Сигурността ни в мрежата... пази ли се българинът?

Анализ на Евростат по повод Световния ден за безопасен интернет
7 фев 2017 17:15,
5
Сигурността ни в мрежата... пази ли се българинът?
Снимка: Flickr.com

Едва 50 на сто от българите са наясно как да използват по-безопасно и по-отговорно интернет технологиите, сочат данни от анализ на Евростат по повод днешния 7 февруари - Световен ден за безопасен интернет. 

Около 52 на сто от българите са били наясно, че "бисквитките" могат да бъдат полезни за проследяване на сайтовете, които посещават.

Половината от родните потребители на глобалната мрежа също нямали притеснения, че действията им в интернет се записват с цел да им бъдат изпратени рекламни материали, показва анализ на данните за изминалата 2016 г.

Едва 9 на сто от родните потребители в мрежата са използвали софтуер за ограничаване на възможността за проследяване на тяхната дейност в мрежата - т.нар. anti tracking софтуер.

По данни на националната статистика - 63% от българското население през 2016 г. е имало интернет в домовете си, като най-предпочитаното устройство за достъп в мрежата е бил мобилният телефон - близо 73 на сто от потребителите на нета са сърфирали чрез него.

Други 53% от българите са влизали в интернет чрез настолен компютър, а 51 на сто - чрез лаптоп. През смарт телевизор или през друго мобилно устройство в мрежата са влизали около 10 на сто от българите.

Близо 40% от българските потребители на интернет през миналата година са предоставяли някакъв вид лична информация в глобалната мрежа /домашен адрес, електронна поща, личен телефон/.

Други 20 на сто са предоставяли като лични данни ЕГН или номер на личната карта, а близо 9 на сто са предоставяли някакъв вид данни на лична банкова сметка или номер на дебитна или кредитна карта, съобщи БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пазя се от рекламите в интернет и всякакви сайтове с глупости и фейсбоклуци.
2
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е , и какво ,като ме следят? Не правя нищо, което е престъпно или може да ме злепостави. Документи през мрежата - не бива. За фирмите - разбирам. Там е задължително.
1
1
 
14
 
! Отговори
Божил преди 7 години
А вие какво направихте,за да обясните на хората и да ги просветите?