Към ромите от "Максуда": Нямате права за общинско жилище!

Наредба гласи, че щом си строил незаконно, нямаш право на жилище
22 авг 2015 10:54,
123
Към ромите от "Максуда": Нямате права за общинско жилище!
Снимка: Булфото

Ромите във варненската махала нямат право да получат общински жилища, защото в наредбата за общински жилища има изискване да не са извършвани от тях незаконни строителства.

Това обясни пред БНР кметът на варненския район "Младост“ Христо Христов, който организира събарянето на 60-те незаконни постройки в ромската махала "Максуда“. Той допълни, че нищо специално не е мотивирало разрушаването на къщите, а общината просто си върши работата. Преди година са влезли в сила заповедите за събаряне.

"Въпреки всичко, имахме категоризирано едно семейство, на което миналата година им дадоха апартамент и те се отказаха. Искаха цялата рода около 40 души да вкарат вътре и аз има казах, че това няма как да стане. Дадохме апартамента на друго ромско семейство", допълни Христов.

Още по темата

Той обясни, че теренът, върху който са построени незаконните къщи в квартала, не е закупен от богати хора, които чакат момента да започнат строителна дейност там. Той допълни, че тези собственици са се отказали от идеята да съдят България в Страсбург.

Вчера стана ясно, че Европейският съд по правата на човека е сезиран за разрушаването на незаконни постройки във варненския квартал "Максуда".

Това е станало в последния момент - 19 август, понеже властите не са предупредили навреме за намеренията си.

Събарянето на незаконните постройки в ромската махала "Максуда" ще продължи след няколко дни, зарече се обаче кметът на Варна Иван Портних. Вчера там бяха съборени 47 незаконни къщи.

"Събарянето беше спряно, защото се натрупаха доста отпадъци в самия район от съборените бараки до момента. В тези постройки, около десетина, които останаха, има много покъщнина, хората помолиха да им се дадат няколко дена. Сами поеха ангажимент да изнесат нещата си и процесът да продължи", обясни Портних.

Според него процесът по събарянето вчера е минал спокойно, благодарение на съдействието на социалните работници, медиаторите и БЧК.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
18
 
! Отговори
дискриминиран преди 8 години
Искам и аз да нарушавам безвъзмездно всякакви закони,да строя незаконно,да не плащам данъци и такси,да получавам всякакви помощи,всички да ми съдействат,да се жалвам в Страсбурт и да вземем обещетения,Хелзинският комитет и ромски организации да следят за правата ми...,пък ако трябва ще пускам някой вот
35
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Zigani saschto ne se nächste ot bG ja idete v india USA Straßburg moje i v Ispania Po Dobre schte jiveete mahaite se ot bG vijte Kolko balgari isbsgaha.
34
2
 
25
 
! Отговори
До 83 преди 8 години
Само припомням онзи случай.Тогавашният ни президент явно се е съобразявал с европейската директива за интегриране и затова е отказал.Но какво се получава на практика?Онези не се интегрират към нас, нито ние към тях.И за да спасим здравето и живота на членовете на семейството си, ние сме принудени да приемем това, че ни ограбват - купуват жилищата ни на безценица и се настаняват в тях, а ние оставаме на улицата,след като добросъвестно сме си изплатили апартаментите с пари,спечелени с честен труд
33
0
 
31
 
! Отговори
Продължението на 81 преди 8 години
До 76Преди години, българин живеещ в подобен блок в Столипиново официално се оплака пред медиите, ч съседите му над него нарочно го наводняват непрекъснато, за да го принудят да и продаде апартамента на техни близки, а също и че не е възможно за апартамент в такъв блок да вземеш такава цена, че после да можеш да си купиш апартамент друг квартал.Ако си спомняте, по онова време около 800 българи от Столипиново помолиха Ж. Желев за съдействие - да ги премести другаде, но той отказа!
32
0
 
22
 
! Отговори
До 76 преди 8 години
Това,за което пишеш е много лошо, защото тези си имат отдавна отработен номер. Когато настанят някои от тях в подобен блок, те започват да се държат така, че останалите съсобственици се оказват в безизходица и обявяват жилищата си за продаване. Но в подобен блок никой не ще да купува, освен роми, които пък предлагат безбожно ниски цени. Така бяха прокудени от домовете им възрастни хора около Женския пазар в София. Преди време българин от Столипиново се оплака пред медиите, че /продължение/
31
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Казах ви натоварете бразилците на кораби и ги закарайте на някой азиатски остров и тай им прата апартаменти блокове каквото искате само ги махнете от тук
30
1
 
