Оперативно звено ще следи 24 часа речните нива

МОСВ: Обилно снеготопене и очаквани дъждове повишават нивата им
26 мар 2015 13:50, Анисия Иванова
1
Оперативно звено ще следи 24 часа речните нива
Снимка, архив: Булфото

Министерството на околната среда и водите активира оперативно звено заради очакваните повишения на речните нива от обилното снеготопене.

Звеното ще следи за състоянието на реките и язовирите, а информация ще се изпраща до всички ведомства, които при нужда трябва да предприемат действия, съобщиха от МОСВ.

Дейността на звеното започна днес в 13.00 часа, то ще е с 24-часов режим на работа, включително и в почивните дни.

С повишено внимание ще бъдат наблюдават водосборите на реките Тунджа, Марица, Арда, Струма и Места.

Според прогнозата на НИМХ от петък  над страната ще започнат валежи от дъжд, които ще обхванат цялата страна, а на места ще са временно интензивни и по-значителни.

Сумарните количества в по-голямата част от страната ще са между 10 и 20 л/кв.м, а на места в Южна България - до 30-40 л/кв.м. В планините ще духа умерен и силен южен вятър, а температурите ще са положителни до около 2000 м, в по-ниските райони ще има условия за интензивно снеготопене.

В събота валежите ще продължат. Количествата ще са 10-15 л/кв.м, в Североизточна България – до 30 л/кв.м.

Водните количества в реките в по-голямата част от страната са над праговете за високи води. В по-голямата част от страната почвите са преовлажнени, което е предпоставка за бързо формиране на повърхностен отток. В резултат на прогнозираните високи температури, са възможни по-значителни повишения на водните нива в страната.

В петък и събота се очаква значителен отток, формиран от снеготопенето, както и високата почвена влага. Той ще доведе до съществени повишения на речните нива почти в цялата страна.

МОСВ вече предупреди чрез МВнР Турция и Гърция за възможността да се повишат нивата на реките, за да могат двете съседни държави да вземат нужните превантивни мерки.
 


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
18
 
! Отговори
... преди 7 години
stra6no e