Дори след Втората световна сме раждали повече. А сега?

През миналата година са проплакали 60 000 български бебета
4 яну 2016 11:00,
222
Дори след Втората световна сме раждали повече. А сега?
Снимка: архив Reuters

Раждаемостта у нас удари дъното от 70 г. насам. През миналата година на бял свят са се появили малко под 60 000 бебета, което е по-малко дори от новородените след края на Втората световна война.

Според статистиката дори в кризисната 1997 г. в България са проплакали 4000 бебета повече спрямо миналата година.

Още по темата

Според регистъра на ражданията на здравното министерство колко по-развита икономически е една област, толкова по-висока е раждаемостта.

Традиционно в столицата са се родили най-много деца – 15 185. На второ място е Пловдив с 6 854 бебета, а на трето Варна, където са проплакали 3 695 момичета и момчета. В най-бедния град у нас – Видин, средно се е раждало по едно дете на ден, пише "Монитор".

Преди месец пък от НСИ изнесоха данни, че се увеличава броят на живородените деца. Според института българите все повече се ориентират към семеен модел с повече от едно дете. Над 82% от децата през миналата учебна година са посещавали детска градина или училище.

И тази година десетки новородени ще се борят за приза "Бебе на 2016-а година". В Пловдив претендентите за титлата се борят две момченца, приплакали точно в полунощ на 1-ви януари. Системите на двете болници не допускали бебетата да бъдат записани в полунощ и затова и двете бебета са вписани като родени в първата секунда на 2016-а.

"Въобще не съм изчислявала кога да се роди. Събрахме се на трапезата със семейството в Новогодишната нощ, за да празнуваме и малко след това ме докараха в болницата. Оказа се, че имам разкритие и родих в полунощ", смее се щастливата майка на Илкай Дерели Селвер. Малкият Илкай ще влезе в битка за приза с Бойко, кръстен на премиера Бойко Борисов.

"Бойко ще го кръстя, че той ни дава детските. Пари ни дава, а може и апартамент да ни даде”, казва 20-годишната майка Златка. Въпреки крехката си възраст Златка от пловдивския квартал "Столипиново" има още две деца. Многолюдното семейство се издържа благодарение на социални помощи и роднини.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


222
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
129
3
 
4
 
! Отговори
Да не преувеличаваме преди 8 години
Когато бяхме девет милиона, се раждаха по около 75 000 деца годишно.Сега сме седем милиона, гурбетчиите в чужбина са предимно млади, но въпреки това се раждат по 60 000 деца годишно.Така че, не в цифрата е проблемът, а в съотношението.Онези, които ФИДЕС в Унгария нарича градивни хора /учещи и работещи/,продължават да създават по 1-2 деца.Тези, които са в категорията неградивни,правят по много деца, за да ядат парите от майчински и от детски надбавки и след 20 г. ще са повече от градивните
128
1
 
9
 
! Отговори
От 160 преди 8 години
Премахването на детските и социалните помощи и заменянето им с данъчни облекчения, ще доведе и до други добри резултати, като изсветляване на доходи или стимул хората да работят, а не да чакат наготово за помощи и детски. Данъчните облекчения вместо помощи и детски, ще отговарят и на нуждите на хората - все пак хората с по-високи доходи дават повече пари за децата си, в сравнение с тези с по-ниски доходи и тук раздаването на калпак не върви - видя се докъде стигнахме с тези детски за най-бедните
127
2
 
9
 
! Отговори
Има обяснение преди 8 години
След Втората световна война у нас все още няма ТКЗС. Земята принадлежи на селяните и децата са необходима работна ръка. Когато им отнемат земята и трябва да избират дали да работят в ТКЗС, където трудоденът е стотинки или да дойдат в града на сигурна заплата, те избират второто. Но по онова време в градовете ни има тежка квартирна криза, налага се и жените да тръгнат на работа. И постепенно българинът се ориентира към едно- и двудетен модел.Днес многото деца осигуряват хляба на един друг етнос.
126
1
 
