Еколози протестираха заради водопровода в Монтана

Строителният пясък в него не е опасен, твърдят от общината
Обновена: 2 дек 2013 15:51 | 2 дек 2013 15:51, Анисия Иванова
1
Еколози протестираха заради водопровода в Монтана
Протестът на еколозите в Монтана. Снимка БТА

Активисти на НД "Екогласност" от Монтана протестираха днес в центъра на града срещу опасните според тях материали, които се влагат при подмяната на тръбите от водопровода и канализацията в града.

Еколозите издигнаха плакати "Геноцид в Монтана" и "Хвостът ни трови" и в продължение на два часа разясняваха на минувачи своята позиция.

Председателят на местната структура на "Екогласност" Петър Пенчев заяви, че строителният пясък, с който се уплътняват новите тръби от водопровода и канализацията в Монтана, всъщност не е пясък, а хвост, взет от хвостохранилището на фирма "Чипровци флуорид" в Чипровци.

Още по темата
Според него въпросният материал е отпадък, получен след флотацията на флуорида във фабриката на фирмата в Чипровци и съдържа голямо количество тежки метали. Пенчев показа протоколи от изследвания на пясъка, предава БТА.

На друг брифинг преди три дни ръководството на община Монтана обяви, че въпросният строителен пясък не е опасен за човешкото здраве.

Показани бяха същите резултати като стойности от същата лаборатория. Разтълкува ги доцент Григор Михайлов от Българската асоциация по водите, който обяви, че получените резултати не превишават нормите на Българския държавен стандарт.

В началото на ноември Съдебната палата в областния град съобщи, че по разпореждане на Окръжната прокуратура в града ще бъде изследван строителният пясък, който се поставя около новите тръби от водопроводната и канализационната мрежа в Монтана.

Тръбите на водопровода и канализацията в Монтана се подменят по т.н. проект "Воден цикъл", който е на стойност 57 милиона лева и се финансира от фондовете на ЕС.

Възложител на строителните работи е общината. До момента са изминали 5 месеца от старта му, подменени са 11 километра от канализационната мрежа и 1,8 километра от водопровода. Това представлява около 30 на сто от предвидените за смяна тръби, уточниха от общината.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Unikalno typi ste... nqma hvost tiq belejki ne sa verni!!!