Килимите от Костандово до Версай – с доза любов и месеци работа

Трудът на наши тъкачки – оценен в Англия, Франция...
2 ное 2016 07:09,
6
Килимите от Костандово до Версай – с доза любов и месеци работа
Снимка: Bulgaria ON AIR

Български килими красят английски дворци и са напът да покорят Версай. Колко дълъг е пътят от село Костандово до приемната на британската кралица и защо Мик Джагър избра да ходи по български килим?

Още по темата

Тази история започва близо до Велинград в малкото село Костандово. Тук няколко жени все още пазят тайните на българския килим. След месеци тъкане на ръка, същите тези жени успяват да покорят Англия, а днес са на път да завладеят разкоша на Версай.

От години тъкачницата работи предимно за Обединеното кралство и с течение на времето българските килими започват да красят редици дворци на Острова. Резултатът не закъснява. Родното производство успява да впечатли дори британската кралска фамилия.

"Най-престижната работа беше, когато взехме поръчката за изпълнението на приемната на кралица Виктория. На килима имаше една табела "Произведено в България", която е била жестоко обсъждана и атакувана, че това не може да се направи в България. Това е подхранвано от мъжа на Елизабет II. Филип е грък, който казал, че е от тази част на Европа и там не можело да стане това нещо. Преди да предложат килима на нас, са го предложили на 4-5 фирми, които като са разбрали за какво става въпрос - отказвали", обясни собственикът Нино Парпулов пред Bulgaria ON AIR.

Оказва се, че наред с кралицата, Мик Джагър също се е доверил на българското.

"Изуми ме коментарът в едно списание, на което попаднах случайно. Казал е, когато се развежда, че всичко дава, но килимите си остават за него. Внучката на Чърчил също даде два килима поръчка. Тони Блеър за приемната на Даунинг Стрийт", заяви още Парпулов.

А след Англия идва редът и на Франция. Заради това вече няколко месеца в тъкачницата работят упорито върху три килима, които да намерят място в пищния дворец Версай.

"Този килим първо ще бъде изложен във Виена и след това ще бъде изпратен в Париж. Ако тези килими излязат сполучливи, Версай ще бъде наш", похвали Парпулов.

"Те са от времето на Луи XV. Рисувани са от художници. В тях се виждат детайли и има доста символика в символите. Специално за този, това са най-трудните дизайни, които съм правил и разработката му е 6 месеца - по пет часа всеки ден", сподели дизайнерът Тодор Парпулов.

Версайският килим се оказва труден и за 55-годишната Анка Топалова.

"30 години съм килимарка, най-трудният килим ми е Наполеона да го работя. Защото там се работи с 80 цвята", сподели Топалова и разказва, че няма по-голяма гордост от това собственият й килим да краси най-известните дворци в Обединеното кралство.

"Ако имам такъв шанс да отида и да видя каквото сме изработили да е постлано там, ще се гордея много и ще се радвам, че съм дала от себе си нещо, за да стъпят хората на нашите килими", заяви още тя.

"Тайната на хубавия килим е да можеш да го работиш, както подобава, както си му е редът. Да го започнеш от основата на килима, да започнеш с правилното връзване, с правилното рязане на килими, за да бъде равномерен", обясни Топалова.

А хубавата изработка коства месеци работа и доза любов. Или поне така твърди 59-годишната Фатиме.

"Сега например това е за един месец ... дотук, а може и за 4, може и за 5. Сега, ако има некой по-младички, където се учат, на тях ще им е трудно, ама ние сме си свикнали и нема нещо да ни затрудни", заяви Фатиме.

Тайната на българския килим се крие в правилното боядисване на вълната и точния дизайн. Най-дългият продукт, правен тук е цели 18 метра и намира място в крепост в Англия, където е заснет филмът "Хари Потър". Въпреки че тъкането на килими във френски стил е предизвикателство, в тъкачницата са убедени, че скоро Костандово ще покори и страната на любовта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
0
 
! Отговори
Vselena Vselena преди 6 години
Браво, скромни и трудолибиви жени и майстори. Имам и лични впечатления от вас: преди 20-тина години при вас ми боядисаха прежди в чудесни цветове по специална технология. Бъдете здрави и трудът ви да бъде признат както подобава!
7
0
 
0
 
! Отговори
Лили преди 7 години
Благодарение на хора като тях, се гордея се, че съм българкаПожелавам им все по големи успехи Жалко, че нито един богат българин не си е поръчал килим при тях
6
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Адмирации за хората ,Браво !!!
5
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
като стигнах до "напът" и спрях да чета.купете си речник.
4
1
 
4
 
! Отговори
Ина преди 7 години
Грозен пример за експлоатация. Килими за хиляди евро квадрата, а бедните женици едва ли взимат повече от 600 лева...
3
0
 
6
 
! Отговори
преди 7 години
уважение за жените които правят тези килими!по принцип в България се опитват 99 процента (бизнесмените) да правят от нищо нещо,но никога не се получава!!!!все гледат да купят нещо и да го продадат на по висока цена!искасе образование и произвотство!инвестиране в човешки ресурси и нови технологии . създаване на благоприятни условия развитие!
2
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ТОВА НА СНИМКАТА Е ХОЛЪТ НА БЕЛИЯ ДОМ , СКОРО ГО ПОКАЗАХА.
1
0
 
30
 
! Отговори
Discovery преди 7 години
Да се надяваме, че не работят за 300лв заплата, без осигуровки и т.н....