един монополист.Ако сравним обезщетенията с тези, които в чужбина искат за теглене на музика и тогава излиза, че и тази сума е минимална.
13
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
електромагнитните излъчвания (а там влизат - радио, инфрачервени, видима светлина, ултравиолет, микровълнови, рентгенови, гама и т.н) могат да увредят клетката. И по-точно това може да стане единствено по време на репликацията на ДНК. Ако по нещастна случайност вълната удари 2 срещуположни бази от ДНК молекулата, тя не може да се поправи и в възможно да се предизвикат мутации. Ракът е неуспешен опит на дадена клетка да се диференцира в здрава соматична клетка.
12
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Немам нужда от SEX-ЕВН ме шляка всеки ден и нощ!
11
5
 
2
 
! Отговори
ХМММ.... преди 11 години
И ЧИ КО МИ ДРЕМЕ ТУЙ НЪ МЕНИ ?
10
2
 
8
 
! Отговори
ох преди 11 години
ЕВН вън, както и другите - ЕОН и ЧЕЗ, да се махат от нашата държава, тук е БЪЛГАРИЯ!!!!!!!! Ало , осъзнайте се монополистчета гадни!!! Един ден ще ви се връща с лихвите, я някой голем трус у вашата държавичка, я някое потопче... Замислете се!
9
3
 
5
 
! Отговори
До 9 преди 11 години
От Овъргаз официално обявиха, че най-близкия газопровод е на километри от тази сграда.
8
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Липсата на конкуренция води до понижаване на качеството.
7
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Всъшност с всеки изминал час според експертите вината на ЕВН намалява.Още повече, че сградата е опасана от газопороводи, а взрив в самия трафопост реално е нямало.
6
4
 
4
 
! Отговори
гербист-реалист преди 11 години
Много високо са оценили щетите,още повече че изобщо не е ясно дали ЕВН са виновни в случая. Малко е прибързано кметът да казва че ЕВН имат вина, след като още нито експертизата, нито повторната експертиза са излезли. Нека да изчакаме да видим дали изобщо ЕВН имат вина и ако имат в какъв размер. Нека да не съдим прибързано.