Кукери излязоха по традиция след Нова година

Те обикаляха в Разлог, Благоевград, кюстендилското с. Ябълково
Обновена: 1 яну 2014 22:19 | 1 яну 2014 20:55, Анисия Иванова
14

Бабугерите в Разлог. Снимка: Булфото

Бабугери тардиционно излязоха по разложките улици след Нова година. Кукерите, наричани още бабугери от местните, по традиция гонят злите сили и пропъждат студа, а за плодородие и здраве извършват обреди.

Кукери и сурвакари обиколиха рано сутринта и къщите в кюстендилското с. Ябълково. По традиция в първите часове на Новата година групите обикалят всяка къща в селото, сурвакат, благославят и наричат стопаните за здраве, берекет и късмет, предаде БТА.

Посрещат ги със сладкиши, вино и греяна ракия и ги даряват с пари. Маскираните групи наричат всяко домакинство, защото споредповерието в селото, ако не са минали през дома ти, годината
няма да е успешна.

Сред кукерите имаше поп, който ръсеше със светена вода, мечка, доктор, булка. Заедно с кукерите по улиците на селото премина и Дядо Мраз, който раздаваше лакомства на децата по къщите.

Групата в селото има повече от 120 членове. Чрез шума от чановете, пиратките и тъпаните участниците в ритуала "гонят" лошите и тъмни сили от селото и от домовете на хората. По време на ритуала се изрича и специална кукерска молитва за здраве и плодородие.

Днес кукери обикаляха домовете на благоевградчани, за да им честитят Новата година и да им пожелаят тя да е спорна, богата и плодородна. Те обиколиха и доста от улиците на града. Групата бе водена от булка, младоженец и полицай.

Имаше свещеник, който разпръскваше светена вода и отправяше молитви. По традиция винаги има и мечки, водени от мечкар. Имаше и хора, маскирани като баби и дядовци, размахващи бастуни. Каруца с магаре теглеше казан, в който се събираха ракия и вино.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
5
 
! Отговори
Рали1 преди 10 години
До Анонимен"Бащино огнище не забравяй ! Стари обичаи не презирай ! "Поклон пред предците,които са запазили вяра,народ и обичаи ,за да ни има като народ и държава хиляди години !
9
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Стига си пробутва религиозните предпочитания, християни, мюсулмани, все тая. Няма значение каква вяра имаш, а какъв човек си, писна ми от това противопоставяне. И що за ограничен Бог трябва да си, за да наказваш, защотоне вярвали точно в теб, а в братовчед ти.Това само тъпо човешко същество може да го измисли.
8
3
 
9
 
! Отговори
НИКОГА ВЕЧЕ ГЕРБ ! преди 10 години
Изключително забавни и интересни са ! Имал съм удоволствието да ги гледам на живо.Браво на хората от Югозападна България, че пазят живи традициите !
7
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Кукерите да идат в парламента, там са най- злите сили, там!)))
6
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Костюмите и те ли са китайски като евтините маски от битака?
5
0
 
9
 
! Отговори
Discovery преди 10 години
И нека и тази година да изгоним злото, ***, дяволите, неуките и хейтърите, като номер 2 и номер 4...
4
0
 
12
 
! Отговори
Discovery преди 10 години
Тва българите сме... то вече е банално де, ама много просто племе. Имаме едни хубави обичаи и традиции, ама понеже са български били простотия и селяния. По-големи простаци от тея дето се отричат от обичаите и традициите си няма!!! Нз дали сте присъствали на някой по-голям фестивал, обаче стомаха ти се преобръща, като чуеш 100на души та и повече подскачащи в ритъм и звъна на чановете, просто е уникално!!! И да светна тея като номер 2, не е лесно да се подготвиш за подобен обичай...
3
2
 
21
 
! Отговори
до 2 преди 10 години
Традицийте правят от едно население народ! Ти си живей в своя утопичен свят!
2
26
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Трябва да ги забранят тези простотии и селянии. Това българите сме *** диваците. Зли сили ще ми гонят, не си виждат калните дворове и мизерията поради мързела и злобата. Тънем в суеверия, мракобесие и мистицизъм вместо да си решим проблемите с труд и честност.
1
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Въйййй...тази на първата снимка с китката над дясното си ухо ме ОЛАБИ само докато я гледам.