9 заявления за безплатно саниране са подадени във Варна

Най-много кандидати има в „Аспарухово“
14
9 заявления за безплатно саниране са подадени във Варна
Снимка, архив Булфото

Девет заявления за регистрация на сдружения на собствениците са подадени за седмица общо в шетте районни кметства във Варна, съобщиха от общинската администрация, съобщава вестник "Черно море".

Регистрирането им е първата стъпка за кандидатстване по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради, която предвижда безплатно саниране на стари блокове. Документите са в процес на проверка, след което,  ако отговарят на законовите изисквания, ще бъдат вписани в Регистъра на сдруженията на собствениците.

Това ще  им даде право да се снабдят с БУЛСТАТ от Службата по вписвания и да кандидатстват за участие в програмата. Най-много кандидати има във варненския район „Аспарухово“, където са подадени четири заявления за регистриране на сдружения на собствениците, съобщи координаторът по програмата в района.

Две заявления са подадени в район „Приморски“, а други 6 сгради са в заключителна фаза на подготовка на изискуемия набор от документи и се очаква до края на тази седмица да бъдат подадени заявленията им за
регистрация, съобщават от пресцентъра на кметството.

Две заявления са подадени в район „Младост“ и едно в район „Одесос“. Засега няма такива в район „Владиславово“.

Специалистите от районните администрации дават консултации за етапите на програмата и съпътстващите ги документи. Информация може да бъде открита и на сайтовете на петте районни кметства, както и на сайта на Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

От МРРБ припомнят, че по програмата ще се финансират дейности по конструктивното укрепване на сградата и обновяването на общите части – покрив, фасада, стълбищна клетка.

Прилагат се и мерки за енергийна ефективност – поставяне на топлоизолация и подмяна на дограмата на прозорци и врати, ремонт или подмяна на вътрешните инсталации и/или връзки към системите за топлоснабдяване и газоснабдяване на общите части на сградата, изграждане на инсталации на ВЕИ и соларни панели, ремонт на електроинсталацията в общите части на сградата, енергоефективни мерки в асансьорите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
2
 
0
 
! Отговори
Особени условия преди 9 години
VI.Срок(на договора)Член 7. Настоящият договор се сключва за срок до изплащане на всички задължения по договора за целево финансиране, сключен с Българската банка за развитие и областния управител или до изтичане на гаранционните срокове за изпълнените дейности, което от двете обстоятелства настъпи по-късно. VII.Прекратяване на договора и специфични условияЧлен 8. Настоящият договор се прекратява: (3) Едностранно(еднолично) от довереника(кмета) в случаите на виновно неизпълн
10
2
 
1
 
! Отговори
зд преди 9 години
За Варна 9 заявления. Страшно много. Хората май започнаха да се осъзнават, какъв капан им кроят герберугите.
9
2
 
2
 
! Отговори
AMAN OT BALAMI ! преди 9 години
Kakva energiina efektivnost ? Predi vsichko da vleznat v Ci*ganskite kvartali da vidiat kolko romi nezakonno sa vklucheni nezakonno kam elektrozahranvaneto i kradat tok koito nie plashtame. Tam celo prujini ot legla sa vklucheni kam elektozahranvaneto i greiat denonoshtno.AMAN OT BALAMI I IDIOTSKI UPRAVLENIA !
8
3
 
0
 
! Отговори
Vapros ??? преди 9 години
Chastni kashti nad 20 godini sanirat li? Imat li pravo da uchastvat v tazi programa?
7
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Само не разбрах защо аз трябва да плащам за саниране на панелни коптори (чрез данъци), при положение, че аз сам съм си платил всичко!? Сам си платих ремонта на щранговете. Сам си платих подмяната на дограмата и стъклопакетите. Сам си платих изолацията. А сега трябва да плащам и за полуразрушените панелки! Ми не е нормално това. Ако наистина държавата започне да плаща тази простотия, ще се съдим в Страсбург!!!
6
4
 
11
 
! Отговори
зловещо преди 9 години
В крайна сметка щом има будали ще има и печалбари! Нали така народе?Ще изчакаме и ще видим какво ще стане с тия 9 кандидати! Само да не реват с крокодилски сързи след някоя и друга годинка завалиите!А иначе е ЦИНИЗЪМ от страна на управляващите да не дадат парите за саниране на хората пострадали от бедствията!Но ако ги дадат КАК ЩЕ КРАДАТ??????????????
5
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе, и ние кандидатствахме, кой от алчност, кой от неудобство да се дели от колектива, но много се надявам да не ни одобрят. Щото това сдружение важало докато изтече гаранционния срок. Направо ме лишиха от суверенитет с мое съдействие.
4
3
 
3
 
! Отговори
мичо преди 9 години
Аз пък искам със синия стириопор!
3
5
 
9
 
! Отговори
и.диод преди 9 години
Напълно безплатно е! Даже като санират и пари на ръка ще дават. А излишния стиропор отива за гаражите.
2
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ama lvie deistvitelno li mislite, 4e 6te e bezplatno
1
3
 
7
 
! Отговори
стършел преди 9 години
това си е всенароден подем за саниране!