В ресторанта: Децата ти играят – 50% по-висока сметка

Майка прати надценка "Родител" на Комисията по дискриминация
Обновена: 19 яну 2016 17:19 | 19 яну 2016 17:14,
182
В ресторанта: Децата ти играят – 50% по-висока сметка
Снимки: "Монитор"

"Заведение без площадка за игра! Не се допуска детска игра! При нарушение се таксува 50% надценка на сметката (минимум 20 лева)". Тази забележка в менюто посреща клиентите на лъскаво заведение близо до центъра на Стара Загора.

Изискването и надценката поразили майка на три деца, отседнала в заведението през юли миналата година. Възмутена тя отказала да ползва услугите на ресторанта, а малко по-късно сезирала Комисията по дискриминация.

"В първия момент не повярвах на очите си. Помислих, че става въпрос за нелепа шега и попитах сервитьорката как трябва да разбирам този текст. Отговориха ми, че такова било изискването на шефовете. Ако не ми отървало, да съм отидела на друго място", разказа Живка Александрова пред "Монитор".

В ресторанта: Децата ти играят – 50% по-висока сметка

Тя се опитала да намери отговор и на дефинираното понятието "детска игра", но не успяла.

"Питам се, ако моите и на съпруга ми общо пет деца човъркат с пръчица пръстта в саксиите с цветя, които са сложени в градината – това ще се таксува ли като игра и ще трябва ли да ми начислят 50 на сто отгоре върху сметката? Или ако децата ни се заиграят с късметчето, което се дава заедно с кафето? Вместо отговор получих вдигане на раменете и отправяне към шефовете", разказа майката.

Тя заснела менюто и впоследствие написала жалба до Комисията за защита от дискриминацията. "Оказа се ,че контактът с тази институция не е лесен, особено за живеещи в провинцията", обясни още жената.

След продължили почти 3 месеца разправии с администрацията на КЗД тя все пак се договорила с тях да контактуват чрез мейли, а не чрез традиционните писма. Не за друго, а защото пощенската й кутия в кооперацията, където живее, е разбита и рискува да не получи отговорите.

На заседание на комисията днес, която трябва да разгледа жалбата й срещу "Експерт 007", собственик на кафе-аперитив "Бизар", жалбоподателката ще бъде представлява от познат юрист. Не за друго, а защото няма излишни пари за автобусни билети и хотел в София, а и няма на кого да остави децата си.

От заведението, срещу което е подадена жалбата, отказаха да коментират случай. "Има комисия, там сме предоставили отговора си. Знаете ли какви са изискванията за разкриването на детска площадка в заведение? Ами ако някое от децата се нарани, защото майката или таткото са се увлекли в разговор?", лаконично каза представилата се като управител на "Бизар" Таня Иванова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


182
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
114
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Една късогледа нация, мразеща всичко, което не ѝ принадлежи няма бъдеще! Омразата към децата, чуждите включително се заказва жестоко от Отца ни. Не помните ли, че децата са чисти!
113
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До гениалноГ-н Гениален, а къде да го напишат, ако не в началото? Така е коректно, за да е ясно и да няма 'тън-мън' после.
112
2
 
27
 
! Отговори
Жена преди 8 години
Тъй... Да си ги оставят в някой детски център, в кварталите ги има бол. Даже и по-евтино ще им излезе. Много родители имат навика като са в компания да изключват тотолално и оставят чаветата да досаждат другиму. Уморен си, искаш да се видиш с приятели и неква врява. И като бивша сервитьорка, потвърждавам колко са опасни разбеснелите хлапета. За своята безопасност ли да внимавам, за тяхната или да не разпилея поръчка за десетки левове. После овцата на кафе и два сока ли ще ми я плати?
111
25
 
1
 
! Отговори
гениално преди 8 години
Четох и отново четох и се убедих , че почти всички коментиращи или сте за лудницата или тотално сте загубени. Тежко и горко и на България с такива селски изцепки като вас. За съжаление неможе да дискриминираш деца и се питам как са получили лиценз след като такава гавра е написано показно в менюто. Хайде, сега марш всички негативно коментиращи ли блогиращи дружно към пъкалото и да горите завинаги там
110
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе откога подобни индивиди,като тези на снимката,искам да кажа -културни скандинавци,ще ни казват каво имаме право да правим и какво да не правим?!Я да ходят,да си ровят китките в Долината на широките *** и да си въдят малките талибанчет в ресторантите в Анадала! нещо много взеха да ми стават претенциите на подобни ***!
109
4
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Веднъж помолихме един родител да спре детето си да издава тези убийствени звуци на ранен глиган и едва се отървахме. хайде сега кажете ми кой е дискриминиран!? Аз съм "ресторантско дете" , но когато бях на масата , майка ми не даваше даже да стоя на колене и си режех порцията сам.За госпожата с 5 деца е добре да помисли първо как да ги подготви и после да плаче че е дискримминирана.
108
4
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В много ресторанти в чужбина има строга политика да не се допускат деца. Техен бизнес - техни правила. Точка. Това се уточнява при резервация и после, ако все пак си довлекат децата, твърдо и учтиво им посочват вратата. Иначе съм принудена да търпя вресливи и превъзбудени деца да ми бутат стола всеки път, когато минават зад мен, да плачат когато се спънат в моята маса, да ми надничат в чинията/ ! / и най-вече да понасям непукизма на родителите, които наблюдават, или не, какви ги вършат дечицата
107
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До maikaТи така ли се размножаваш ***,в ресторанти и дискотеки,мамка ти чалгарска!
106
3
 
