Бежанци посрещат Нова година без храна и лекарства

Персоналът в лагерите оредява заради мизерните заплати
168
Бежанци посрещат Нова година без храна и лекарства
Снимка: Булфото, архив

Мизерни новогодишни празници се задават в двата бежански лагера в Харманли и Пъстрогор. В Харманли поне на всички обитатели е осигурен покрив и няма да посрещнат Нова година в палатки. Само две семейства засега не желаят да се приберат в ремонтираните общи помещения на старата казарма. “Упорстват, но когато паднат температурите под нулата, сигурно и те ще се приберат на топло”, коментират служители от лагера, цитирани от „Труд“. В Харманли има над 1500 души, сирийците са над 1100.

Още по темата

В Пъстрогор в момента са наблъскани 450 души, при капацитет на центъра от 300. Над 85 на сто от хората са мюсюлмани.

“Нямаме пари за храна, нямаме лекарства”, оплакват се чужденци. Центърът в Пъстрогор за разлика от Харманли е от открит тип. Това означава, че държавата няма ангажимент да осигурява храна на обитателите. На всички кандидат-бежанци се отпускат по 62 лева на месец, с които е невъзможно да се изхраниш и да си купиш лекарства.
От няколко седмици обитателите в Пъстрогор имат и друг проблем.

Персоналът оредява, хората масово напускат заради многото работа и ниските заплати. Средната работна заплата в центъра в Пъстрогор е 350 лева.

Храната е в изобилие в третия лагер за Бежанци в Любимец. Този транзитен център е от закрит тип. Тук на обитателите са осигурени храна и топлина. Битовите условията са много по-добри, но тукашните обитатели нямат право да излизат от дома и порядките са близки до тези в затворите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


168
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
106
1
 
2
 
! Отговори
Отиди на преглед... преди 10 години
До Василевsvnaum/bg/Прегледа ти го плащам аз!
105
2
 
0
 
! Отговори
Out преди 10 години
PAk pitam kyde sa parite ot EVrosyuiza???BYLGARI< kyde sa PArite ot EVROSYIUZA? zashto ste se sysredoto4ili vyrhu tovakolko sa loshi horicata vijta kolko sa loshi tezi koito vi bi4uvat vseki den. PITAITE kyde sa parite! Koito po princip i na vas vi se polagat.
104
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да бяха стояли в Турция, а не да идват в най-бедната страна.
103
1
 
10
 
! Отговори
Рк преди 10 години
На бас че има повече българи,отколкото бежанци,които посрещат без храна и лекарства.
102
1
 
12
 
! Отговори
ha,ha преди 10 години
тия кво рИват, едно време в Германия беше същото, някой се паднаха на хубави места, други на лоши, и като отидеш да се оплачеш ти казват "това можем, това правим, никой не ви е канил, като не ви харесва, хайде обратно, кой от където е".....И ЧЕСТИТА НОВА 2014 ГОДИНА НА ВСИЧКИ ПРАВОСЛАВНИ БЪЛГАРИ.
101
1
 
9
 
! Отговори
kotarakavi4o преди 10 години
А сега като им замириса на барут и сяра от фойерверките да не побегнат обратно към Турция?Ха дано ама надали...
100
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До коко- нищо друго не им остава освен един по един да се взривят из големите градове по близо до Боко , до парламент , президентство и министерства.
99
1
 
6
 
! Отговори
муспи преди 10 години
Мушко 110, - много правилен въпрос поставяш, но трябва да се уточни че България е еврейска колония подложена на геноцид. Това в което обвиняваме властта е самата цел на окупатора.
98
8
 
6
 
! Отговори
талибан преди 10 години
И искаме да дойдат българите от Молдова и тях така ли ще ги посрещнем- хубаво че не се подлъгаха, щяха да изпукат от глад.
97
2
 
7
 
! Отговори
муспи преди 10 години
Ако имахме българско правителство, щеше да назначи роми за персонал, с което щеше да удовлетвори и двете страни. Ромите ще раздават продуктите и ще лекуват - има много ромки лекарки дискриминирани от българите, а бежанците е изключено да протестират.
96
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
A kakvo da kazhat bylgarite na systhoto polozhenie deto nito sa bezhanci, nito sa trygnali kym obetovanata zemia, shtoto se vodiat ve neia...
95
1
 
3
 
! Отговори
Мушко преди 10 години
До Анонимен 23Да разбирам ли, че на желаещите да се занимават земеделие българи е било предложено да получат безвъзмездно земя?
94
3
 
21
 
! Отговори
коко преди 10 години
Долна ***...А оня дупедавец бившият външен министър Николай Младенов,дето се съгласи да ги пуснат в България,за да се заселят тук жив трябва да го дерем.
93
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
БАШАР СИ ГИ ИСКА, ЧАКА ГИ С ЛЕКАРСТВА, ХРАНИ И ЖИЛИЩА АМА НА *** И ДУШЕВНО И ФИЗИЧЕСКИ НЕ ЩАТ МЮСЮЛМАНСКИ БЛАГИНИ А ХРИСТИЯНСКИ ТОЯГИ. КАКВОТО СИ РЕШАТ ТОВА ЩЕ ПОЛУЧАТ.
92
3
 
25
 
! Отговори
Така преди 10 години
Е и? Какво очаквате да направим? Да ги съжалим ли? А някой мисли ли колко гладни и болни българи има?
91
1
 
25
 
! Отговори
коко преди 10 години
Такива като тях се самовзривяват.Видяхте какво направиха във Волгоград.Изгонете ги от хубавата ни страна,и тук ли искате да започнат да правят атентати тези ***?
90
2
 
42
 
! Отговори
NoName преди 10 години
Като говорите за 'бедните бежанци' с банкови сметки в турски банки, но ревящи до бога колко мизерно живеят тук, някой сети ли се че нашите пенсионери - бабите и дядовците ни - хората,които са ни отгледали и на които дължим страшно много са почти в същото положение - без пари и лекарства, но... за тях никой нищо не казва,тъй като може би не са бежанци, така ли?!СРАМОТА !!! ПЕНСИОНЕРИТЕ НИ СЕ ОГРАНИЧАВАТ И МИЗЕРСТВАТ ЗА ДА ОЦЕЛЕЯТ, А НЯКОЙ МИ НАТРАПВА НЕЩО ЗА НЯКАКВИ БЕЖАНЦИ! ОСЪЗНАЙТЕ СЕ !
89
2
 
3
 
! Отговори
1 преди 10 години
Комендантите на лагерите не струват, гола вода са.
88
5
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да се прибират вкъщи. Неканени гости така се посрещат. Нищо не им дължим, никого не сме викали в дома си! Къде са тръгнали боси през тръните? Нито език, нито документи, нито образование... като нашенски ***: ДАЙ!!!
87
4
 
29
 
! Отговори
Бенковски преди 10 години
Ние бедните българи с какво сме повече от тях на нас никой не ни обръща внимание те знаят ли го а тия на снимката са си чисти *** който живеят на наш гръб!