Децата от дома в Стралджа наказвани с "пособия за бой"

Служители отричат, биели се помежду си
21
Децата от дома в Стралджа наказвани с "пособия за бой"
Снимка: архив, Ройтерс

Децата от интерната в Стралджа разказват, че са бити масово – главно заради бягства от сградата на социалното заведение. Пред инспектори, осъществили проверка преди дни, те обяснили, че служителите в дома имат шкаф със специални „пособия за бой”. Сред тях имало и бухалка, подсилена отвътре с метал и облицована с кожа, предаде bTV.

Според Кристина Георгиева, един от проверяващите интерната, инспекцията е била изненадваща както за персонала, така и за децата, тоест не е имало възможност те да са се уговаряли какво да говорят. „С децата разговарях поотделно – всеки споделяше за инциденти с него конкретно или с останалите деца, за жестоки пребивания от страна на персонала. Най-често са били бити поради бягства, тъй като това са деца с престъпни прояви и поведението им не е приемливо. Пребивани са с пръчки и бухалки, които са правени с тази цел”, обясни Георгиева.

Според бившия охранител в интерната Синджап Мехмедов обаче – „аз им преча, затова ме обвиняват”.
„Не ги бия, те постоянно се бият помежду си. Временно съм отстранен. Аз имам три деца, как ще ги бия, тези деца са осъдени. Децата се бият, защото не им даваме компютърната зала да ползват. Който има бягства, се наказва да не влиза в залата. Миналата седмица пред инспекторка са се били, тя не може да ги разтърве”, казва Мехмедов.

Изпълняващият длъжността директор от началото на учебната година Димитър Войводов, подчерта от своя страна, че не е бил свидетел на побой в дома. Не знаел и да има шкаф с пособия за побой.

Прокуратурата образува досъдебно производство за случаите на насилие над деца от Социално-педагогическия интернат. Сигнали за това са постъпили на 3 септември до главния прокурор. Според компетентната Районна прокуратура - Ямбол са налице достатъчно данни за извършено престъпление - причиняване на телесни повреди на деца от длъжностни лица при и по повод изпълнение на служебните им задължения.

На следващия ден в прокуратурата е постъпил нов сигнал за нанасяне на побой над дете в интерната от възпитател. Пострадалото дете незабавно е освидетелствано от съдебен лекар и е разпитано пред съдия. Назначена е съдебно-медицинска експертиза.

Прокуратурата анализира доказателствата по делото и с цел вземане на мерки за закрила на децата.

Според проверка на Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД), разпоредена от председателя Ева Жечева, над децата в Социално–педагогическия интернат е упражнявано системно насилие. Сигналът е подаден от френски доброволци, а резултатите бяха обявени преди два дни.

Инспекторите са установили следи от побои върху телата на част от момчетата. Младежите са посочили, че са бити с пръчки, бухалки, палки и прътове. Проверката е установила още, че настанените в интерната имат сериозни затруднения при четене и писане, знанията им не съответстват на класа, в който се обучават.
Четирима служители от интерната са отстранени от работа до изясняване на фактите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още по темата: Стралджасоциален дом
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
2
 
! Отговори
Nevena21 преди 10 години
До Бай ГенчоТи защо реши байно, че става въпрос за деца ***? Това а деца в интернат и са от всякакъв произход, включително бели синеоки българчета. Аман от *** расисти.
16
0
 
6
 
! Отговори
бай Генчо преди 10 години
до Невена. Звучиш принципно правилно, но не е баш така. Тук говориш само за средата, но гена си е ген. Мъжете извършват в пъти повече престъпления от жените, счита се че е заради тестостерона, който обуславя агресията. Тоест има си генетични обременености и при *** явно те са в пъти по-високи от при останалите етноси. В този смисъл те не са виновни, но пък и обществото не е длъжно да търпи техния терор. Естествено средата е фактор, но да си видяла куче, което да е проговорило някога!?Това н
15
2
 
3
 
! Отговори
Българин преди 10 години
също така възпитателите трябва да се сближават дори сприятеляват с децата за да може да говорят много надълбоко и детето да си осъзнае грешката. Естествено, че не е лесно ама си има психолози за тая работа, които ако са професионалисти ще се справят. Хванал ти бай тодор възпитателя бухалка и се мисли за голям мъж.Тия деца са ги млатили много, знам много добре за какъв тип *** става въпрос,не са от най-умните , но с повече търпение става. Тва с боя преди години наистина е работело,не сега не
14
3
 
3
 
! Отговори
Българин преди 10 години
Въпреки, че са извършили със сигурност тежко престъпление (там за кражба не се влиза) не смятам, че заслужават бой за наказание за престъплението или като възпитателна мярка. Ако е пълнолетен убиец, изнасилвач влизайки в затвора заслужава много бой заради мъката,която е причинил на жертвите и близките им, но при децата е друго, имат проблеми със ценностната система, които се оправят трудно и с години. Трябва да им се набият морални ценности, дисциплина, отговорност,грамотност...
13
1
 
