По мигрантски: Кале се запали – пламна и Харманли!

Ситуацията вече е по-спокойна, но денят тепърва започва
25 ное 2016 09:00, Петя Славова
165
По мигрантски: Кале се запали – пламна и Харманли!
Снимка: Bulphoto

Изкуствено се създаде напрежение в Харманли, настоя директорът на Държавна агенция за бежанците Петя Първанова, която даде извънреден брифинг след вчерашните сблъсъци.

"Когато Кале се запали, се запали и Харманли тук. Когато в Германия имаше проблем в един център, тук се случи същото, а вчера и на остров Лесбос. Те вероятно си говорят помежду си", заяви Първанова пред Bulgaria ON AIR и отчете, че снощният бунт е бил добре организиран.

Още по темата

Спокойно, но с изключително голямо полицейско присъствие започна денят в бежанския център в Харманли, където вчера първо по обед, а след това и вечерта мигрантите се вдигнаха на бунт. Причина за него стана карантината, под която беше поставен обектът заради страховете на хората от града, че може да плъзнат зарази.

Във вътрешността на лагера бяха издигнати  барикади от кофи за боклук и запалиха огньове. Властите отговориха с водни оръдия, стоп и халосни патрони.

Равносметката към момента – 40 души в ареста и 24 пострадали полицаи. В социалните мрежи се появиха снимки, които показват и пребити чужденци. Няколко мигранти са минали през спешния портал с леки наранявания.

Напрежението в бежанския лагер нарасна на третия ден, след  затварянето му. Над 3000 чужденци останаха под ключ, за да бъдат преглеждани, диагностицирани и лекувани. Лекари в лагера обаче и до днес няма.

По думите на Петя Първанова данните, които са изнасяни за състоянието на мигрантите не са актуални. Един лекар и една сестра се грижат за настанениете в бежанския център, а от 4 октомври работи и общопрактикуващ лекар, който два пъти седмично посещава лагера. От днес доброволно се включва и дерматолог.

Директорът на агенцията увери, че в момента ситуацията е спокойна, а настанените в центъра все още не са излезли от помещенията, където са прекарали нощта. От думите й стана ясно, че има нанесени сериозни материални щети, като се очаква посещение на застрахователите.

"Предприемаме всички действия, за да създадем условия за работа и живеене на територията на целия център. Социални работници и служителите в центъра посетиха всичките три халета, в които са настанение афганистански граждани. Три лица са се оплакали от някакво неразположение и са прегледани в болницата в Харманли", добави Петя Първанова пред репортер на Bulgaria ON AIR.

Тя увери, че няма да бъде спряна доставката на храна и добави, че липсва информация за служители, които отказват да продължат работата си в лагера.

"Нещата ще се случват в ситуация на спешност", отчете шефът на Държавна агенция за бежанците.

Попитана защо хората не са върнати обратно в Афганистан тя отговори, че лицата имат право на съдебно обжалване след решението на Агенцията за бежанците.

В Харманли наблюдават случващото се в центъра със страх. Опасенията на местните вчера бяха, че бунтът може да излезе извън пределите на обекта. Заради бързата намеса на полицията, това не се случи.

Премиерът в оставка Бойко Борисов обяви снощи в Харманли, че през декември започва екстрадицията, като вече има поръчан самолет за Афганистан.

"Петима души ще се опитаме да ги екстрадираме веднага по линия на националната сигурност. Другите, които са нарушавали обществения ред, ще са от първите екстрадирани, а дотогава ще бъдат преместени в лагери от затворен тип", увери той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


165
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
12
 
! Отговори
Доктора преди 7 години
Не преместени.......изритани
45
0
 
27
 
! Отговори
оставка преди 7 години
"Те вероятно си говорят помежду си"Тази агенцийка и шефката й въобще не знаят, за какво иде реч. Вероятно, е крайно некомпетентна да управлява нещо по-голямо от селско кръчме. Гърците са хитър народ, зашо ли са на остров лагерите, както навремето са били затворите по островите, после в морето за храна на рибките.
44
21
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тодор Жовновия РЕЖИМ изгони 1989 година 350 000 мирни и работливи български Граждани по време на Възродителен Процес сега на ви 3000 марзеливи-агресивни Талибани , глупав Народ сте вие и глупав ще си останете
43
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всичко е активномероприятие, не се хващайте на инсценировката!!!
42
1
 
21
 
! Отговори
RUS TAAR преди 7 години
Чужди Медии пишат че 2-*** Сирийски бунтовници са стреляли с автомати Калашников срещу Жандармерията
41
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 39НЕАНДЕРТАЛЕЦО!?ДОБРИЯ ГЕНОФОНД СЕ ПОЛУЧАВА ЧРЕЗ СЕЛЕКТИРАНЕ НА НАЙ-ДОБРОТО И СМЕСВАНЕТО МУ С НАЙ-ДОБРОТО!!!НЕ МОЖЕ ДА СМЕСИШ НЕЩО ДОБРО С НЕЩО ЛОШО И ДА ОЧАКВАШ ПОДОБРЕНИЕ :D
40
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да, говорят си помежду си, но не горките бежанци, ами кукловодите, които им дърпат конците на тях и на нас. Кой има интерес да настройва хората омежду им и да гони едни от домовете им, а други да излага на режисирана заплаха от смяна на генофонда или подобни глупости? Ние сме хора на първо място, не знам защо някой някъде беше писа, че не сме равни. Няма да сгрешите да прочетете малко за историята на други нроди, които си мислите, че са по-първобитни от вас. По-първобитно от злобата и хомофобият
39
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Харманли - новият Харманистан !
38
0
 