6
 
! Отговори
До 149 преди 8 години
Така е, както пишеш с изключение на едно нещо - това за увеличението на детските. Точно обратното трябва да се направи, за да имат семействата с деца повече пари за децата си - трябва да се спрат напълно детските и вместо тях, да има по-малък или никакъв Данък общ доход и социални осигуровки. Сега средната заплата е малко над 800 лева, от които се удържат осигуровки и ДОД - общо около 173 лева и могат чрез тях да вдигнат доходите на хората с деца.Сега детските и помощите само източват бюджета
125
0
 
5
 
! Отговори
балама преди 8 години
Абе, колко от тея "60 000 български бебета" са "ромски"?
124
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Според план Ран и Ът, България трябва да стане страна с около 3-4 млн. население, предимно ромско, без индустрия, промишленост и енергетика, без армия, без самостоятелна политика,като се разчита предимно на малко туризъм и малко селско стопанство.Както виждате, вървим по плана, начертан от нашите презокеански господари и почти сме го изпълнили, остава само е АЕЦ-а да закрием.Айде сега, двата пръста нагоре и скачайте, че кой не скача, е червен.
123
6
 
9
 
! Отговори
Исти преди 8 години
Има още една подробност,която трябва да знае народът- гръбнак на раждаемостта винаги е било Българското село,което комунистите унищожиха по заповед от чужбина,прогониха хората от селата и раждаемостта още тогава тръгна рязко надолу. За компенсация те почнаха да дават помощи на ***-те,които до 1990 г. им помагаха за закърпване на статистиките с населението,но след отварянето на границите тая система рухна и истината лъсна наяве- висока малцинствена раждаемост и ниска- на коренните Българи.
122
0
 
5
 
! Отговори
Контраатака !!! преди 8 години
Да се чете-ОСЪДЕН на С-М-Ъ-Р-Т бре!!!
121
3
 
3
 
! Отговори
Контратеза !!! преди 8 години
Както е известно на тези на които е известно!!!Великата латинска сентенция гласи-"Всеки,когото са родили е осъден на смърт"!Никога не бих искал да съм УБИЕЦ бре!Вие си раждайте и си умирайте,но аз в това престъпление не участвам бре!Да живее ДЕМОКАТАСТРОФАТА!!! Тя доказва и показва че и много други-волно или неволно са осъзнали дълбокия смисъл на великата латинска сентенция бре!Аз лично водя хедонистичен начин на живот и се кефя на ултрамакс от него!Кофтито е че съм роден вече и ме чака краят!!!
120
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До OdysseusТе сега хората през лятото не могат да идат на море, какво море през зимата?През зимата на Малдивите ходи предимно герберастията. И питай някой пенсионер с 200 лева пенсия, дали може да си позволи кюфтета.
119
1
 
7
 
! Отговори
до 64 преди 8 години
Какво си видял в чужбина бе? За това Меркел си "внася" бежанци, заради демографската криза - понеже германките не раждат, предпочитат да си гледат кариерата или да се напиват безпаметно и да се **** на воля с който им падне, докато още стават за нещо. Точно германките, англичанките и другите от "белите" държави не раждат. И ако тази тенденция продължи скоро няма да има кой да им работи на немците (а и не само на тях) за това е цялата тази офанзива с бежанците.
118
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аз пък си спомням, че при лошия социализъм едно бебешко пюре беше 6ст., детските стоки бяха много евтини,а всички деца получаваха по 16 лева детски, което си беше парното за тристаен апартамент.Две седмици на лагер на море струваха на родителите ми около 5 лв, студентите получаваха стипендии, училището, както и здравеопазването бяха напълно безплатни.
117
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ДоВутеЦветен телевизор Електрон, български, 85 година май беше 300-400 лева , не си спомням, но си спомням, че наема и консумативите на двустайна ведомствена панелка бяха 20 лева, че нямаше безработни, че всяко лято ходех поне два пъти на море за по 2 седмици, че купона в стола за първо, второ и трето беше 50 ст., билетчето 6ст, а кутия цигари 40 ст., че хората имаха спестявания , а не кредити, че строяха къщи и раждаха деца, а сега са слуги по света.
116
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да се роди дете не е чак толкова сложна задача. Пита се после какво правим? Нека предположим, че аз имам две деца. Трябва да вложа ресурси (не само финансови) за да може един ден те да са полезни на обществото и на себе си. Както се казва да им дам халяба в ръцете. Така отгледани те ще работят и ще плащат пенсия на моите набори които не са отгледали деца. В крайна сметка какво излиза?
115
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
българите, за разлика от римляните се грижат за децата си, и искат те да имат висок стандарт на живот- да са образовани, облечени, стоплени и обгрижвани. И колкото и да се пънат тука разни хора да плюят, аз ще ви кажа, че за да бъде отгледано едно дете КАЧЕСТВЕНО, е необходимо държавата рязко да увеличи детските надбавки. За римлянката окъсано дете със сополи е норма, за нас, бъларките - не. Повечето български семейства не могат да си позволят повече от 2 деца. Това е.
114
0
 