8
 
! Отговори
П.Петров преди 10 години
Боят нищо не оправя, само озлобява и произвежда насилници.Има много други начини за наказване и стимулиране, за да се възпита дисциплина, отговорност, социалност и трудолюбие. Въпреки това, някой хора се раждат социопати и психопати.
12
0
 
9
 
! Отговори
възпитател преди 10 години
Пъърави са възпитателите и учителите в дома т.е затвора Бил съм възпитател 8 г непосредствено след промените Налагало се е да се респектират мангалчетата Те о друго не разбират както и всички деца Този проблем не решен и няма да бъде решен Важи и за възрастните Защо се поддържа толкова много полиция и жандармерия Елементарен въпрос..
11
2
 
19
 
! Отговори
ДЖУ преди 10 години
ТАМ ги хранят обличмат дават им всичко необходимо за училище а те пак крали от френските доброволци, дошли да им поэмагат. то няма оправия гена му такъв, боят им е малко даже
10
1
 
22
 
! Отговори
джу преди 10 години
Тези деца са там защото имат присъди - за кражби, хобои дори и изнасилване аре стига вече те са в ЗАТВОР ЗА НЕПЪЛНОЛЕТНИ
9
2
 
4
 
! Отговори
Az преди 10 години
Nqma da comentiramProsto shte kaja:Gospod zabavq no ne zabravq!
8
0
 
27
 
! Отговори
Салахадин преди 10 години
Познаваш ти...Пееш си евангелието и след работно време си заминаваш!!Тия *** след 9 си накървавят очите и тръгват по бели!!Приказваш колкото ей така!!Те щото такива ,като тебе раотят виждаме резултатите!!Ахахаха значи на тебе дължим все по-голямата ***.*** браво Невенче,големи успехи си постигнала!!!Мога да ти кажа че едни фадроми и жандармерията за една нощ една акция придружена със събаряне ще постигнат повече резултати,колкото ти и твоите колеги за цял живот няма да постигнете!!!
7
16
 
2
 
! Отговори
Невена преди 10 години
До СалахадинСалхадинчо, имам две деца и работя в ромските гета непрекъснато. Познавам домовете за деца до болка и за това мога и имам право да говоря.
6
18
 
7
 
! Отговори
майка преди 10 години
До анонимен (2 пост) Всички деца подлежат на възпитание, само че боят не е възпитателна мярка. Вероятно възпитателите са от групата на битите като малки хора, комплексирани и неграмотни и изкарват злобата и нещастието си върхи децата. Към едно дете винаги може д асе намери път. Към простите възрастни не може
5
3
 
29
 
! Отговори
Салахадин преди 10 години
Невенче,по западния начина на говорен и разсъждение бих казал ,че ти деца нямаш или не си се занимавала с деца от ЕТНОСА.Имаше един такъв експеримент.Едно *** се отглеждаше в семейство на българи.Откъснато от неговата си среда веднъж и то беше на 4 години видя задаваща се *** тумба със сватба.Онова по ген започна да си върти кръста!!Е нали е в среда на българи!!А примера с учителката дето 17 години го гледа и звъпитава и то накрая за благодарност я закла!!!Ще те пусна в едно гето аз!!!
4
25
 
9
 
! Отговори
Nevena преди 10 години
Никой не се ражда престъпник. Той става такъв под влияние на средата и на хората около него. Естествено, че ще станат престъпници тезои деца, ако към тях се отнасят като с *** и ги бият като живорни. Никой няма право да посяга над дете, особено възпитатели на кпоито се плаща да сегрижат за тях и да им помогнат да се преодолеят неприемливото поведение. Какъв пример им дават тия преподавателли? *** са те, не децата.
3
4
 
28
 
! Отговори
1 преди 10 години
До Салахадин,нека само за един пълен работен ден служители от ( ДАЗД) да вземат работната смяна на персонала на такъв дом,и ще разберат,що за *** закрилят.
2
6
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тия домове трябва да се затворят! От разговор със служител в такъв дом, знам че тия "деца" не подлежат на абсолютно никакво възпитание! Бягат, бият се, проституирати т.н. Когато им се направи по остра забележка, тичат и се оплакват че са бити! Това безумие трябва да бъде прекратено. Домовете трябва да бъдат затворени и да се развият приемните семейства! В противен случай ще сме свидетели на такива нещо още дълго време! Тия "деца" манипулират и си правят каквото искат.
1
5
 
24
 
! Отговори
Салахадин преди 10 години
Синджап е нормален БЪЛГАРСКИ гражданин.Нека той да е директор на дома!!Мисля си ,че тогава ще се подобрят нещата!!Това са доживотни престъпници и без това!!!Щото нямало компютри за тях и дай да се бием.Не ми се мисли на 30 какви ще ги върши този малък престъпник!!За това Синджап,шеф на дома!!!