41
 
! Отговори
Harmanli преди 7 години
Трябва да ги депортират.Не трябва да им се дава шанс да превземат Харманли.
37
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да подобряват генофонда на семейството на Кристалинка, тя определено има нужда, като и гледам акъла. България има достатъчно добър генофонд, само дето нашите умни политици го харизаха на други държави, като прогониха народа с крадливото си управление.
36
0
 
21
 
! Отговори
BILL преди 7 години
Къде сте бе, европейски ***? НА БЕСИЛОТО ВИ Е МЯСТОТО!
35
7
 
6
 
! Отговори
бг преди 7 години
Тук някой пак за Борисов и Радев спорят.Ама изборите минаха кой гласувал,гласувал.Стига вече комунисти ли не знам само Радев да ми въздигат видя се снощи в "Господари на ефира"колко е НЕЗАВИСИМ Радев?- как излъга всички Корнелия,ама като има още хора да им"Вервайте ми"(както казваше царя)и мнозина се хванаха-ето пак!
34
28
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Добрият генофонд се получава от СМЕСВАНЕТО на различни гени, а не от израждането на един и същ, както е при нас българите.Затова трябва да се смесваме с тях, за да сме по-живи и качествени.Отделно, ние и без това сме мелзи от различни етноси, и пет века отделно половин Ориента ни е обогатявала.
33
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Понеже всичко вие наред на територията селенжърите Ви в парламата казвам ВИ защото вие си ги избирате а не Аз защото от 90-та година не гласувам за селенжъри Та ви избират закон за армията. Къдее армията и те незнаят но иначе си гласуват параграфи алинеи точки запетаи и тем подобни селенжърски работи. Докато Харманли гори другарите ви които сте си избрали се занимават с неща които и господ не разбира. Каква армия какви 5 лева само селенжърите знаят. На следващите избори пак си ги изберете!!!!
32
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Относно словесната диария на Сталинка и подобни на нея ***,че тази *** ще подобрява генофонда ни!Не вярвам да има себеуважаваща се жена,която да иска да роди деца от тези маймуни! Децата освен да се направят трябва и да се отглеждат и възпитават!Вие виждате ли как тези ще работят за да хранят семейства?А в коя религия ще се възпитават прект-мелезите?Апропо,видяхме,че това са мъже по на 20г. и са хиляди,колко време ще изкарат без секс и без да почнат да нападат български жени!?
31
33
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Със сигурност има и много свестни хора, защо да не им се предложи заселване и земя в празните села?Може да работят, да се оженят за българки, да имат деца, да си доведат и роднините...Да живне малко и нашата държава.
30
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
БОЙКО МЕТОДИЕВ БОРИСОВ ЯСНО ЗАЯВИ, ЧЕ АКО НЕ Е ТОЙ НА ВЛАСТ ЩЕ Е ПОТОП!!!!ТАКА НАПРАВИ СЛЕД ПЪРВОТО СИ ПАДАНЕ ТОЙ И ПЕЕВСКИ ФАЛИРАХА КТБ РЕАЛНО А ВАСИЛЕВ , ЧЕ СИ Е КРАДЕЦ ТОВА ВСИЧКИ ГО ЗНАЯТ КАК ИЗМАМИ АКЦИОНЕРИТЕ НА ПЕТРОЛ КАТО НЕ ОТПИСА ПОЛОВИНАТА ОТ КАПИТАЛА КАКТО БЕШЕ ПО-ЗАКОН !!!БОЙКО СТОИ РЕАЛНО ЗАД ЦИРКА В ХАРМАНЛИ!!! НО НАРОДА Е ПРЕКАЛЕНО *** КАТО ЦЯЛО ЗА ДА ГО ВДЕНЕ ЩО ЗА ЗЛО Е БУДАЛИСОВ И КОЛКО ХОРА ИЗБИ С НЕРАЗПЛАЩАНЕТО СИ ОЩЕ ПРЕЗ ПЪРВИЯ МАНДАТ!
29
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе какъв генофонд ще ви подобряват , вие луди ли сте ? Като гледам само в Харманли колко се подобрява генофонда , няма що ! Пропищял е народа от тях!
28
32
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Трябва да ви напомня, че сме пркажен и ялов народ, в демографска криза. И че млади хора ни идват на крака.Да продължавам ли...
27
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ПРОБЛЕМА С БЕЖАНЦИТЕ МОЖЕ ДА ЗАПОЧНЕ ДА СЕ РАЗРЕШАВА АКО СЕ СМЕНЯТ УПРАВЛЕНИЯТА НА БОЙКО МЕТОДИЕВ БОРИСОВ И ТОВА НА МЕРКЕЛ С ТАКИВА КАТО ПАТРИОТИЧНИ+ АТАКИСТИ + ОРБАНИСТИ :D