Случаят с ромите - проблем на образователната система

Проблемът не се корени в малцинствения произход на учениците
Обновена: 23 окт 2012 11:38 | 23 окт 2012 10:55,
164
Случаят с ромите - проблем на образователната система
Скандалната снимка, която взриви интернет. Снимка: Facebook

Случаят с тримата ученици от Професионалната гимназия по транспорт и обслужване „Георги Бенковски” в Добрич, които се изгавриха с портрети на велики българи, не е етнически проблем, за какъвто се опитаха да го определят. 

Това заявиха Красимир Каракачанов - лидер на ВМРО-БНД, и Цветелин Кънчев - лидер на "Евророма", в сутрешния блок на ТВ 7. 

Лидерът на ВМРО Каракачанов е убеден, че проблемът с неуважението към българската история се корени в самата образователната система. В нея не е залегнало възпитание на уважение към българската национална култура, към националните ни герои и историята ни.

„Имаше един министър по времето на НДСВ, министър на образованието, който помните, беше решил да изхвърли стихотворението „Аз съм българче” от учебника по литература, защото „Аз съм българче” не се отнасяло за турчета, циганета и други и нямало смисъл да ги притесняваме. Когато подобно нещо се върти в главите на хората, които ни управляват, и това е част от образователната система, за съжаление ще го кажа, не само циганите са дезинтегрирани от съпричастността им към българската история, традиция, земята, на която живеят.“, подкрепи твърдението си лидерът на ВМРО.

Според него и при етнически малцинства, и при българите липсват базови познания и изградена ценностна система.

Кънчев пък нарече учениците, изгаврили се с портретите на българските герои, „лумпени“, но категорично призова да не бъдат наричани „роми“, тъй като не принадлежат към тази етническа група.

По неговите думи те отричат да са роми и се смятат за турци.

Още по темата
 

Относно въпроса възможна ли е интеграцията на ромското общество у нас и къде се крият причините за високата битова престъпност сред малцинствените групи в България, Каракачанов беше категоричен, че истинската причини се крие в специалното отношение към малцинствата в страната ни.

"Докато българсктата система им прощава дребни битови престъпления, разминаването с плащане на ток, вода и данъци, те нямат да се интегрират успешно в обществото", отсече лидерът на ВМРО. 

Вчера тримата ученици от Добрич бяха наказани да преминат в самостоятелна форма на обучение заради непристойната снимка, взривила интернет. Наказанието е наложено според Правилника за прилагане на Закона за народната просвета. То е възможно най-тежкото в случая. 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


164
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
134
0
 
0
 
! Отговори
Демократ преди 11 години
НАЦИОНАЛИЗМА и РАСИЗМА са последното латентно убежище на КОМУНИЗМА ! Я колко известни бели и цветнокожи американски ПОРНО звезди и холивудски СЕКС артистки станаха популярни и направиха блестияща кариера и милиони, благодарение точно на "непристойните" си голи пози на снимки с американското знаме или че участваха в развратно порочни филми на фона или в компанията на исторически видни американски личности, пък никой не им потърси наказателна отговорност, а напротив станаха добре известни рекламни лица в целия свят !
133
0
 
0
 
! Отговори
yx преди 11 години
Колко са грозни тия *** на снимката плодове на кръвосмешението.
132
1
 
0
 
! Отговори
Иво преди 11 години
До Даскал:Даскале,скъсай си дипломата и *** да пасеш овцете!
131
0
 
1
 
! Отговори
Алтер преди 11 години
*** и турците са хранителна среда на някои партии-знаете кои.Нужна е реалистична,добре премислена стратегия за тяхното култивиране и поетапно дългосрочно интигриране.Всеки друг подход води към Сребреница и Сирия.Но хора да напишат тази стратегия в това правителство няма!
130
1
 
7
 
! Отговори
читател1 преди 11 години
До даскал Много правилно си го казал и е точно така. Това е то резултатът от прословутите реформи на нашите велики политици. нека да гледат и да се радват на успехите си. Особено доцент Даниел Вълчев да се радва - нали той натресе делегираните бюджети на училищата! Ей го резултата! И ако не се спре, още по-лошо ще става.
129
0
 
6
 
! Отговори
проблема е преди 11 години
в унижението на учителя и незаплащането му в България, в невъзможността да набие ученика при нарушение.С какво чувство сега учителката по история в училището ще гледа портретите.
128
0
 
3
 
! Отговори
Булгаронацист преди 11 години
С автомата и наред по ромската ***
127
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
да го закрият това училище
126
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Случаят с ромите - проблем на образователната система"Този случай е симптоматичен какво става в България, а не само в образованието!
125
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Образователната система проблем,на държавата и бъдещето ни.
124
0
 
