Оранжев код за дъжд е обявен в 6 области за утре, жълт - в 12

МОСВ: Има риск от локални наводнения
15 сеп 2014 16:30, Анисия Иванова
0
Оранжев код за дъжд е обявен в 6 области за утре, жълт - в 12
Река Огоста. Снимка БТА

Съществува риск от от локални, внезапни наводнения заради очакваната метеорологична обстановка в страната, съобщиха от Министерството на околната среда и водите.

По данни на НИМХ към БАН през нощта срещу вторник и утре през целия ден ще има нови валежи. Поради това за шест области за вторник е обявен оранжев код за дъжд, а в дванадесет – жълт код.

Оранжев код е за областите Монтана, Враца, Пловдив, Смолян, Пазарджик и София – област. Очакваните количества там ще са между 30 и 40 л/кв.м.

Жълт ще бъде кодът във Видинско, Плевенско, Ловешко, Великотърновско, Габровско, Хасковско, Старозагорско, Кърджалийско, Благоевградско, Кюстендилско, Пернишко и София-град. Сумарните количества в тези области ще са между 20 и 30 л/кв.м. 

На база метеорологичната и хидрологична обстановка от екоминистерството съобщават, че днес ще започне повишение на нивата на реките в Западна и Централна България.

Това са Тимок, Тополовец и притоците й, Арчар, Лом – горно и долно течение, Огоста и притоците й, Искър – горно и средно течение както и притоците й.

Значително ще се повиши нивото на основната река в участъка след яз. Панчарево, Вит – горно течение, Осъм – горно течение, Марица и притоците й в горното и средното течение, реките Тополница, Стара река (Пещерска), Въча, Първенецка, Чепеларска, Арда и притоците в горното й течение.
 
В резултат на очакваните валежи от дъжд и повишената почвена влага утре, на 16 септември се очаква значително повишение на нивата в басейните на реките Арчар и притокът й р. Салашка, Лом в горното й течение, Огоста и притоците й Превалска и Мартиновска, Малък Искър, Марица в горното й течение и притоците й Яденица и Чепинска.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари