Първенци сме отзад напред... С най-ниски заплати за почасов труд

В дъното на класацията са и Румъния, Литва, Латвия и Унгария
Обновена: 7 апр 2017 12:30 | 7 апр 2017 12:30,
122
Първенци сме отзад напред... С най-ниски заплати за почасов труд
Снимка: архив Reuters

Държим последното място в ЕС по ниски заплати за почасов труд, показват данни на Евростат за изминалата година.

€4,4 - толкова е ставката, която ни изпраща на 28 място от 28 държави. За сравнение - средното ниво на заплата за час в ЕС е 25,4 евро. В изчисленията не влизат разходите за труд в селското стопанство и публичната администрация.

Още по темата

Разходите за труд се формират от пари за работни заплати, плюс непреки разходи като социалноосигурителните вноски, които плащат работодателите, болнични и други.

Според Евростат в България процентът на разходите извън заплатата е точно 15,8, което означава, че по груби сметки за един час работа средно в страната се плаща надница от 3,7 евро, или малко над 7 лева.

Компания на дъното на статистиката по разходи за труд ни прави Румъния с 5,5 евро на час, в Литва и Латвия сумата е малко над 7 евро, а в Унгария – 8,3 евро.

По този показател най-добре е Дания, където час труд струва близо 10 пъти повече от България – 42 еврo, отбелязва "Труд".

От Евростат уточняват, че анализът обхваща предприятия с 10 или повече служители. В индустрията средните разходи за почасов труд в рамките на ЕС са 26,6 евро за час, а за държавите от еврозоната – средно 32,6 евро на час. В сектора на услугите разходите са по-ниски, съответно 25,8 евро за общността и 28,7 евро за страните, въвели еврото като валута.

В България почасовото заплащане се урежда нормативно с постановление на Министерския съвет, което определя успоредно съществуване на минимална работна заплата (МРЗ) и минимална почасова ставка. По тази формула от 1 януари 2017 г. трудът у нас не може да бъде по-ниско платен от 2,77 лева на час, а минималната заплата нарасна до 460 лева. Въпреки това и по този показател България остава на последно място в ЕС.

Според данни на Евростат към 1 януари МРЗ у нас е била 235 евро, а в Румъния, която и тук ни прави компания на дъното, индикаторът е 275 евро. На първо място в тази класация е Люксембург, където заплатите не могат да бъдат под 1999 евро. Общо в 22 от 28-те членки на ЕС има въведена минимална месечна заплата на национално равнище. Изключение правят Дания, Италия, Кипър, Австрия, Финландия и Швеция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Точно затова чуждестранните инвестититори предпочитат България.Така само ни замърсяват природата и ни плащат и малко.
55
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
58 Значи 90 % от народа който живее с 800 лева е некадърен и с 2 леви ръце? Така ли? Оллигофрен!
54
0
 
7
 
! Отговори
??? преди 7 години
Според НСИ за 2016 година средната заплата е 11539 лева за цялата 2016 година, което прави 961,58 лева на месец и 5,72 лева на час (2,92 евро).На мен ли само тази средна заплата ми се вижда доста по-висока от реалната средна заплата?
53
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Шефът ми е от Бургас. Раздава заплати на служителки в магазини за дрехи по 500-600 лева за 26 дни бачкане по 9 часа на ден бачкане във Варна, Бургас,. И след това се чуди що няма кандидатки за работа в Софийските си магазини за тия пари. за 600 лева да висиш цял ден на крак 9 часа 26 дни в месеца? и това го предлагаш на софиянки? Шефе, ти добре ли сиии?
52
0
 
13
 
! Отговори
Беден преди 7 години
Чета и не вярвам на ушите си:) Аз ли не мога да смятам, Евростат ли грешат?! Излиза, че по тяхни данни вземам 8 лв. на час-да, но дневната ми надница е 30лв. - чисто. Т.е. при осем часов работен ден, някой ми краде половината надница и не ми я дава. Вие се сетете кой! :) И се чудя откъде вземат данните си, Евростат?! И се чудя откъде са милионерите?! И така ми се иска вече да не се чудя, че....ми идва да си повярвам колко съм богат.
51
0
 
10
 
! Отговори
От 51 преди 7 години
За 2016 има 114 почивни дни, вкл. събота и неделя, което прави по точно 21 работни дни в месеца, а не 20, както пресмятах по-долу. Това значи, че "другите разходи за труд", които не са работна заплата, са 50,35% от разходите за работна заплата. За 1 час общо разходи 4,40 евро, от които 2.93 евро за заплата и 1,47 евро други разходи за труд. Май в България скоро другите разходи за труд ще станат повече от разходите за заплата или поне така ще показва стъкмистиката.
50
0
 
