На пазара на труда: Търсят се хора с по-ниско образование

Липсата на работна ръка е все по-стряскаща, алармират работодатели
24 апр 2017 12:03, Анисия Иванова
120
На пазара на труда: Търсят се  хора с по-ниско образование
Архив: Булфото

Проблемът с липсата на работна ръка е по-голям, отколкото се вижда на пръв поглед. Това смятат анализатори от Регионалната структура на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в Бургас /КРИБ/.

Най-търсените професии в България били свързани с високо квалифицирани работници, общи работници, оператори на машини, както и такива в сферата на ресторантьорство и хотелиерство. Статистиката за 2015 година показвала, че на първа позиция сред най-търсените специалисти са били IT експертите, сега били на десета.  А на първа позиция излизали хора с по-ниско образование.

Причините за проблема се коренят основно в това, че все още липсва връзка между образованието у нас и пазара на труда.

За задълбочаването на проблема допринася и демографската криза, тъй като България е една от страните с най-застаряващо население, което намалява с над 33 000 души на година, съобщиха от структурата. И въпреки че Бургас е един от градовете с най-голям относителен дял на хора в трудоспособна възраст, проблемът с липсата на кадри и там е налице, добавят работодателите.

Кадрите, които се вливат в трудовия пазар, са по-малко от тези, които излизат от него. Доказателство за това са препълнените полети на самолетните компании с младежи, които заминават в чужбина да търсят своята прехрана, с надеждата да получават по-високи заплати, заявиха от КРИБ.

Недостиг на работна ръка отчитали и всички други държави в Централна и Източна Европа. Типичен пример бил Чехия, където икономиката нараснала с 4,7 процента през третото тримесечие, а през декември безработицата била 4,5 на сто- най-ниската в ЕС, заедно с Германия.

От КРИБ съобщиха, че по-късно днес нейни представители ще представят на местния бизнес алтернативни начини за справяне с проблема с недостига на работна ръка в региона в краткосрочен план. Събитие под мотото "Привличане на кадри за нуждите на местната икономика" ще се проведе в Бургас, допълва БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


120
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
94
0
 
4
 
! Отговори
naco преди 6 години
Да,видяхме,те и за ПАРЛАМЕНТА такива се ТЪРСЕХА!? По-лесни за МАНИПУЛАЦИЯ,за ДАЛАВЕРА,КОРУПЦИЯ!?
93
1
 
7
 
! Отговори
Николай преди 6 години
До БългаринаКато подкрепа на думите ти ще кажа че работя като електро инженер за ирландска фирма изпълняваща 10годишен проект в Холандия и в договорът ми е заложено годишното увеличение на заплатата от 12%. Няма да споменавам за другите социални придобивки като отпуски, самолетни билети за определена сума на година в каквато и да е дестинация, допълнително пенсионно осигуряване от фирмата и др. Ако някой има интерес мога да му дам кординати за работа във въпросната фирма.
92
0
 
10
 
! Отговори
Кой не скача ечервен преди 6 години
Оператор-програмист и настройчик,на МРМ с ЦПУ, съвместяващ трите длъжности, у нас-750-800, рядко до 1000лева.Във фирмата-майка в чужбина, само оператор-2500 евро.По признание на западните"инвеститори и работодатели": "По-евтини сте ни от Китайците".Случаите са два, и са действителни.Катодобавим и "Делегираните бюджети" в училищата, като добавим, че вече няма техникуми и СПТУ, а "професионални гимназии, коитоподготвят ТЕХНИЧЕСКИТЕ кадри на ниво реална гимназия, фалшивите ВУЗ........
91
0
 
2
 
! Отговори
anonimen преди 6 години
tarsqt xora s nisko obrazovanie za6toto obrazovanite nqma da im rabotqt za po 500 lv,v na6iq grad mnogo ot firmite im izbqgaxa obrazovanite rabotnici zaradi niskoto zapla6tane i sega rabotnicite im sa ot malcinstavta,ama i te vzexa da bqgat da ne sa ludi da im rabotqt za bez pari xa xa xa
90
0
 
