НЗОК скандализира! Илачи за онкоболни според килограмите им!?

Новите промени – заради реален недостиг на средства
19 юни 2017 10:23, Петя Славова
37

Новите промени, които наложи Националната здравноосигурителна каса за парите за лечение на онкоболни предвижда тя да плаща терапията им според килограмите и височината.

Фондът е изчислил, че може да покрие лечението, ако мъжете тежат средно 81 килограма, а жените - 67.

Д-р Борислав Димитров определи това решение като "едно съобразно "ноу хау" на Здравната каса в студиото на "България сутрин".

Още по темата

Управителят на Специализираната болница за активно лечение на онкологични заболявания в София коментира темата пред Bulgaria ON AIR, като предполага, че това решение е продиктувано от реалния недостиг на средства и от невъзможността на Касата да гарантира пълния обем от лечението на българските граждани, страдащи от такива заболявания.

"Лично участвах в една от работните групи между Българския лекарски съюз, представители на Касата и болниците именно във връзка с проекта с изготвяне на такова указание. На тази среща присъстваха много от управителите, както и лекари, от почти всички лечебни заведения, занимаващи се с онкологична помощ", разказва д-р Димитров като заяви, че на това заседание се е стигнало до решение.

Работна група ще постави проблемите при лечението на онкологични заболявания и, след като се извършат евентуални нормативни промени, едва тогава указанието да бъде факт, отбеляза гостът.

"За съжаление без участието на другите членове на работната група, което включва и националния консултант по медицинска онкология, това указание беше тихомълком подписано от представители на Лекарския съюз и Националната здравноосигурителна каса в леко променен вид", твърди д-р Борислав Димитров.

Той обясни, че тези промени създават много проблеми от една страна технологично, а от друга - те са в противоречие с нормативната база.

Лекарят подчерта, че не би могъл да нарече промените риск за пациентите и допълни, че по този начин Касата принуждава лекарите да нарушават стандартите, което довежда до не много добро лечение.


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
7
 
! Отговори
Неверник преди 3 години
Здравеопазването е в колапс, ама бюджетът дъни излишъци и фискалният резерв расте! Богата държава - бедно положение!
34
0
 
11
 
! Отговори
Слава богу! преди 3 години
Че ако господин минъстър-председателя се разболее как ще се лекува ?Той да не е балерина от Болшой театър с тия килограми?
33
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До БПФ

ХИХИХИХИ
ти вярваш ли- за 400 лв. застраховка на година ти покриват лечение за 2 млн. по целия свят, че и трансплантации???
охохохихихихи

а малките букви чел ли си?
дурак
покриват, ама не и неща, за които плаща здравната каса,
32
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То бива простотия, но тия изобщо с какви дипломи са?
""...Фондът е изчислил, че може да покрие лечението, ако мъжете тежат средно 81 килограма, а жените - 67"
Че то не са само килограмите, бе, шутове прости, едно 81 кг градинско джудже от 1.6 м., друго - мъж два метра!Вие нормални ли сте изобщо?
Какво сте изчислявали и кой некадърник е изчислявал? Та това са неща, за които и децата знаят, че не се мерят само в килограми!
Съд за вас, предатели народни!
А Борисов да си обявява фалита и да си ходи!
31
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това неграмотно, арогантно, крайно непрофесионално и нечовешко отношение направо крещи за санкция от ЕСПЧ. Да го направим!
Безчовечни лапачи - идете си! Ако не го направите доброволно след тази излагация, хората ще ви изнесат насила от местенцата ви и ще ви метнат там, където ви е мястото - на бунището.
30
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Илачи"....Bravo na Tataropodobnite...
29
0
 
9
 
! Отговори
До 15 преди 3 години
Тогава пушачите също трябва да плащат доста по-високи осигуровки!
28
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ПОРЕДНАТА ПРОСТОТИЯ ,АЗ СИ НАПРАВИХ МЕД.КАРТА СТРАНАТА И ЕВРОПА И НИКОЙ НИКЪДЕ НИЩО НЕ МИ ИСКА (ОСВЕН ПАСПОРТА) ЩАСТЛИВ СЪМ ЧЕ НЯМАМ ОТ Бгето И ЧЕ НИКОГА НЕ СЪМ ПЛАЩАЛ МеД ОСИГУРОВКА (КОГА МИ ВЪРНАТ ЕРГЕНСКИЯ ДАНЪК ТОГАВА ) ДА ВИ ПИКАЯ НА МЕДИЦИНАТА И ДОК'ТОРИТЕ И ЦЯЛАТА ЗДРАВНА СИСТЕМА
27
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Българоубийци.
26
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"...Фондът е изчислил, че може да покрие лечението, ако мъжете тежат средно 81 килограма, а жените - 67"
ТОВА "решение" поставя РБ в много лоша позиция!!!
АЗ мога да съдя държавата за:
- Геноцид на собствения си народ!
- Намерена кражба на финансови средства от здравеопазването!
- Нарушение на изискванията на ЕС по здравеопазването!
- Неадекватно управление на Д-р Борислав Димитров и сговор с трети лица относлително препаратите за онко-болните!
И Т,Н,
25
0
 