11
 
! Отговори
До 51 преди 7 години
Средната заплата я смятат като средно аритметично-аз ям свинско,ти ядеш зеле-ние яаем свинско със зеле.Ясно е,че това е заблуда,щом тази сутрин по БТВ мисля казаха,че 3,5 милиона българи живеят с до 500 лв.на месец.Половината от населението буквално мизерува,а 80% живеят в недоимък.Но пък милиарди лева за саниране на частни жилища има,нали?И после се чудите защо тези,които ви държат гладни и жадни пак спечелиха.
49
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до 53 Значи да бягам от Държавата си, щото имаме некадърни и алчни и корумпирани управляващи? Защо трябва да бягам от Европейска България? ѝЗащо трябва да ме гони Държавата от Родината ми заради некадърността си? защо? Олифггофрен такъв! С какво сме по-тъппи ние българите от другите евро народи, че живеем като роби с тия ниски заплати, а? нямаме ресурски ли? Нямаме природа, курорти?
48
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Щом допускате да се гаврят с вас,те ще го правят.Не мога да повярвам как една шивачка е съгласна да работи за 300 лв.и да я държат заключена по 14 часа на ден за тези пари.Ако сам си си избрал да бъдеш роб,не обвинявай поробителя си.
47
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Според НСИ средната заплата за 2016 е била 961,58 лева, което означава, че дела на заплатата в тези 4,4 евро на час е около 3,07 евро, а останалите 1,33 евро трябва да са други разходи за труд. Само дето не ми се вярва тези други разходи за труд да са 40,2% от заплатата. Изводът: - поредната стъкмистика. Може би в Евростат не могат да повярват колко е ниско заплащането в България и са завишили данните за заплащането в България.
46
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до 44 Ей, Олиггофрен, ти заеш ли че в Гърция 2008-*** година за 3 часа товарене на бали с трева на трактор и разтъоварване съм взимал по 100 евро? Знаеш ли че гърка даваше по 40 цента на баля за да я наровариш на ремаркето и да я подредиш в плевника му? Нямаше да се върна, ако не ги беше ударила кризата. тука и най-гоемият хамал да си къде ще вземеш 100 лева за 3 часа бе, уррод?
45
0
 
10
 
! Отговори
Да се вдигаме преди 7 години
До АнонименПървият страхливец се показа. Какво да ти обяснявам... Това е демокрация. Народните представители следват народната воля. Народната воля е за по-висок стандарт на живот, равен поне на средноевропейският. Народните представители са длъжни да я изпълнят. Ако не могат, се оттеглят от властта. Но наистина не виждам как ще се вдигнем. Повечето хора мислят като теб. Затова ще се спасяваме поединично.
44
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до 44 ***, за една и съща работа, за едни и същи положени усилия, на запад взимат 4 пъти повече мангизи отколкото у нас едни и същи хора- емигранти българи. Кажи ми българите ли са мързеливи или системата ни е прецакана?Тъппак!
43
1
 
4
 
! Отговори
столичен гербист преди 7 години
Стабилитетът е важен, може да е дънен стабилитет, но ние трябва да го пазим и да го крепим. Ние не искаме да има промени, нека всичко да си седи както е, статуквото ни устроива. Да кажем да на стабилитета.
42
1
 
12
 
! Отговори
Истината преди 7 години
Истината е, че при равни други условия, производителността на труда в България е колкото в другите държави в ЕС. Само дето няма равни други условия, започвайки с мизерното заплащане, което неминуемо води до използване на нископроизводителен ръчен труд, вместо високопроизводителен труд с машини. Иначе при еднаква технология на работа и равно заплащане, производителността на труда на българина е колкото на немеца, французина т.н.
41
1
 
13
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
Всички на релсите: за цени, за заплати, за качествена храна, за достоен живот, а не да се чудим как да си нахраним децата! Стига сме мрънкали!
40
2
 
13
 
! Отговори
Да се вдигаме преди 7 години
Трябва да има всенародни протести. Ама не като тия през 2014-та, а като тия през 2013-та. Когато протестирахме срещу цялата политическа система у нас. Само така ще станат нещата. Един човек, ако излезе да вика, ще му се смеят и ще го приберат в лудницата. Но аз излезем 1000-5000-10000-100000 и т.н., ще ни вземат под внимание. Единение му е майката. Иначе всеки по единично. Махаме парламентарната демокрация и слагаме президентска република. Иначе - много баби, но хилаво бебе.
39
0
 
10
 
! Отговори
НЕВЪЗМОЖНО преди 7 години
НЕ ВЯРВАЙ НАРОДЕ ТОВА СА МАШИНАЦИИ И СПЕКУЛАЦИИ НИЕ СМЕ ПЪРВИ В ЕВРОПА ПО КРАД... ЪЪ УСВОЯВАНЕ НА ЕВРО ПАРИ, РЕАЛИЗАЦИЯ НА ОВЧАР... ЪЪ ТАКОВА СТУДЕНТИТЕ ... НЯМА СТРАШНО ТУК СЪМ ЗА 3-ТИ ПЪТ ! ВАШ Б.Б. Ц.Ц. И МАФИ... ЪЪЪ КОЛЕКТИВ
38
3
 
10
 
! Отговори
гербист-столичан преди 7 години
Нека да не се оплакваме, важен е стабилитета който имаме. Ние сме много по-добре от Гърция както каза Бойко, ние сме стабилни, а там се тресат от криза. Затова, нека да работим за запазване на стабилитета, каквото е било вчера, същото да е днес, и утре, и така до края на мандата поне.
37
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За разстрел са всички държавници така наречени и псевдо работодатели както комунистите са разстрелвали до 9 коляно всеки буден човек така те и техните разклонения трябва да бъдат разстреляни но добрите хора не могат да направят това и мъчителите властват над нас цял век вече. Няма такъв тероро като у нас а фасадата е демокрация член на Европа