Бежанци посрещат Нова година без храна и лекарства

Персоналът в лагерите оредява заради мизерните заплати
168
Бежанци посрещат Нова година без храна и лекарства
Снимка: Булфото, архив

Мизерни новогодишни празници се задават в двата бежански лагера в Харманли и Пъстрогор. В Харманли поне на всички обитатели е осигурен покрив и няма да посрещнат Нова година в палатки. Само две семейства засега не желаят да се приберат в ремонтираните общи помещения на старата казарма. “Упорстват, но когато паднат температурите под нулата, сигурно и те ще се приберат на топло”, коментират служители от лагера, цитирани от „Труд“. В Харманли има над 1500 души, сирийците са над 1100.

Още по темата

В Пъстрогор в момента са наблъскани 450 души, при капацитет на центъра от 300. Над 85 на сто от хората са мюсюлмани.

“Нямаме пари за храна, нямаме лекарства”, оплакват се чужденци. Центърът в Пъстрогор за разлика от Харманли е от открит тип. Това означава, че държавата няма ангажимент да осигурява храна на обитателите. На всички кандидат-бежанци се отпускат по 62 лева на месец, с които е невъзможно да се изхраниш и да си купиш лекарства.
От няколко седмици обитателите в Пъстрогор имат и друг проблем.

Персоналът оредява, хората масово напускат заради многото работа и ниските заплати. Средната работна заплата в центъра в Пъстрогор е 350 лева.

Храната е в изобилие в третия лагер за Бежанци в Любимец. Този транзитен център е от закрит тип. Тук на обитателите са осигурени храна и топлина. Битовите условията са много по-добри, но тукашните обитатели нямат право да излизат от дома и порядките са близки до тези в затворите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


168
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не ми е ясно защо трябва да са ми мили и да мисля как щели да посрещнат НГ едни НЕЗАКОННИ ИМИГРАНТИ, ПРЕСЕКЛИ НЕЛЕГАЛНО ГРАНИЦАТА НИ. В ТУРЦИЯ НЯМА ВОЙНА, ЗАЩО СА ИЗБЯГАЛИ ОТ ТАМ? Като имат сметки в турски банки, да си седят там,не съм длъжен да мисля едни ислямисти как се чувствали. Днес реват,че живели мизерно в лагерите, утре- съдбата във Волгоград.Това са ислямистите
85
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не разбрах какво отново се цели с тази статия?Никой не им е обещава лукс. Ако не са искали мизерия на НГ, да са си останали в "богатата" Турция- в палатки, строго охранявани лагери без топла вода, без нищо и третирани като престъпници,каквито са за нас-нелегални имигранти. Така ще посрещнат НГ и много българи-не е нужно все да се показваме колко сме добри и щедри към другите, а нас -кучета ни яли. Като сте толкова състрадателни,днес.бг, приберете си ги в редкацията и ги хранете.
84
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да им осигурят трнспорт обратно до турската граница и суха храна за три дни. Храната да се дава при преминаването на границата. До тук с благодетелноста и християнското милосърдие!!!
83
19
 
3
 
! Отговори
EU citizen преди 10 години
Да, в Сирия правителството разрушава домовете на хората, заради интересите на Газпром. Все едно Станишев да нареди да се разруши Варна с авиация, заради Южен поток.
82
22
 
2
 
! Отговори
EU citizen преди 10 години
Американците в Сирия бомби не са хвърляли. В Сирия руския лакей Асад избива собствения си народ и разрушава градове, за тези бежанци вината е колективна - Путин + Асад.
81
4
 
15
 
! Отговори
emil55505 преди 10 години
До ВасилевАмериканците знаем как демократизират - с бомби. Ти за твоята къща и твоето семейство каква си избра?
80
3
 
28
 
! Отговори
росен преди 10 години
На всички кандидат-бежанци се отпускат по 62 лева на месец, с които е невъзможно да се изхраниш и да си купиш лекарства.Явно е възможно,защото повечето българи така живеят.Мойто момиче,вместо да търсиш слава и евтини сензации в това време,по-добре се прибери вкъщи,при мъжа и децата си(ако изобщо ги имаш)и спри да занимаваш хората с проблеми,които не са техни.!
79
6
 
5
 
! Отговори
БОКЛУКЧИЯ преди 10 години
До Анонимен 89 : ИЗМЕТА ИДВА В СМЕТИЩЕТО БЪЛГАРИЯ
78
3
 
