Властта като на война: 3000 снегорина срещу снега!

Всички министерства и АПИ са в готовност за снежната буря
Обновена: 4 яну 2017 17:50 | 4 яну 2017 14:50,
75
Властта като на война: 3000 снегорина срещу снега!
Снимка: архив, Булфото

Още тази вечер започва обработката на магистралите и първокласните пътища срещу заледяване. Това стана ясно след заседание на кризисния щаб, свикан в МВР заради очакваните лоши атмосферни условия у нас.

От АПИ обясниха, че на 650 места в страната ще бъдат разположени около 3000 почистващи машини.

Още по темата

Според синоптиците се очаква интензивно снегонавяване в Северна България, където снегът може да достигне и до метър. В тези случаи и при видимост под 10 метра ще бъдат затворени пътища, затова основният призив на институциите е да не се пътува в Североизточна България.

Максимално много полицаи ще бъдат ангажирани, каза комисар Бойко Рановски - началник отдел "Пътна полиция", за да бъде спирано движението в най-критичните участъци.

Готовност за действията при кризисна ситуация имат и от земеделското и здравното министерство.

"Обстановката в Айтос ни изненада и нямаше време за превенция, а сега имаме повече информация от БАН", каза министър Румяна Бъчварова.

"Усилията ни са насочени към това да се организира цялата налична техника и да бъде на разположение. Ще се работи с тясна координация с общинските власти и областните управители, на които са подготвени и дадени инструкции", допълни тя.

Бъчварова посочи, че със заповед на премиера Бойко Борисов е организиран национален щаб в МВР за организиране на работата по справяне с очакваното развитие на метеорологичната обстановка и обилните валежи.

"Щабът ще работи непрекъснато в следващите дни, поне 2 или 3 заседания ще има през деня. Ще предоставяме информация периодично, основно в писмен вид, която да бъде разпространявана сред населението", заяви тя.

"Ще следим на всеки 3 часа развитието на обстановката и ако се наложи ще правим корекции в прогнозите и мерките, които ще бъдат вземани", коментира МВР шефката.

"Гражданите ще се информират за развитието на метеорологичната обстановка и ще даваме указания за тяхното поведение в ситуацията. Опитът ни от последните случаи показва, че това е една от най-ефективните мерки за справяне с трудности", поясни тя.

На свой ред транспортният министър Ивайло Московски посочи, че са взети всички превантивни мерки - аварийни екипи от НКЖИ с фокус върху бързо възстановяване на евентуални щети върху контактна мрежа от снега.

"Имаме потвърждение от мобилните оператори, често се случва да се загубят комуникации при тежки метеорологични условия, че са дублирани всички батерии на техните станции, осигурени са агрегати на дизелово гориво със съответните химикали, за да не замръзва дизела", обясни той.

"Имат готовност за бедстващи региони да бъдат осигурени и сателитни телефони за нормална връзка", каза още Московски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А ПИЙ имала 3000 снегорина в бойна готовност? Може ако и на АТВ сложат гребла. Пак ще се отчетат километри минати със вдигнати гребла по няколко пъти. УСВОЯВАНЕ без контролно - поне така е в по малките общини.
53
1
 
3
 
! Отговори
дядо Мразз преди 7 години
Питайте малките човечета от Япония как се справят зимата, и дали се страхуват.
52
1
 
14
 
! Отговори
до 65 преди 7 години
Ами естествено, че не е работа на премиера да чисти пътищата.Това го има само в сбърканата БГ.Задълженията на премиера са да ръководи държавата.Затова си има АПИ.Ама в БГ - всичко е Борисов.
51
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако все пак запалят, се разхождат с вдигнати гребла и генерират милиони за ГЕРБ мафията.----------За тая смешна цена на винетките не само не трябва да палят, ами с чиста ледена вода трябва да поливат пътищата, ако питаш мен!
50
8
 
2
 
! Отговори
Чеевен трол преди 7 години
До ЖоаоБСП е партия, която нищо никога не е построила за българите вместо това плаща на платени *** от червените села да пишат опорни точки за жълти стотинки.
49
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да не би Борисов ПР-аждията да ги плаща или може би всички ние с данъците си.------------------Ми да не искаш аз да ти плащам данъците?
48
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Спомням си, че по същото време преди три години Орешарски беше оставил цяла Западна България непочистена, а на въпрос на журналистите защо това е така беше им отговорил - "Това не е моя работа".
47
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ЖоаоТо се видя какво прави---пиар! Я поговори с хората които бяха блокирани пред Бургас. И защо вместо снегорините и техниката да разчистят пътя за хората, разчистиха пътя за НЕГО и придружаващите го телевизионни екипи. Щях да му повярвам ,че върши нещо ако я нямаше телевизията. И нищо не обичайно няма в това да вали сняг през януари с вятър,и да има поледица и обледняване.
46
3
 
11
 
! Отговори
до 45 преди 7 години
Да те снимат и показват непрекъснато слугинските телевизии и да ти правят постоянна реклама Прасешките медии, далеч не е еквивалент на работа.Борисов е просто едни селски тарикат с престъпни наклонности, болен от нарцисизъм.
45
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Голямо крадене и източване ще падне - та всичките снегорини в БГ са по-малко от 2 хил.Интересно какви са тия 3000 снегорина ?
44
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И кой ги плаща тия 3000 снегорина - 2998 от които са за централните софийски улици и имотите на герберастките крадци в Бояна и Драгалевци.Да не би Борисов ПР-аждията да ги плаща или може би всички ние с данъците си.
43
2
 
14
 
! Отговори
Глупости преди 7 години
3000 снегорина... ама само на хартия. Половината не съществуват, другата половина са гробници, които не стават за нищо. Ако все пак запалят, се разхождат с вдигнати гребла и генерират милиони за ГЕРБ мафията.
42
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
пак ще сме изненадани , бъдете сигурни в това , и накрая ще затворят всички пътища , мога да се хвана на бас , в тази държава всеки гледа да открадне нещо а не да даде нещо , да машини ще има разположени но на стоянки а тия който ще се движат ще са с вдигнати гребла , виждал съм го това стотици пъти защото постоянно пътувам , гледката е уникална преди седмица паднах в канавка заради заледен участък а кат ми написаха глоба на мен
41
1
 
17
 
! Отговори
малък сметко преди 7 години
20000км републиканска пътна мрежа3000 снегориназначи на всеки 6.66км трябва да има снегорин
40
3
 
18
 
! Отговори
Това преди 7 години
не е властта, а обикновена шайка ненаказани престъпници. Засега!
39
2
 
18
 
! Отговори
смЕх преди 7 години
Днес се нагледах по телевизиите на новия филм Ледена паника с режисьор тиквата в главните роли половината министерски съвет и цял отбор пудели кой от кой по-голям разбирач и така като се позамисля основното което правеха и ще правят тия дни е да убеждават хората да не пътуват .
38
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
21 век по света направиха летища в океана ние не можем да обезопасим 30 места, където всяка година ни изненадват с преспи. Добре, че не вали сняг, като преди 30 години, че цяла зима щеше да е бедствено положение.
37
8
 
11
 
! Отговори
До 49 преди 7 години
Лъжеш!Имаше предупреждения само за силен вятър, но не и за снеговалеж. Даже и когато катастрофираха първите автомобили на Тракия преди Бургас, пак нямаше никакво предупреждение.
36
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако ще и 30000 да са, като няма организация ефектът ще е почти нулев.
35
2
 
11
 
! Отговори
anonimen преди 7 години
gledaite golemiq smqx utre pak krizisen 6tab na4elo s biv6iq premier