Карлово, Калофер, Сопот... на бунт срещу "съжителство"-то

Кметът на Калофер: Ако не е имало робство, щеше ли да има въстание?
Обновена: 28 яну 2016 09:32 | 28 яну 2016 09:30,
348
Карлово, Калофер, Сопот... на бунт срещу "съжителство"-то
Снимка: Wikipedia

Жителите на Сопот, Карлово и Калофер се вдигат на протест срещу промените, залегнали в новите учебни планове на МОН.

Наследници на възрожденски фамилии събират подписка, адресирана до министерството на образованието, и канят историците да им отидат на гости, за да им разкажат робство или съжителство е имало пет века по тези земи.

"Ако не е имало робство, щеше ли да има въстание? Как ще възпитаваме децата си от тук нататък?", попита кметът на Калофер Румен Стоянов.

Още по темата
27 яну 2016 13:22
203

"Не мога да кажа каква е целта, но явно някой има някаква надежда нещо да се случи. Това обаче едва ли ще стане в нашите градове. Сигурно ще се обединим с Карлово, Сопот и всички българи", допълни той.

"Приемайки термина "съжителство", ние зачеркваме голяма част от историята си и делото на Ботев", коментира пред bTV Светла Йолова от местното читалище в Калофер.

Васка Стефанова е потомствена карловка. Разказва, че дедите й са се борили за Освобождението и пази икона, останала от времето, когато България пада под турско робство - напомняла й как са загинали предшествениците й.

Карловци помнят своята история, помнят тежките и страшни събития, които са се случвали в този град, как е бил опожарен градът през времето на страшното.

"Повечето къщи в града са били опожарени, а много хора - избити", разказва Васка. Тя и съгражданите й канят авторите на новите учебници да посетят домовете им, в които да намерят истинските факти за случилото се през тези пет века.

Десетки експерти, учители, а и не малка част от обществото настръхнаха от промените, предложени за обществено обсъждане от МОН.

Стигна се дотам, че образователният министър Тодор Танев да обяви, че за него лично робство е имало.

"Робството си е робство, срещу съжителството никой не е вдигал въстание", аргументира се той.

"Съжителството е в друго поле. То е в литературата и се описват някакви отношения с някакви други хора, които са били смесени етнически групи по онова време. Това са частни случаи, които също трябва да бъдат гледани. Но това няма общо с политическата функция, която ние разглеждаме само в историята. Там съжителство няма", коментира министърът възможността това да е терминът.

"Лично аз ще накажа този, който санкционира, което и да е българско дете, което определи политическата система от този период като робство", зарече се Танев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


348
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
166
2
 
4
 
! Отговори
Манипулират ни! преди 8 години
Еееееее, много е лесен нашия народ. Пусни му една чувствителна тема като робството и забравя и за бедност, и за мафия, и за кражби, и за 16 млрд. държавен заем + още 5млрд, и за Яневагейт и т.н......Чудя се как, мине се не мина година-две и управляващите пуснат на народа това приспивателно и винаги номера успява?Не сме народ, а ***! - ама много си е правилна тая приказка да знаете.....
165
1
 
8
 
! Отговори
РОССИЯ преди 8 години
НА ВРЕМЕТО ХИТЛЕР КАЗВАШЕ СЛАВЯНСКИТЕ НАРОДИ СТИГА ИМ ДА УЧАТ НА ЧЕТМО И ПИСМО БЕЗ ИСТОРИЯ НАЧ. У-ЩЕ ДА УМЕЯТ ДА СЕ ПОДПИСВАТ И ДА ЧЕТЕ ПЪТНИЯТ ПОКАЗАТЕЛ ТОВА ИМ Е ДОСТАТЪЧНО.ИНАЧЕ СЛЕД ГОДИНИ НЯМА ДА МОЖЕМ ДА ГИ УПРАВЛЯВАМЕ.НАРД БЕЗ ИСТОРИЯ ТЯ НЕ СЪЩЕСТВУВА.ТОГАВА БЕШЕ ПОД СИЛАТА НА ОРЪЖИЕ.А СЕГА ПЪК НИ ПРОДАДОХА.САЩ И ЕС НИ ВЛАДЕЯТ И КАКТО ИМ УДОБНО ТЕКА ПОСТЪПВАТ С НАС ЗАТВОРИХА РЕАКТОРИТЕ ОТКАЗАХ МЕ СЕ ОТ ЮЖНИЯТ ПОТОК СПРЯХМЕ И БЕЛЕНЕ НА НАТИСКА НА САЩ И ЕС МЕРКЕЛ ВЗИМА КРАНА НА СЕВ. ПОТОК
164
2
 
9
 
! Отговори
ФХ преди 8 години
Задават се избори, щом пак искат да ни скарат с турците. Винаги преди избори започват дискусии по този въпрос и по въпроса за новините на турски език. Водят ни за носа. Не сте ли забелязали. Много се съмнявам, че на турците в България им дреме дали ще е робство или съжителство. Даже съм сигурна, че не им дреме.
163
0
 
10
 
! Отговори
МЕ преди 8 години
До българинВсичко е свързано. Като почнеш от "съжителството", минеш през Пеевски, Борисов и т.н. и стиггнеш до глада и мезерията...
162
6
 
5
 
! Отговори
Маке преди 8 години
Я не сум бил роб нивгаш, а Бугарите ако се биле роби 500 годин , значи не са на 13000, защото робите немот държава, ха-ха .
161
1
 