11
 
! Отговори
Пак до 72 преди 8 години
С очите си съм виждал такъв устав, съставен за софийска жил. кооперация преди повече от 70 г.Там има една точка която ще разсмее младите хора днес - забранява се ходенето с налъми по стълбището.После някои от апартаментите били национализирани.Когато преди повече от 30 г. излязла модата на чехлите "сабо" (с дървени платформи),най-старите живущи са се позовали на устава, но онези, които били настанени в национализираните апратаменти и после ги купили, им се изсмяли. А уставът е нотариално заверен
29
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
а за българите кога ще има блокове и апартаменти питам
28
0
 
19
 
! Отговори
До 72 преди 8 години
В нормалните държави, когато имаш жилище в сграда, която е кооперативна собственост, още при учредяването на тази кооперация се съставя нотариално заверен устав, задължителен за всички собственици.Тъй като сградата е частна собственост, макар и кооперативна, в устава може да се предвидят всякакви правила, включително и това, всеки нов кандидат за купуване на жилище да бъде предварително одобрен от останалите съсобственици.У нас преди 09.09.1944 също е имало подобни устави, но после се обезмислят
27
0
 
47
 
! Отговори
До 67 преди 8 години
Общината не строи такива блокове без пари. Строи с НАШИТЕ пари, за да ги раздава на хора, които цял живот не са платили и една стотинка данък, но в замяна на това непрекъснато източват социалните фондове. Парите в тези фондове също са НАШИ, но не стигат нито до нас, нито да родителите ни с мизерните пенсии, които имат по 40 г. трудов стаж.На нас дори детски надбавки не ни се полагат, а за място в детска градина нашите деца ЧАКАТ. НПО-тата искат за онези да се строят специални детски градини!
26
0
 
28
 
! Отговори
Ако Общината построи преди 8 години
нов блок, нека по райони да проведе открити събрания, на които да покани варненските данъкоплатци - право за участие в събранието и право на глас да има онзи, който представи фактура, доказваща, че си е платил данъците.Нека на тези събрания да се реши какви хора да бъдат настанени в този нов блок.Аз гласувам предложението в този бъдещ блок да бъдат настанени учещи и работещи млади хора до 30-35 г. Да имат право да останат в тези жилища, ако през следващите 10 години създадат по две деца!
25
0
 
22
 
! Отговори
До 52 преди 8 години
Кой им е длъжен да им строи блок с наши пари?!Нека да си изтеглят заеми и сами да си построят или купят жилища. Когато е изградил нещо със собствени сили, той го защитава, кори да е само една барака, правена с крадени материали. Можеш да си представиш как ще се грижи за дома си, ако е трябвало и да го изплати.Те унищожават дадените им общински жилища, защото ги получават даром и вярват, че след като станат негодни за обитаване, Общината ще им даде други, нови жилища.Така и баба знае.
24
4
 
6
 
! Отговори
една варненка преди 8 години
Да ви кажа - Варна няма нужда от ромския вот. Варненци ще гласуват, защото след 20 г. кома най-после нещо се размърда в този град!Уверявам ви!
23
1
 
17
 
! Отговори
до 55 преди 8 години
Това в Щатите го има отдавна!Там не можеш да се заселиш без изричното разрешение на градските власти!
22
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Като свършат работата багерите, засипете цялата площ с гасена вар за всеки случай, заровете с няколко тона пръст и направете парк.
21
0
 
9
 
! Отговори
Мирослав преди 8 години
Предизборните ходове започнаха! До октомври ще бутат, медиите ще снимат и от ноември пак нови бараки, та даже с ток, вода и задължително сат чиния! Тамън сега покрай изборите ще лапнат някой лев, да има за новата "къща"! Управляващите в България да са толкова ***... Пък и ние не сме по-малко де, щом си ги избираме...
20
1
 
18
 
! Отговори
62323 преди 8 години
Няма нищо положително в това, че са бутнали бараките на тези роми. Утре те ще се заселят на друго място и ще построят нови. На тези хора трябва да се внуши, кое е позволено и кое не.
19
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Я някой да вземе да изкара в публичното пространство накрая лицата на тия дето сезират, обжалват и се облажват покрай катуна. Те са по-нагли от самите роми и е крайно време да им направим държавата тясна.
18
29
 
2
 
! Отговори
Веселин Узунов преди 8 години
Докато ромите не хванат брадвите и не драснат на една махала клечката все ще ги тъпчат.Не плащали ***.Ами и ви не плащайте бе.Кой ви кара? Могат да не плащат и не плащат.Каурите са едни зависници.
17
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Събаряй, събаряй! И кат не им харесва тук - да си ходят у Европа, там да си ги гледат и да им дават жилища и пари, след като от там ни отрязаха всички работещи методи за справяне с тази напаст, и ни е "разрешено" единствено да ги финансираме за да не крадат чак толкова много...