8
 
! Отговори
ceci_ преди 6 години
Освен това, работодателите ще кажат че тези, заминаващите са твърде скъпи и умни и не стават, ама има тълпи неграмотни роми и афганистанци, но дори и тях бг работодателят трудно ще ги навие на мечтаната от него заплата.
89
0
 
6
 
! Отговори
Ceci_ преди 6 години
Така погледнато кадри има.. но пари не"Кадрите, които се вливат в трудовия пазар, са по-малко от тези, които излизат от него. Доказателство за това са препълнените полети на самолетните компании с младежи, които заминават в чужбина да търсят своята прехрана, с надеждата да получават по-високи заплати, заявиха от КРИБ."
88
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Браво, боко си изпълни мисията - опростачи българите!И знаете ли ? Прави го, защото вие му позволявате!Това са инструментите на "демократичния капитализъм". Правиш образование, което произвежда неграмотни ***, прогонваш умните да работят за стария *** на някоя западна страна без деца, правиш пенсиите на 100 лева ,размножаваш ромите и стърчиш над бунището като най-голям ***! Инак не може да стане. Избират *** да свърши работата.Ето доказателство, че няма Господ!
87
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Истинска история: моя позната-юрист отива на интерю в кантора, при което шефчето там й казва "да започне от тоалетната". Като останат без кадри и започнат масово да фалират, ще им дойде акъла на нашите мутраци. Лошото е, че безработицата започва още от следването - специалностите право, психология, икономика, публична администрация и прочие са пълни до козирката, и половината от тия хора изобщо не знаят какво правят там. Било перспективно, така чули.А преподавателите - под всякаква критика.
86
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Каруцата отдавна е в батака !И няма измъкване !
85
1
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Работа и работници има, заплати няма...
84
0
 
14
 
! Отговори
До 100 преди 6 години
Верноси прав...малко налудничево но в никъв случай в БГ няма 7,5млн.д.!!!!!най много да са 6,5мл.д.!!!!!!
83
1
 
28
 
! Отговори
До Tarifa преди 6 години
Какви Канарски острови бе пич. То при канибалите в Папуа-Нова Гвинея минималната заплата е 350 ?.
82
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз когато казвам че България живеят по малко от 5 000 000 души никой не вярва а вярват на стъкмистиката че видители живяли 7 500 000 души. Къде са тези 7 500 000 души в гробищата ли? От тези 5 000 000 които са останали 2 500 000 души са пенсионери останалите 2 500 000 души са деца студенти администрация лежачи наркомани *** и тук таме по някой бачкатор. Е как ще има работници като няма народ? Когато ви цитирам данни от извора ще гледате и ще траете а не да слушате стъкмистиката!
81
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Знаете ли какво значи КНСБ "-) КинтиНямаСамоБалъци:-))))
80
2
 
33
 
! Отговори
:-) преди 6 години
Виц от 2 думи : БЪЛГАРСКИ БИЗНЕСМЕН
79
1
 
7
 
! Отговори
Tarifa преди 6 години
Da si vnesat ot kanarskite ostrovi.
78
1
 
48
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Много скоро в България ще останат само "работодателите", а малкото останали работници ще избягат в чужбина! Щом продължават да се гаврят с хората, така ще бъде!
77
2
 
26
 
! Отговори
РОССИЯ преди 6 години
ниско платени работа никои няма да работи тези професии са платени зад граница ето това исках жа чуя че не ви стига работна ръка скоро време в бг и няма да им кои да меси хляб ами плате за да се върнат работниците ви
76
1
 
38
 
! Отговори
Не е и робство преди 6 години
Стига сте писали, че се търсят роби! При робството робовладелецът е осигурил на роба храна, елементарно облекло и подслон! И това за цялото му семейство, защото са се женели. А сега? Дали със стотинките, които подхвърлят това е възможно? Истината е, че не ги интересува! Тоест това сега е по-лошо и от робство! Това е гавра с хората!
75
1
 
37
 
! Отговори
идея преди 6 години
В Бургас заплатите масово са 800-1000 лева. И се оплакват, че няма кадри!!! Защо не увеличат възнагражденията на 2000лв средно и ще се появят желаещи. Ама как да стане? Нали БГ бизнесменът няма да има кинти за джипове, почивки на Малдивите, силиконки и др. екстри.