Експерти алармират: Рибните запаси намаляват

Кеслеровото калканче - един от най-интересните видове нестопански риби в Черно море
23 юли 2016 11:12, Елка Василева
8
Експерти алармират: Рибните запаси намаляват
Снимка: ИА "Черно море"

Има проблем с рибните запаси в Черно море, те като цяло намаляват. Това призна Марина Панайотова – ключов експерт по риби и морски бозайници в Института по океанология във Варна, предаде Информационна агенция „Черно море“.

„Извършват се ежегодни оценки на регионално ниво за цялото Черно море, тъй като видовете мигрират, те не се задържат в акваторията на една или друга държава. Отчетено е влошаване на запасите от калкан, а в последните години и барбуня. През септември предстои актуализирането на регионалните оценки на стопанските видове риби“ – допълни Марина Панайотова.

По време на пресконференция тя разказа още за проучване на биоразнообразието в крайбрежната зона, която обикновено остава извън фокуса на изследванията.

„Проведохме доста мащабна кампания. Идентифицирахме 28 вида нестопански риби, някои от тях редки и защитени от редица международни конвенции, както и 9 вида стопански риби. Проучването беше в района от нос Емине до нос Галата. Няма как разбира се в рамките на една кампания да бъдат открити всички видове риби, които обитават Черно море – общо около 138. Специално при стопанските видове наблюдавахме почти всички, тъй като в България в големи количества не се ловят повече от 10-ина вида. Една от най-интересните защитени от закона риби, която установихме по време на нашата експедиция, е кеслеровото калканче. То се среща в крайбрежната зона, по пясъчни дъна и е особено чувствително към разрушаване на местообитанието. В пясъчните местообитания наблюдавахме още морски дракон, морски език, а в скалните – скорпид. Открихме и няколко екземпляра руски есетри. Немската есетра се води изчезнал вид, а от промишлените на изчезване е скумрията, въпреки че единични екземпляри се хващат в Турция, но в наши води все още не сме виждали“ – разказа Марина Панайотова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още по темата: рибни запаси
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
трьби за газ по дьното фрегати отгоре които изхвьрлят какво ли не и еторезултата всичко има обяснение
7
3
 
0
 
! Отговори
До # 5 преди 7 години
Веганите не се хранят с риба, но вегетарианците -да .
6
3
 
0
 
! Отговори
tih velikan 681 преди 7 години
kuhite leiki proveryavat nezakonnen ribolov prez denya,a prez noshta se chuvat po radiostanciite turski gemii,koito vlizat za kalkan i TRALYAT I IZKARVAT VSICHKO OT DUNOTO ZA 10 G OBRAHA KALKANA I NACIONALNI ISTORICHESKI FRAGMENTI OT DUNOTO POKRAI BALCHIK I KALIAKRA.KONTROLA NI E ZLE RAZBERETE GO.DNES KALKAN I DROGA UTRE PO GASHTI SHTE VI IZKARAT!!!!!
5
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Гадните вегани са виновни!!!
4
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
това на снимката не е никакво сомче а е черноморска риба и се казва барбун
3
5
 
1
 
! Отговори
Kiffla преди 7 години
Ужас! Това е много страшно! Сега цял месец няма да ям никаква риба!
2
1
 
6
 
! Отговори
Суворов преди 7 години
Ами то се познава по цената на черноморския сафрид,който вече ще се изравни с цената на ципурата, която по-принцип ни я карат от Гърция !Как също няма да е така, след като започнаха военноморски учения в Черно море да се правят вече всяка седмица ирибата да се облъчва от всякакви бета, гама и инфрачервенилъчи, както и да се третира с различни вредни отпадъциизхвърляни от тези бойни кораби и подводници . . .!?
1
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това на снимката е аквариумна рибка наречено сомче, не ни заблуждавайте.