Очаква се повишаване на речните нива в цялата страна

Оранжев код заради валежите е обявен за 12 области
Обновена: 6 апр 2015 12:46 | 6 апр 2015 10:48, Анисия Иванова
0
Очаква се повишаване на речните нива в цялата страна
Архив: Булфото

Очаква се повишаване на речните нива в цялата страна, предупреждава Министерството на околната среда и водите. По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология  към БАН (НИМХ- БАН)  за днес е обявен оранжев код за дванадесет области - Силистра, Добрич, Шумен, Варна, Бургас, Ямбол, Хасково, Кърджали, Смолян, Пловдив, Пазарджик и Благоевград. Очакват се значителни валежи с количества за денонощието 30 - 50 л/кв.м., в отделни райони и повече.

Жълт код  за сняг и дъжд във  Враца, Монтана, Ловеч, София –област и София. Валежите, в отделни райони  ще са значителни. Очаква се дъждът да премине в сняг. Количества за денонощието между 15 и 30 л/кв.м. Жълт код за дъжд в останалите области на страната. Значителни валежи с количества за денонощието между 15 и 35 л/кв.м.

До сутринта по високите полета и в Предбалкана дъждът ще е преминал в сняг. През деня ще продължи да вали. Количества 15-35 л/кв.м, в Рило-Родопската област и  в Източна България 30-50 л/кв.м.

През следващите две денонощия също ще вали, но по-малко. Количествата в повечето места: нощта срещу вторник и вторник - 5-15 л/кв.м , нощта срещу сряда и в сряда - до 10 л/кв.м, като в северозападните и източните райони ще е почти без валежи.

От МОСВ продупреждават, че водните количества на реките в цялата страната са над праговете за високи води. В по-голямата част от страната почвите са преовлажнени, което е предпоставка за бързо формиране на повърхностен отток.

В резултат на прогнозираните валежи, интензивното снеготопене и висока почвена влага се очаква речните нива в цялата страна да се повишат днес и утре. По-значителни повишения се очакват на водосборите на реките Лом, Огоста, Искър, Вит, Янтра, Русенски Лом.

В Черноморския басейн се очаква повишение на нивата на реките Провадийска, горното течение на Камчия, Велека и Резовска. В Източнобеломорски басейн се очаква повишение на водните нива на Тунджа, Марица, Арда, река Бяла. В Западнобеломорски басейн в резултат на снеготопене и прогнозирани валежи от дъжд се очаква покачването на водните нива да започне от утре. По-значителни повишения ще има при нивата на реките Доспат, Места, Струма.

Системата за ранно предупреждение за водосборите на реките Марица и Тунджа при НИМХ-БАН прогнозира за река Мочурица при Воденичане нивото да премине над жълтия праг. За река Тунджа при Ямбол нивото ще продължи да се понижава, но ще се задържи над жълтия праг. При Елхово реката продължава да бъде над оранжевия праг.
За река Арда се очаква нивото на реката да се задържи на жълтия праг за предупреждение.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още по темата: МОСВрекиоранжев код
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари