Окончателно: Няма радиоактивни отпадъци край плевенското село

Плевенският кмет иска сваляне на полицейската охрана и заличаване на сметището
23 май 2014 14:45, Анисия Иванова
2
Окончателно: Няма радиоактивни отпадъци край плевенското село
Снимка: архив Булфото

Металните отпадъци, намерени на сметище край плевенското село Брестовец, не представляват радиоактивен отпадък. Това е становището на лицензирана лаборатория, изследвала проби, взети от местността Сухия язовир, съобщиха от пресслужбата на община Плевен.

Отпадъкът беше открит на 20 май. При извършени замервания било отчетено наличие на радиоактивен материал - Радий 226. Експерти от пожарната установили, че металните отпадъци са от шлакообразен материал, с ръждив червен цвят, и били на отделни участъци по земята.

Още по темата
В документа на лабораторията се посочва, че измерванията са показали стойности, съизмерими с естествения радиационен фон. Становището е изпратено до началника на пожарната служба и кмета на Плевен проф. Димитър Стойков.

Той се е срещнал снощи с жителите на селото, за да ги уведоми, че няма опасност. Според него хората са разтревожени, тъй като са се появили публикации, че са открити отпадъци с наличие на радиационни вещества 200 пъти над нормата и всички местни жители трябва да се изследват в столицата.

Хората от селото са възмутени, че представители на компетентните органи не са им разяснили случая. Настояват да бъде установено кой е изхвърлил металните отпадъци и сметището да бъде незабавно премахнато. Кметът е получил предупреждение от жители на селото, че ако това не стане, ще предприемат гражданско неподчинение.

Проф. Стойков е изпратил писмо до областния управител, в което настоява за спешна намеса на компетентните органи и изпълнение исканията на хората. Като първа стъпка очаквам съдействие за ускоряване окончателното становище на Агенцията за ядрено регулиране, което ще позволи сваляне полицейската охрана в района на местността и пристъпване към заличаване на сметището, пише в писмото.

Вчера в Община Плевен постъпи нов сигнал за евентуално наличие на радиоактивни вещества в бившия Ядрен завод в града, подаден от общински съветник. Проверката установи, че стойностите на радиационния фон са съизмерими с естествения фон в страната, се посочва още в съобщението на общината.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Щом Партията казва , че няма значи няма - така казваха и 1986г за чернобил
1
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Спокойно хора, при Бсп нещата се покриват,само и само да няма паника!