10
 
! Отговори
До 141 Вуте преди 8 години
Не на мен тия!Манипулациите с цените на стоки, които бързо поевтиняват с времето, не ми минават. Така е с всички електроники, за които се пъчиш да ми доказваш нещо. Дай пример с цени, на стоки, които не се преоменят така бързо с развитието на науката. Например: пътуване с градски транспорт, или храните - хляб, мляко, месо, сирене и кашкавал, може и дрехи и обувки, наеми, ток, телефон, вода, ... и куп други, но не електроника, автомобили, машини всякакви, ...
113
1
 
10
 
! Отговори
До 135 преди 8 години
Абе човек пишеш глупости, не чети статистики *** на място и виж. Аз съм живял там и имам впечатления. Англичанките не работят и само раждат и гледат деца. Статистиката е нещо много заблуждаващо. В Англия има много емигранти от цял свят, които работят и трупат пари и не се занимават с деца, те прецакват вероятно стотистиката за Англия. Както и за България може да е 1,5 но Българките вероятно ще са с 0,2 а ромките с 5,5 и създава грешна представа за реалноста и етноса.
112
1
 
6
 
! Отговори
Боян Юруков преди 8 години
Статията е пълна с фактологични грешки и неправилни цифри. Да не говорим, че сравняват следвоенни раждания, които винаги, ама винаги скачат главоломно, както и предиод преди повече от 4 поколения, когато почъти всички семейства са били по 4-5 деца. Статията е писна с ясната идея, че се лъже в нея, защото е пределно ясно на всички, че регистъра на ражданията не е верен и показва нещо съвсем различно от данните на НСИ. Снезацията си е сензация и журналята ще я пляскат по изданията стига да продава
111
5
 
6
 
! Отговори
Кро преди 8 години
Няма да се впускам в сравнения за онова и това време. Накратко... смятам, намирането на причини да нямаш деца за абсолютно ненормално и не го приемам при никакви обстоятелства.Тия приказки за несигурността в населението, като причина за бездетност са огромна глупост.Човек няма деца, когато търси сигурност... а сигурността е химера. Дори и 3 апартамента да имаш и висока заплата, какво? Това ти дава, сигурност? Човек трябва да обича децата, да е готов да ги дари с любов и да намира причините да има, а не да няма деца. Останалото е егоизъм и е ненормална история. Нямате деца, за да имате теле
110
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Дедо ви ВутеАйде стига с тия телевизори бе, тогава навсякъде ТВ бяха скъпи- чети например "Пътна мрежа" на Стивън Кинг- през 70 години как един пътен инженер е спестявал цяла година за ТВ с извънреден труд в САЩ.Що не сравнявате разходите за издръжка, жилище, храна, лекарства, отопление, здравеопазване, образование, ми едно си знаете, едно си баете - колко струвал тогава един ТВ. А да идеш на зъболекар колко струваше?А на лекар? А на море?А да завършиш образование?