5
 
! Отговори
До 138. Ами преди 11 години
Защо да не обсъждаме проблема , като същите тези , като се образоват в къщи и помощите им текат , ще и крадат .Не ги наказват с работа ?Кражбите им също не се наказват . Моята къща е разбивана 10 пъти и какво ?Но тези са нагли да се снимат , много добре знаят какво правят ? Остава в бъдеще да се снимат как КРАДАТ !
123
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не само замазват очите с образователната система , то и тя куца с птедложения от провокатори кое стихотворение да се учи , но не ги учат и на труд. Ще им плащат помощи , докато си седят в къщи и мислят за по големи престъпления.Замазват очите и с това че са Роми , а те са ТУРЦИ . Какво значи - те се мислят за турци ( мюсолманизирани роми ли са ) . Много добре знаят защо се гаврят ???
122
2
 
13
 
! Отговори
BG преди 11 години
Образователната система пълни глупости. Това е поредното замазване на очи и отклоняване от темата. Какво общо има образованието с наглите *** и с това, че те не учат и не ходят на училище. ПРАВИТЕЛСТВОТО ОТНОВО Е НАРЕДИЛО НА МЕДИИТЕ ДА ОТКЛОНЯТ ВНИМАНИЕТО ОТ ПРОБЛЕМА С ***, ЩОТО ИДВАТ ИЗБОРИ , ПЪК И ВСИЧКИ СВОДНИЦИ И НАРКОБАРОНИ СЕ ОТЧИТАТ КЪДЕТО ТРЯБВА . ВСИЧКИ *** БЕЗРАБОТНИ И НА ПОМОЩИ А В МАХАЛИТЕ ИМ НЕ МОГАТ ДА СЕ РАЗМИНАТ Q-та И БАВАРЦИ . ПИТАМ АЗ ЗА ТЯХ ЗАЩО НЯМА ПРОВЕРКИ.
121
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Една карта на Глобус, поръчват ромите в магазинаЕдно малко юиски и кафе без кокаин, това са само част от репликите на някои необразовани роми, които стават повод за смях и закачки от страна на продавачите.Бисери от кварталния магазинЕто и някои бисери от кварталния магазин:Водка Мери Джери, всъщност клиентът е искал да каже Водка Мери Джейн.Гризки от прасе, тук не става въпрос за някакъв нов вид гризки, а просто за гризки с бекон.Тези реплики не са повод за подигравки и унижение, а просто за забавление.Две бисквити Холивуд, всъщност става въпрос за бисквити Холидей.100 гр разсипано кафе, не, не го събираме от пода, става въпрос за насипно кафе.Много роми не могат да кажат правилно какво точно искат в магазина и това не е случайно. Докато властите не спират да говорят за интеграция, много малко от децата от ромски произход ходят редовно на училище и имат амбиции в това отношениеТака се стига до пиянски огън (бенгалски огън), както и до реплики от рода на: Безалкохолното прясно ли е?, За бъркане на уши един брой, Енергична напитка.
120
0
 
2
 
! Отговори
Дудук преди 11 години
3 март е ден на Жената според жителите на Руенvbox7/play:7cdeace5
119
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Много са готини тези ромчета...ммм...
118
1
 
19
 
! Отговори
Учител преди 11 години
Тези тримата са само един от ОГРОМНИТЕ проблеми в обърканото ни образование. Такива безобразия има в него, че не се учудвам на онова, което се случва.
117
0
 
27
 
! Отговори
даскал преди 11 години
Тия тримата носят на училището 3 пъти по 1252 лева на бюджета му, така че това е най-важното и те могат да правят каквото си искат. Обзалагам се, че не могат и да четат, това също няма значение. Днес в училището ни няма повтарачи и няма изключване. Е, тогава защо учениците да не правят каквото си искат!
116
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Продължавате безмислено да кудкудякате. И на американския президент да беше там портрета пак същото щяха да направят. Това е невежество и липса на каквато и да е култура, а не съзнателна противодържавна така да се каже дейност.Проблема е, че на полицията е забранено да ги гони. Понеже сега имаме права на човека. Пък и имаме (който трябва от властимащите) неизброими печалби от кражбите им. Не може да се закачат. Специално тоя случай е раздухан нарочно. Къде по-зле е с обирите...ама там мълчим.
115
0
 
15
 
! Отговори
румен221 преди 11 години
Приятели,- *** СА ПРОБЛЕМ НА ОБРАЗОВАТЕЛНАТА СИСТЕМА ТОЧНО ТОЛКОВА..., КОЛКОТО ВОЙНИТЕ СА ПРОБЛЕМ НА ПОГРЕБАЛНИТЕ БЮРА...!!!И ДВАТА ПРОБЛЕМА СА ПРОБЛЕМ ПОРОДЕН ОТ ПОЛИТИЦИТЕ, ЗА СМЕТКА НА НАЦИЯТА...!!!