11
 
! Отговори
Интересно... преди 8 години
Колко ли е платила една съседна държава за тия промени?! А по-интересен е въпросът.....на КОЙ е платила???
160
0
 
3
 
! Отговори
Де Гол преди 8 години
Възраждане ,и аз съм с теб , но как ще стане , ние сме с има - няма 24 000 армия ,а Турция е с 700 000, не ми се мисли какво ще стане , ако тръгнат/ не дай си Боже/ даже и по един шамар няма да ни бият.
159
2
 
11
 
! Отговори
РОССИЯ преди 8 години
НА 03.03.1878 г ТУРЦИЯ ОСВОБОЖДАВА БЪЛГАРИЯ ОТ РУСКО РОБСТВО И СЕ ПОДПИСВА САНСТЕФАНО МИРНИЯТ ДОГОВОР НАЩЕ ОСВОБОДИТЕЛИ СА ТУРЦИТЕ И СЕГА НИ ДАВАТ 3 МИЛ ЗА УЧИЛИЩАТА НИ ДА СЕ УЧИ ИСЛЯМА ( ОБУЧЕНИЕ НА ЕНИЧАРИ ЗА ВЪЗВРЪЩАНЕ НА ТУРСКАТА ИМПЕРИЯ).НАРОДА БЪЛГАРСКИ ЩЕ ПРОКЪЛНЕ ТАЗИ МАЙКА КОЯТО ВИ РОДИ КОЕТО ИЗМИСЛЯТЕ НАЙ РАЗНИ ЗАКОНИ НАРОДА НИ ДА ЗАБРВИ КОИ СА ЗА НАС РУСНАЦИТЕ БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД ВИНАГИ Е ПРИЗНАЛ ЧЕ РУСНАЦИТЕ ИМ СА БРАТЯ
158
3
 
19
 
! Отговори
Възраждане преди 8 години
Боят настана, тупкат сърца ни, ето ги близко наште душмани !Стягай се народе, пак ще трябва да се отстояват азбучни истини !
157
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Имам си една мечта...Някой да хвърли по 1 бом//ба върху НС, президентсво и МС когато са добре населени..Да се поизчисти територията(защото държава няма) и да се започне на чисто с млади учени хора.С такъв кеф бих го направил аз, но уви, нямам ресурс.
156
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да живее МАЙКА БЪЛГАРИЯ амчъксуратлии!!!!!
155
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
sega ima sajitelstvo mejdu Dogan Peevski Borisov parvanov dori po tochno kazano partniorstvo i vzaimen biznes
154
1
 
14
 
! Отговори
българин преди 8 години
Понякога се питам дали действително хората не разбират, че мафията ги води за носа.....Когато целия народ гладува, кофите за *** се преравят по няколко пъти на ден , нямаш пари за баничка на детето си, а работиш..... все излиза някакви особено важни дискусии.....Рбоство или владичество, Ботев от кой е убит....българиет откъде идваме...македонците дали са българи ...и т.н. АЗ ЖИВЕЯ СЕГА В 21 ВЕК И ИСКАМ ДА ЖИВЕЯ НОРМАЛНО, НЕ ДА ВЕГИТИРАМ, НЕ ДА ГЛЕДАМ ПЕЕВСКИ, БОРИСОВ, СТАНИШЕВ И СИЕ
153
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Горан"Интересно ми е,какво ще празнуваме на 3-ти март?"---Ами, ще измислим. Аз, например, ще празнувам Св. Трифон Зарезан (без да подрязвам лозята) :)
152
0
 
2
 
! Отговори
haha преди 8 години
Do 208Ако се надяваш само на законите внимавай... за тия щуротии дето си написал, зелки фъркат. Да не олекнеш и ти...
151
1
 
10
 
! Отговори
:D преди 8 години
Какво ще отбележим на 3 март 2016 година?***************************************Турчеещия се колега правилно е отбелязал - напъна е да се представят турските главорези като симпатични люде които си живеели щастливо с ра.йата.. Е от време на време тия главорези режели глави но това не било нещо лошо, просто такъв им бил занаята.
150
2
 
17
 
! Отговори
До Аспарух 202 преди 8 години
Да, и сърбите са били под турско робство. Но *** кажи на който и да е хърватин, черногорец, сърбин, че побиването на кол, описано в Мостът на Дрина на Иво Андрич е било просто "съжителство"! Ако смееш, разбира се!
149
2
 
11
 
! Отговори
Една жена преди 8 години
Уилям Гладстон (четири пъти министър-председател на Великобритания) е човекът, който привлича вниманието към България по време на Турското робство. В резултат на общественото възмущение от жестокостите при потушаването на Априлското въстание, в Англия се сформира движение за защита на българите. Гладстон става негов политически водач и защитава българската кауза пред парламента чрез множество дебати, речи и памфлети=
148
12
 
3
 
! Отговори
до 208 преди 8 години
Какво ще отбележим на 3 март 2016 година?----------------------------------------------------------------------------------- Ами на 3-март 1918г България рита руснаците изван Добруджа с помоща на Турция и се освобождаваме от руско иго. На тази дата е подписан договора за капитулацията на Русия пред царство България. Това ще празнуваме.
147
11
 
8
 
! Отговори
Исмаил преди 8 години
Правилната дума е съжителство!Когато живеете на семейни начела как наричате това, а?Турчина е е(таковал)л българката и е съжителствал с нея на съпружески начала! Това е СЪЖИТЕЛСТВО! Разберете го най-после българи.