Чинията на "Бузлуджа" – проекти, филми и пълна разруха

Няколко идеи за възстановяването й е имало през годините
19 юни 2017 15:15, Красимир Ангелов
72

Снимка: Reuters

Няколко проекта за възстановяването на паметника "Бузлуджа" е имало през годините, припомня „Труд“ по повод изразената готовност от страна на БСП за безвъзмездно прехвърляне на собствеността на имота, която поиска преди ден лидерът на социалистите Корнелия Нинова.

Един от тях е дело на младата архитектка Дора Иванова, която лансира пред автора на композицията арх. Георги Стоилов и пред археолога проф. Николай Овчаров идеята си домът-паметник да се превърне в монумент на националната историческа памет и в него да намерят място всеки период от нашата история - античен период, Средновековие, Османско робство, социализъм и настояще.

Още по темата

Друга възможност е запазването на монумента и като музей на комунизма, мултифункционална зала, хотел или ресторант. Това се случи преди около две години, но оттогава нищо не е направено.

Изчисленията сочеха, че за санирането на сградата ще трябват поне 2,5 милиона лева. Имаше идея и за виртуална 3D разходка из  руините на комплекса, също дело на млади ентусиасти. В деня, в който новият президент на България Румен Радев стъпи в длъжност, CNN излъчи специален филм за комунистическия паметник, припомня изданието.

През 2011 година премиерът Бойко Борисов подписва решение на Министерския съвет, с което одържавеният през 1992 година монумент се връща безвъзмездно на столетницата. За да се изпълни тази задача е упълномощен областният управител на Стара Загора да финализира сделката. Това обаче не се случва.

Паметникът продължава да се руши и сега, но същевременно влезе като снимачен фон на американския екшън "Механикът: Възкресение" с Джесика Алба и Джейсън Стейтъм. И макар и да тъне в разруха, паметникът попада на два пъти в престижната глобална класация за "Най-красивите изоставени места по света". Веднъж му е отредено 25-о място, а през 2013 година е обявен дори за номер 1.

Решението за строежа на чинията е взето през март 1971 година, а строежът му започва 3 години по-късно и се финансира с дарения на стойност 14 186 000 лв.  Ръководител на грандиозния обект е командирът на старозагорската строителна дивизия генерал Делчо Делчев.

Дом-паметникът се състои от куполна зала и 70-метров двоен пилон. На върха на пилона са монтирани 2 петолъчки с размери 6,50/12 м. Тържествената зала е с диаметър 42 м и височина 14,5 м и е декорирана с мозайки с обща площ от 550 кв. м. Мозайките пресъздават борбите на БКП и изграждането на социалистическо общество. В коридора около залата има 14 художествени композиции, дело на известни български и чужди творци.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още по темата: БСПпаметникБузлуджа
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Демокрация няма - продължават да ни управляват комунистите. Затова сме на този хал.
45
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ужас, колко интелект и пари са хвърлени за прослава на тримата урода маркс, енгелс и ленин да им измре племето до крак дано
44
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
НАПРАВО Я БУТАЙТЕ БЕ. И ТОШО ТОШЕВ ДА НЕ СЕ ПЪНЕ ПОВЕЧЕ.
43
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво построихме по време на демокрацията?!? Слънчака - да ни ритат шведи в главите и да ни псуват руснаци, а пияни поляци да крадат детски колела и да бият тия дето са ги видели да крадат.
42
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Все слушам, че където минел комунист трева не никнело и колко бедно се живеело в комунизма...А 25 години по-късно още приватизирате построеното тогава. 99% от водопреносната ви мрежа е построена от комунизма. 95% от електроенергията ви идва от комунизма. 98% от язовирите ви са от комунизма.Всъщност какво ви е дала демокрацията? Какво построихте, какво подобрихте? По-скоро където мине демокрацията трева не никне...
41
3
 
2
 
! Отговори
Folp преди 6 години
Partizanite ot ns sa savsem koravosardecnni i nehumanni i sa prestruvat na slepi i gluhi za bejanskite problemi i nujdi v harmanli, elhovo, slavianovo...
40
4
 
3
 
! Отговори
Ани преди 6 години
Пролетарий от всички страни - извинявайте!
39
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За заводите до някъде си прав , но също така много от тях бяха с модерни технологии и производствени линии , а земята я отровиха навсякъде по света - *** виж как гледат царевицата в САЩ ... Лошото е че ВСИЧКО се разруши , независимо дали трябваше .
38
6
 
8
 
! Отговори
просто човек преди 6 години
Грозен идол на който се кланят мутрите от Позитанската Престъпна Групировка.
37
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Снимка: Reuters. Сериозно? Нямаме наши фотографи които да снимат Бузлуджа?
36
5
 
5
 
! Отговори
Фен на бсп преди 6 години
Бачо Илия, айде да палим Мосвича и да бегаме за КНДР.Нема по хубава държава от КНДР.
35
3
 
6
 
! Отговори
Бачо Илия преди 6 години
Местно пратийно величие го хванаха да кара пиян след като бутнал един човек. Пратиха го в затвора и лежа некоя и друга година макар че човека се пооправи след катастрофата. Ако сега местната мутра недай си боже направи такова нещо и килия няма да помирише.
34
7
 
7
 
! Отговори
до бачо Илия преди 6 години
Дайте пример с осъден по времето на соца висш функционер, защото в думите ви, че тогава имало справедливост няма капка истина. Другарите живееха зад високи дувари и ядяха скъпа и качествена храна. Народът теглеше. Досущ като едно време по средновековието - другарите "благородници" тънат в разкош, бедните гладуват. Така беше по време на соца.
33
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Соца постави началото на традицията, да ни управляват хора с основно образование и без такова, продължаваща и до днес.Думи на соцминистър:"Егати държавата, щом аз съм и министър."
32
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Соца ли? Ето какво е соца: десетки хиляди избити хора. Заводи, работещи на загуба от първия ден. Отровени почва и вода. Унищожено земеделие. Опашки за тоалетна хартия. празни магазини. Безмислени проекти. Производство на ***. Цензура. Липса на свобода и още, и още... днес продължават да ни управляват червените принцове, затова и сме на този хал. Бизнесмените ни също са червени отрочета - затова и бизнесът е толкова зле. Има още много. ПП. Соцпаметниците изглеждат по-добре когато се рушат.
31
8
 
6
 
! Отговори
Бачо Илия преди 6 години
Ех друагре демократи, плюете соца, но едо време имаше справедливост. Ако сега някоя мутра ви настъпи, подвивате опашка, че оня купил прокурори, съдии, кметове и депутати. При бай Тошо основните човешки закони важаха и за партийните функционери. Ако някой се издъни прошка нямаше.
30
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
не умеят да правят пари, ако бяха находчиви като италианците например, които на всеки камък имат табелка с надпис, щяха да са спечелили много пари от посетители не само чужденци. предпочитат да се разпадне, защото и така са богати. майната и на историята каквато и да е била, все пак е история.
29
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да я заредят чинията с гориво и да отлитат!
28
4
 
9
 
! Отговори
Гневен българин преди 6 години
Да го вземат заедно с ДПС и да направят комунистическа джамия.
27
0
 
1
 
! Отговори
Филм преди 6 години
https://vimeo/14142666Този документален филм беше заснет през лятото на 2010 година. Той проследява Живко Илиев, Чарълз Майк и Цветан Найденов и тяхното пътуване из България. Ние бързо разбрахме, че трябва да започнем с Освободителната Война, партизанското движение, и българското участие във Втората Световна война за да може да се видят предпоставките за влизането във този строй.