Наемаш затворник за шлосер – държавен финансов бонус

Заплатата и осигуровките на пандизчията ще са от нашия джоб
27 апр 2017 09:15, Петя Славова
7
Наемаш затворник за шлосер – държавен финансов бонус
Снимка: архив, Reuters

Субсидията от 23 220 лева е осигурила държавата, за да насърчи фирмите да наемат на работа бивши затворници. Това предвижда плана за изпълнение на актуализираната Национална стратегия за демографско развитие, приета от Министерския съвет.

Всеки шеф, осигурил заетост на бивш пандизчия до 12 месеца след излизането му от затвора, ще получи от държавата пари за заплата и осигуровки на новия си служител.

Субсидията покрива разходите за минимална заплата, а в случай, че работодателят реши да предложи по-високо възнаграждение на служителя си, трябва да плати от собствения си джоб, пише "Монитор".

510 000 лв са заделени за безработните, които намерят работа в населено място, различено от това, в което живеят. Помощта ще се отпуска за покриване на пътните разходи, но за не повече от година.

От средата на годината започва нова схема, която цели да насърчи мобилността на служители. Идеята е безработните, които намерят работа на повече от 50 км от дома си да получат до 200 лв. за наем, ток и такса за детска градина.

Тази година над 23 000 безработни ще започнат работа по различни програми, финансирани от държавата. Около 11 200 души ще преминават през различни обучения, в които ще придобият или развият умения, с които да намерят реализация на трудовия пазар. За тази цел държавата е заделила 73 млн, лв.

С част от тези средства ще бъдат увеличени възнагражденията по програма "Старт в кариерата". Така младежите ще получават по 550 лв, вместо досегашните 500 лв. По-високите суми ще получават и наставниците им – 180 лв. или с 40 лв. повече от миналата година. Увеличение на заплащането от 550 лв. на 600 лв. ще има и за психолозите и мениджърите, които работят с трайно безработните в бюрата по труда.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
8
 
! Отговори
Bratq Argirovi преди 6 години
Бъдещите затворници в парламента осигуряват старини.На Лилито да се осигурява и по 2 кила пръжки,на Томислав радиоточка,а на Боко топки и чужд жип.
5
1
 
1
 
! Отговори
Чужденеца преди 6 години
Те много пари от пуснали 500к за 2000000 човека
4
1
 
5
 
! Отговори
Румен преди 6 години
Докато социалните помощи са колкото минималните заплати няма да има желаещи да работят.
3
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
След като държавата иска да се наемат затворници ,защо не им изчистят свидетелства та за съдимост.Почти на всякъде искат свидетелство за съдимост.Ако си осъждан всеки шеф ще се притесни за стоката си в магазина,оборота или за материалите с които се работи.Нормално!
2
1
 
13
 
! Отговори
ей хора преди 6 години
Поредната грандиозна идиотщина,намерете някаква работа на чиновниците за да спрат да измислят идиотщини.....
1
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Алилуя братя , до сега като поискаш пари ти обясняваха как от близките села и махали чакат да ти седнат на мястото за по малко пари , а като и те спряха да се интересуват от смешните заплати взеха да търдят за съвсем без пари . хахаха