43
 
! Отговори
Погнусен преди 8 години
Писна ми деца да ми продънват мозъка от писъци, когато се храня в ресторант! Искам всички ресторанти да забранят шумните деца! След като си плащам - искам спокойствие. Родителите, които не могат да обяснят на децата си да не тичат около масите и да не крещят просто да не ги водят по ресторанти. Ресторантите не са за всеки. Не и за играещи дечица! Няма никаква дискриминация драга ми майко...
105
1
 
35
 
! Отговори
Перко преди 8 години
Хората категорично са заявили и обявили, даже в менюто си, че не предлагат детска площадка. И за да има ефект от това са посочили надценка, защото само плащането по някакъв начин може да спре българина да наруши каквото и да е. Но мамата е възмутена, че трябва да плати, ако сополивото и хлапе се мотае в краката на сервитьорите, ходи да си показва играчките си по съседните маси и т.н. и проваля времето и събитието на много хора.
104
2
 
46
 
! Отговори
койчо преди 8 години
Най мразя неубоздани дечица да вършеят из заведението докато родителите им ги гледат умилително и гордо!!! За децата има детски площадки!!!
103
41
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Жалки сте всичките тук и затова ще се затриете.Аз винаги ходя с детето си на ресторант - и във всичките 20 и няколко страни, в които сме го правили, никой не ни е напарвил забележка, че детето си играело.Отърсете се от тая злоба и тоя егоизъм - уф, искам само на мен да ми е добре, да си пафкам цигарите в заведението, да си жуля мастиката и никой да не ми се бърка, камо ли деца, обаче вкъщи мога да си надувам чалга по цяла нощ. С такова мислене ще си останете в кварталната кръчма.
102
5
 
31
 
! Отговори
до maika преди 8 години
Да! Ако не траем отрочето ти да се вихри в някой ресторант - ще загинем! Вече сме си отгледали децата!
101
33
 
8
 
! Отговори
maika преди 8 години
До Анонименмайната ти ***! гледам, че има много такива мнения. ще си гниете и умрете без деца, това чака загубеното българско племе
100
8
 
44
 
! Отговори
Мими преди 8 години
Аз съм ограничавала моите деца да не пречат и да не досаждат на хората! И сега не желая чужди деца да ми пречат и да ми досаждат! Родителите им ги гонят от собствената маса, за за не им пречат и изобщо не се интересуват какво правят децата им по другите маси! И аз, и моите приятели сме дискриминирани! Имаме нужда от спокойствие! Нямаме нужда някой да ни натрапва потомството си!
99
5
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 6 "Делови разговори в питейно заведение" --------------------------------------------------------Цвъркащи досадни дечурлига в питейно заведение? Чий го дърви майката там, вместо да е в градинката на чист въздух?
98
2
 
46
 
! Отговори
Ови преди 8 години
За децата е опасно да играят в ресторанти, ако няма детски кът. Едно горещо ястие върху дете, тичащо между сервитьорите, нож, попаднал в ръцете му, и стъклени витрини , в които се блъскат ,защото не се виждат от чистота. Родителите носят отговорност, но ако нещо се случи , обвиняват други-управители, собственици, сервиз. Каквито родителите-такива и децата. Да не говорим, че за децата не е полезно да ядат от храната в повечето ресторанти.
97
4
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Заведение без площадка за игра"Знам го това заведение и то наистина няма обособена площадка за игра!Ако някой разсеян клиент или от персонала,вземе че настъпи или срита мотаещото се в краката му хлапе,кво праим тогава?Кой прав,кой крив?Ко праим акао хлапето се шибне в ръба на масата или ако се нагълта с пръст и растения от саксиите,обилно поръсени с ДДТ да кажем или с друга селскостопанска отрова?Какво ще каже мама мургавелка тогава или тати умен очилатко?
96
3
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не ги разбирам тези! В подобни заведения се ходи,за да разпусне малко човек,дори да релаксира в спокойна и приятна обстановка! Ако иска да гледа малчуган/ да са живи и здрави всички / и да слуша врява и крясъци,ще отиде на детската площадка,в дискотека или другаде!Собствениците не са си направили саксиите или градинките,за да ги ровичкат не само децата,ами който и да е!И не на последно място-пределно ясно е,че става въпрос за детска игра,а не за неприсъствие на деца! Тия талибани прекаляват!
95
3
 
57
 
! Отговори
КРАСИМИРА преди 8 години
За каква дискриминация точно става въпрос? Никъде не е казано,че не се допускат деца! Ако децата са възпитани и са отишли с родителите да се нахранят,едва ли някой ще направи забележка.За гонене и крещене има паркове и площадки.Абсолютно подкрепям!