Около 63 млн. лева са забавените заплати във фирмите

Безопасността на работното място - проблем за предприятията
Обновена: 22 окт 2013 14:08 | 22 окт 2013 12:46, Анисия Иванова
3
Около 63 млн. лева са забавените заплати във фирмите
Архив: Булфото

За деветте месеца на годината е забавено изплащането на трудови възнаграждения в размер на 45,5 млн. лв., а до днешна дата забавените заплати са около 63 млн. лева, каза пред журналисти изпълнителният директор на Главната инспекция по труда /ГИТ/ Румяна Михайлова, която участва в национална конференция "Здравословни работни места", предаде БТА.

От края на 2009 г. досега са изплатени забавени трудови възнаграждения в размер на 238 млн. лв. От половин година насам се наблюдава тенденция за намаляване на месеците, в които работодателите не са се разплатили. Около 40 процента от фирмите дължат заплати за месец, около 17 процента от предприятията са забавили изплащането на възнаграждения с два до три месеца. Малко като процент са предприятията, дължащи заплати на работниците и служителите си за повече от 24 месеца, като по-голяма част от тях са или обявени в несъстоятелност, или са в процес на ликвидация, обясни Михайлова

За голяма част от българските предприятия предизвикателството да изпълняват мерки за защита на здравето и безопасността на работното място е голямо, заяви министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов по време на конференцията.

Конференцията е в рамките на Европейската седмица по безопасност и здраве при работа, която у нас се отбелязва от 2002 г. насам. Независимо че резултатите от контролната дейност на Главна инспекция по труда /ГИТ/ показват тенденция на нарастване на относителния дял на предприятията с изпълнени основни изисквания за здраве и безопасност на работа, това са най-вече големите предприятия, които успешно преодоляват икономическите затруднения през последните години и имат значителен опит при управление на професионалните рискове,подчерта министър Адемов.Той уточни, че делът на тези предприятия е по-малко от 2 процента.

През деветмесечието на 2013 г. ГИТ са извършили 43 107 проверки в 33 397 предприятия от всички икономически дейности с 1 288  700 работници и служители в тях. Констатирани са 185 804  нарушения, като 41 процента от тях са за нарушения на нормите в областта на здравословните и безопасни условия и на нормите за организация и управление за здравословни и безопасни условия на труд /60 на сто/.

Нарушенията на безопасността на работното оборудване и технологичните процеси са 25,3 процента, а на хигиена на труда - 14,7 на сто.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
2
 
1
 
! Отговори
batevale преди 10 години
Времето захладня.Водата се охлади.Пийте по една студена вода !.....Когато някоя фирма има суми за възстановяване от бюджета и си ги потърси ,практиката наложена в Република България е да се назначи проверка ,която да намери нередности най-малко за 10 000лв....(Ще си търсят те парите.Наглеци!).В много случаи ,това също е причина за неизплатени заплати. Отделен е случаят с масовата комбинация от алчност и корупция -- няма лечение с безкръвна операция.
1
5
 
14
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
Докато не се реши със Закон, неизплащането на заплати да се наказва със затвор от 10 г., "бизнесмените" няма да бъдат стреснати и ще се гаврят с тези, които им осигуряват печелба и луксозен живот!