Огън, камъни, водни оръдия: Бежанци vs. полиция в Харманли

Към бежанския център са изпратени подкрепления
Обновена: 24 ное 2016 13:08 | 24 ное 2016 12:57,
291

Снимка: bTV

Броени дни след като бежанският център в Харманли беше поставен под карантина, стотици мигранти влязоха в сблъсък с полиция и жандармерия.

На място има голямо количество служители на реда и водно оръдие. Срещу тях летят камъни, в лагера гори и пожар. Към бежанския център са изпратени подкрепления, съобщи bTV.

Още по темата

Сериозно пострадали са няколко сгради, сред тях - столовата и новият регистрационен център. Персоналът от тях е освободен.

Пред центъра са се събрали и хора от града, които неколкократно протестираха с настоявания трите хиляди мигранти да бъдат изселени от Харманли.

Към момента не е ясно какво е предизвикало гнева на чужденците. В началото на седмицата беше обявено, че лагерът се поставя под карантина заради опасенията на местните хора, че мигрантите носят кожни болести, сред които – краста и лайшманиоза. Има и заболели от малария.

Властите официално подчертаха, че няма медицински причини да затварят лагера, но го правят в отговор на протестите на жителите на Харманли.

След обявяването на карантината обаче стана ясно, че излизането от обекта далеч не е толкова трудно, тъй като центърът не е ограден напълно с мрежа.

Ограниченията трябваше да паднат в момента, в който всички болни бъдат излекувани. Обещаните екипи от медици от различни болници ще дойдат чак през следващата седмица. Така мигрантите стоят затворени без яснота докога и вероятно това е породило негодуванието им.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


291
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
145
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да се осигури масов достъп на правоверните до голямата бройка девственици в рая! Заслужили са!
144
1
 
36
 
! Отговори
Бай Ристо преди 7 години
Проблема не е в чужденците, а в нашите меки китки. За да има ред лагера трябва да е малко тип концентрационен. На всички хора вътре трябва да се осигури работа - кои ще отговарят за вътрешната хигиена, кои ще излизат извън лагера за обществено полезен труд и т.н.. И всичко това да се съблюдава от родните жандарми.
143
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И сега телекторатът ще се емне да псуе бежанците, а в същото време обществените поръчки се разпределят с бясна скорост, но от това никой не се интересува :D
142
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Бай минчоСамо за 2015 са 20391, а за 2016та - 16806;Не се прави на много вещ, щото не си!Щом толкова са потърсили закрила, значи числото е поне с 15% по-високо.
141
11
 
15
 
! Отговори
комунисто-гербист преди 7 години
Ами така ще е, едно им обещавахме, но после народа не искаше да се помогне на мигрантите и сега хората останаха да живеят в лагери, вместо да ги настаним във ведмоствени жилища и да им определим някаква нормална издръжка от по 500евро на човек както се планираше. И всичко тръгна заради популизма, че не трябвало да се грижим за мигрантите, е сега ще види народа кон боб яде ли.
140
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ТОВА БЕШЕ ЯСНО, ЧЕ СЕ СЛУЧИ!!!!!!!!!!!!ВСЕ ПАК ТОВА НЕ Е ВТОРАТА СВЕТОВНА ВОЙНА И ТОВА НЕ Е КОНЦЛАГЕР!!!!ПРОБЛЕМА С МИГРАНТИТЕ Е, ЧЕ ОГРОМНА ЧАСТ БЯГАТ ОТ ДЪРЖАВИ В КОИТО МАГАТ ДА СЕ ВЪРНАТ!!!!АЗ РАЗБИРАМ ТЕЗИ ОТ СИРИЯ ДА СА ТУК НО Е ПЪЛНО С АЛЖИРЦИ И ДРУГИ КОИТО ТРЯБВАШЕ МОМЕНТАЛНО ДА БЪДАТ ДЕПОРТИРАНИ!!!!!УНИНОВЕН Е БОЙКО МЕТОДИЕВ БОРИСОВ ТОЙ ИМ ДАВА СТАТУТ И НЕ ГИ ВРЪЩА А ВРЪЩА САМО ТАКИВА ОТ ТУРЦИЯ ДА ПРАВИ УСЛУГИ НА ЕРДОГЬОН!
139
0
 
25
 
! Отговори
да преди 7 години
да пратят тъпите ченгета дето пребиха момче, понеже помислили / все едно им се отдава/, че е нападнало бежанци в София.
138
0
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
КАК Е..КАК Е?КРОТКИТЕ БРАДАТИ МАЙКИ С ДЕЦА ПОЧНАХА ЛИ ДА СИ ПОКАЗВАТ РОГАТА?
137
1
 
8
 
! Отговори
MAKEDON преди 7 години
Komsii .... pocna i kaj vas ..... ako ako da vidite kako e koga ke zaigra MECKATA . Sega samo Putin mozi da ve spasi nema NATO -TATO.......ajde so pomin da e...
136
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Удри!
135
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да си носят крастата на Меркел.
134
2
 
7
 
! Отговори
Бай минчо преди 7 години
До 150 "Тия цифри ги взех"Това са ПОДАДЕНИТЕ молби, а не приетите. Това е СУМАРНО през годините.Броя им със сигурност е много под 10 000, заедно с нерегистрираните/нелегалните.Те просто не стоя тук. Използват се за плашене на хората.Естествено че и аз не ги искам, но стига спекулации - отвличат ви вниманието от по-сериозни проблеми
133
15
 
4
 
! Отговори
Мдаааа преди 7 години
А преди повече от 100 години в Конституцията ни е пишело:"Всеки роб, стъпил на българска земя, става свободен човек"...
132
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Британския ''The News'' пише че Терористи вече взели и похитени служители , за които се казва че са български работници в Лагера
131
10
 
7
 
! Отговори
БХК преди 7 години
В никакъв случай да не се нарушават правата на мигрантите!!!
130
0
 
47
 
! Отговори
Ели преди 7 години
Аз не го вярвам това. Тези инженери и лекари не може да се държат така. Това са хора с култура.
129
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не знам за Руски Медии но Гръцки весник пише че има обезглавени служители в Лагера от Афганистански мъже
128
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пуснете Борисов, да почне да им разправя: "Аз съм пpoc, и вие също...."Се ще се разберат някак си.
127
5
 
3
 
! Отговори
истина преди 7 години
В НИКОЯ РУСКА МЕДИЯ НИЩО НЕ ПИШЕ *** СТИГА СПАМИ
126
6
 
8
 
! Отговори
аз там преди 7 години
Не знам за какво протестират хората, но вероятно има за какво. По ме боли, че ние стадото овце ни лъжат и стрижат, а единствено тия хора при всичкото им безсилие се осмеляват да задават въпроси и се борят за нормален живот и отношение.