Черпят бедните роми от Варна за празника им

Около 40 000 са представителите на ромската общност в града
Обновена: 8 апр 2016 19:10 | 8 апр 2016 18:58, Екип на Черно море
39
Черпят бедните роми от Варна за празника им
Снимка: БТА

Ромите от Варна ще отбележат международния ден посветен на етноса, който се чества на 8-ми април, в неделя, в столовата на община Варна от 13 ч., обяви Васил Данев, лидер на Федерацията на обединените ромски общности  "Християни“, цитиран от Информационна агенция "Черно море".
 
Данев отбеляза, че празникът за първи път е честван след световния конгрес на ромите през 1971 г. в Лондон.

С това обясни, че не нарушават канона по време на Великия пост, а се изпълняват европейската традиция. Той подчерта, че не иска излишна парадност, а просто скромно тържество, с което да зарадват най-бедните.

По информация на Данев във Варна има около 40 000 роми, които се разделят на мюсюлмани и християни.

Според него християните са асимилирани и повечето дори не се определят като роми, а и не са разпознаваеми като представители на малцинствената група.

Около 16 000 обаче са ромите, които населяват гетата и "се турчеят“, те са силно сплотени и се придържат към порядките на миллета.
 
Васил Данев обърна внимание на трудностите на етноса с миграцията и липсата на собствена държава, и определи общността като „футболната топка“ на световните лидери. Той  обаче бе категоричен, че ромите никога са нямали претенции за собствена държава и са "единствената нация, която не е участвала в нито един преврат".

Данев  засегна темата и за мигрантите и изказа  негативното си мнение за  нахлуващите мъже бежанци, които “идват без  жени и деца“.

"Те предизвикват насилие, водят етнически войни и конфликти в своя свят, които могат да се пренесат и в Европейския съюз“, каза още той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още по темата: Черно мореромиВарна
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
2
 
17
 
! Отговори
Цанко преди 8 години
40 000. а бе хора Варна в Индия ли е вече