11
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 3 години
вместо да ги е яд че на година хиляди болни се инвалидизират т.е. остават перманентно безработни, и за сметка на това застрахователните дружества носят от 10 кладенеца вода за да не им дадат парите, които чинно са внасяли десетки години, след бурята в чаша вода с фондовете за лечение, сега клатят лодката на нзок. вечните проблеми с доставките на определени медикаменти не са от значение, важното е списвателите на памфлети да си изкарат хонорара. а дали тезата им е издържана, кой му е зор.
24
0
 
17
 
! Отговори
Охх преди 3 години
Предлагам, за да е честно, в такъв случай на всички, които са над нормата за килограм и да не се удържат и здравни осигуровки. Тези хора и те трябва да се лекуват, но държавата им е взела вече паричките, но не ги лекува!!! Ако всичко е солидарно - солидарно се внася, солидарно се лекува!!!
23
1
 
8
 
! Отговори
Иван преди 3 години
До глупавата журналистка Славова и всички, дето и уйдисват на тъпия акъл.
Решението на Касата се отнася до средните величини, които трябва да спазват болниците при общия разход на медикамента и никак не се отнасят до конкретните дози за вливане. Както един форумец пише дозите се изчисляват по площ, а не поо килограми на пациента.
Тези средни величини се налагат защото болниците разхищават скъпите медикаменти. Ама кой да разбере, кой умно да напише и кой умно да разбере и коментира.
22
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Здравното осигуряване е на солидарен принцип, плащаш според доходите и ползваш според потребностите си. Тоест безплатен обяд няма, социалната система не е справедлива, средствата се разпределят от богат към беден, здрав към болен, млад към стар...И с този отрицателен прираст на данъкоплатци по -добре няма да стане, а парите рано или късно ще свършат...
21
0
 
22
 
! Отговори
no name преди 3 години
АБЕ *** *** ПРИ САМОТО ЛЕЧЕНИЕ НА РАК ТЕГЛОТО ЗАПОЧВА ДА ВАРИРА НЕИМОВЕРНО!!! ЗАТОВА ПРЕДИ ВСЯКО ВЛИВАНЕ НА ХИМИОТЕРАПИЯТА ПАЦИЕНТА СЕ МЕРИ ЗАДЪЛЖИТЕЛНО. И ЕДНАТА СЕДМИЦА СИ В НОРМАТА, А ДРУГАТА ВЕЧЕ НЕ СИ И СОРИ - ЗА ТЕБ НЯМА ЛЕКАРСТВО ТОЯ МЕСЕЦ. КАК НЕ ВИ Е СРАМ БЕ? А КАТО ЗАПОЧНЕ ХОРМОНО ТЕРАПИЯТА (СЛЕД ХИМИО И ЛЪЧЕТЕРАПИЯ) ЕЛА ДА ВИДИШ КВО НАПЪЛНЯВАНЕ ПАДА. КАК ТОЧНО ЩЕ СЕ ВМЕСТЯТ БОЛНИТЕ В КРИТЕРИИТЕ НА НЯКВИ БЕЗРОДНИ ЧИНОВНИЦИ. ГНЯС *** ИСКАТ ДА ЗАТРИЯТ ТАЯ НАЦИЯ И ТОВА Е.
20
1
 
13
 
! Отговори
Туск преди 3 години
Абе, тия са големи тъпаци. Всеки, който е учал поне малко фармакогия знае, че хемиотерапевтиците се изчисляват като доза на базата на телесна повърхност, а не на базата на мг/кг , както са повечето лекарства. Сега оправданието е, че така било по - евтино, но пък много по - неефективно.
19
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 15

та ти можеш ли да си го позволиш?Можеш ли да плащаш висок процент за родителите и роднините си, щото са стари и болни, и ползват здравни услуги, като не искаш да плащаш за дебелия комшия?Аман от селтаци с претенции
18
9
 
4
 
! Отговори
до 15 преди 3 години
Аз като пия и пуша и си похапвам, но съм млад и здрав, не ползвам НЗОК и имам и частна застраховка, се осигурявам на максималния осигурителен доход, 2600 лева, та аз от къде на къде трябва да плащам за баба ти и баща ти, които са пенсионери и не се осигуряват а ползват? М? Не трябва ли ти да плащаш за тях по твоята логика? В щатите застраховка, при която си поемаш всичко сам до 10000 долара, а след това ти плащат опр. процент от сметките, е над 1000 долара за двучленно семейство месечно
17
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 15
ми бегай в щатите бе, като са такъв идеал, ама там това, което ние тук получавахме по тошово време безплатно струва няколко хиляди долара на месец застраховка.
Ти ако не пиеш, не пушиш, спортуваш и ядеш само трева да не мислиш че ще живееш вечно, че няма да остарееш, че няма да ти се наложи да се лекуваш, че си застраховане от рак например?
16
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Отново недомислица. Как ще откажеш да лекуваш някой защото е дебел. Ами то може един процент да са , но има хора дебели защото са болни...Това не е начинът. По-добре здравните осигуровки да са пропорционални на килограмите. Ако си затлъстял, обездвижен, пушач, алкохолик и т.н да плащаш повече. Ако се откажеш от цигари например обаче да има голямо намаление за да се стимулират хората да живеят по-добър живот...Друг е въпросът с мръсния въздух, отровите в храната...там трябва да се пипа здраво