34
 
! Отговори
2 преди 10 години
Судитска Арабия забранила празнуването на Нова година...преди седмица взривиха навръх Коледа християнска църква в Багдат и убиха и деца....какво ги коментираме тук тези *** мюсулмански....вън ...обратно ...в пясъците при овцете.Нищо хубаво няма да донесат ...нищо.
77
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Майка си ли търсят тук?Някой да им е бил телеграма?Вън цялата *** настанила се в България.
76
5
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тука не е Турция,тука е България,трябва да свикват със глада и мизерията
75
4
 
35
 
! Отговори
qwerty11 преди 10 години
абе нали хвърляха на *** дрехите и помощите кво плачат сега нали искат само документи бах мааму нагла *** товарете ги на конските вагони и обратно в Анадола
74
4
 
22
 
! Отговори
atanas_1941 преди 10 години
до walking deadпърво ние никога не сме били напълно независима държава, винаги сме се кланяли на този който ни дава пари - преди СССР сега ЕС. И второ -винаги когато някой български държавник се е опитвал да стане напълно независим от Москва, винаги го е удряла секирата - припомни си съдбата на княз Ал.Батемберг, Ст.Стамболов, Ив.Костов, даже и на последния премиер Борисов. Москва винаги е харесвала мекотели като онзи от Правец, който беше готов на всичко само и само да се задържи на власт.
73
3
 
26
 
! Отговори
Българин преди 10 години
Некадърно скалъпените редове на Камелия Цветанова ме радват.Само глад,стрижба и тормоз за нелегално влезлите изчадийни престъпници.Онези в Любимец също трябва да гладуват здраво и да се оставят без троха.Какви са тези пещерно-пустинни ***,че ще ни взимат от заплатите,за да хи хранят и поят?Като *** са-ако оставиш филийка на маса ,след това виждаш 30,които я ядат.Нямат право на нищо от даващото им се.Работещите в тези центрове да готвят на бедни старци и деца,не на тази гнусна ***!
72
3
 
33
 
! Отговори
Коко преди 10 години
Много важно, тая ислямистка *** и без това не празнува нова година!
71
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Този месец съм пътувал десетина пъти до Свиленград,минавайки през Харманли.Особено в Свиленград е често срещано явление да видиш семейства араби-жени деца и по-възрастни хора,прилично облечени,обикалят си кротко и тихо по улиците.Неприятно впечатление обаче правят черни,чак сини африканци,облечени като *** в американските гета и търсят къде и откого нещо да завлекат.Посещенията и присъствието им в банки чейнч бюра е нормална гледка.
70
2
 
31
 
! Отговори
Тони преди 10 години
Нали искат да стават българи. Да свикват.
69
3
 
19
 
! Отговори
циганизация преди 10 години
"Персоналът оредява, хората масово напускат заради многото работа и ниските заплати". Средна заплата -350лв.Значи,дори не ни плащат на нас,българите,за да ги отглеждаме тези търтеи. Правим го на доброволни начала, вместо да е обратното. Догодина - същото заглавие, но отнасящо се за "Българите посрещат....." Амин,Българиййо. Бягайте към Теринал еди кой си докато е време.
68
1
 
24
 
! Отговори
пожелания преди 10 години
Българските пенсионери също.Това ,че са работили по 35-40 г,че голяма част са с висше образование,че са им вземали отчисления за пенсия,няма никакво значение за нашите депутати,политици,които освен огромните пари са заделили и 150000 лв за почерпки за годината Да се задавят с първия фастък,да им горчи от благословиети на хората
67
3
 
21
 
! Отговори
РОДОЛЮБЕЦ преди 10 години
САМО БОИ И НАВЪН НЯМАТ РАБОТА В БЪЛГАРИЯ.НАШАТА ЗЕМЯ Е ПРОПИТА С МНОГО КРЪВ И ПОТ .СТОТИЦИ ХИЛЯДИ СА СИ ДАЛИ ЖИВОТА ЗАЩИЩАВАИКИ БЪЛГАРИЯ.ТЕЗИ ТЪРТЕИ НЯМАТ РАБОТА В БЪЛГАРИЯ.НЯМА ЛИ КОИ ДА ГИ ИЗГОНИ.ТЕ ТРЯБВА ДА ОТИДАТ В МЮСЛюМАНСКА ДЪРЖ АВА ,А НЕ В ХРИСТИЯНСКА БЪЛГАРИЯ.